SPANIA

SIGURANȚA PE INTERNET

Internetul este un web mondial, care folosește linia telefonică pentru a transmite informații. Din moment ce am avut acces la această platformă, suntem conectați constant la rețea. Internetul ne oferă divertisment și informații. Dar trebuie să fim conștienți de pericolele de a naviga pe net fără a fi atenți unde ne poate duce. În majoritatea aplicațiilor pe care ni le oferă internet ca rețelele de socializare, trebuie creat un cont și să fie oferite detalii personale, în pentru a se identifica. Dar trebuie să fim atenți deoarece foarte des, aceste aplicații ne solicită informații personale care nu trebuie dezvăluite din cauza legilor de confidențialitate. În acest caz, trebuie să știți că, aplicația, webul sau sursa de informații pot fi înșelătoare; nu îndeplinește actul de protecție a datelor.

Mai exact, există platforme în zilele noastre, care au avansat datorită evoluției tehnologiei. De exemplu, Instagram sau Tik Tok, au diverse opțiuni de securitate, iar consecințele pe care le implică cu privire la nerespectarea actului de protecție a datelor oricărei alte persoane sunt clare.

Dacă nu observăm aceste avertismente, consecințele ar putea fi foarte grave. De exemplu:

• Ne-ar putea hărțui pentru că am trimis datele noastre personale;

• Ei ar putea să intre în contul nostru și să încarce fotografii sau videoclipuri necorespunzătoare și le-ar putea face publice.

Există aplicații care împiedică acest lucru să se întâmple, nu multe, dar există unele de o calitate foarte bună care vă protejează dispozitivul și identitatea. Ei sunt numiți „antivirus” care ne curăță dispozitivele.

Lucía Inés Quiralte Tweddle.

Claudia Cañas Moreno-Manzanaro

Interviu cu Pilar Zamora, primar al orasului Ciudad Real.

Suntem elevi ai Liceului Maestre de Calatrava și participăm la un proiect numit „ YOUNG JOURNALISTS OF TODAY, RESPONSIBLE DIGITAL CITIZENS OF TOMORROW”, un proiect Erasmus + pentru elevii din învățământul secundar, care implică mai multe țări europene: România, Croația, Serbia, Macedonia de Nord și Spania. Am dorit să vă oferim un tricou și un folder cu logo-ul proiectului, astfel încât să le puteti păstra drept amintire.

Î - Bună dimineața! Participăm la Ziarul liceului, în secțiunea Interviuri. Continuăm cu câteva întrebări. Prima este: ne puteți spune despre pregătirea dvs. educațională?

R - Am licență în Drept la Universitatea Castilla-La Mancha, am absolvit prima promoție a acestei universități.

Î - Ați fost un student bun?

R - Ei bine, există două tipuri de studenți: cei care sunt cu adevărat inteligenți și pot obține diploma cu un efort minim, și cei care, ca mine, aveau un nivel mediu de inteligență, dar muncitori. Am obtinut note foarte bune datorita perseverentei. In concluzie,da, am fost un student bun, întotdeauna cu note mari.

Î - Va place sa cititi?

R - Îmi place să citesc, este unul dintre hobby-urile de care sunt foarte pasionata. Și mă simt mândra să văd cum și copiilor mei le place asta, atât cel mai mare, cât și cel mic citesc foarte mult. Este adevărat, însă, am mai puțin timp pentru lectură, dar încerc totusi să citesc două cărți pe lună. Până acum ceva timp, nu am citit în mașină, deoarece amețeam, dar acum m-am obișnuit și citesc chiar și în timpul călătoriilor.

Î - Urmariti vreun youtuber sau influencer?

R- Nu eu, dar cei doi copii ai mei îmi spun multe despre ei și mă uit la videoclipuri cu ei oricând pot. Nu pot spune nume, dar sunt la curent!

Î - Aveți conturi pe rețele sociale?

R- Am Facebook, Instagram și Twitter și sunt activa la toate. Am ajuns de fapt la 5000 de prieteni pe Facebook, așa că a trebuit să deschid o pagină, deoarece nu am putut accepta mai multe solicitări de prieteni. Am 2000 de urmăritori pe Twitter. Sunt mai puțin pe Instagram, dar îmi dau seama că funcționează mai bine în zilele noastre. Folosesc rețelele de socializare cu un interes personal, nu numai cu un obiectiv politic, ca primar. Îmi place că toată lumea imi poate vedea viața de zi cu zi. Sunt o persoană obișnuită, îmi place să ma vada când merg la cinematograf, când fac jogging, când fac orice activitate normală, astfel încât oamenii să vadă că primarul nu este distant, ci doar un cetățean din Ciudad Real cu responsabilitati normale.

Î - Ce puncte tari si slabe au, din punctul dvs. de vedere, rețelele de socializare pentru tineri?

R - Rețelele sociale generează probleme atunci când nu le poți controla, când trebuie să socializezi într-un mod mai personal și, în cele din urmă, este WhatsApp, făcându-l întotdeauna prin rețelele sociale. Cred că este o problemă, pentru că desi este foarte bine să faceți legătura personal, trebuie să o faceți compatibilă cu pregătirea dvs., adică, atunci când utilizați rețele sociale vă împiedică să vă dezvoltați profesional sau la locul de muncă atunci devine o problemă . Totul este bine atunci când este moderat, pentru că atunci când îl folosești cu responsabilitate, înveți doar de acolo. Este trist să vezi cum voi, tinerii, în loc să vă întâlniți efectiv, discutați pe grup și nu vă întâlniți de fapt.

Î - De ce v-a plăcut să intrati în politică?

R - Am studiat Dreptul la Universitate, mi-am dorit întotdeauna să fiu avocat. Am avut un cabinet de avocatură timp de 13 ani. Deși provin dintr-o familie săracă și nu exista o diplomă în drept aici, a fost un politician care a decis să aducă universitatea la Ciudad Real și asta mi-a permis să studiez acest lucru. Am putut apoi să realizez că politica funcționează cu adevărat prin rezolvarea problemelor reale. Uneori ne simțim departe de politică, credem că nu ne afectează viața, dar chiar o face! Atunci m-am gândit că poți schimba lumea prin politică, mai întâi orașul tău, apoi multe alte lucruri. Și am ajuns în municipalitate datorită slujbei mele de avocat.

Î - Cum va afectează munca de primar viața de zi cu zi?

R - Trebuie să fii capabil să te organizezi. Viața ta nu mai este aceeași și nu mai ești anonim. Dar iubesc oamenii, de fapt, unul dintre lucrurile de care sunt mandra este să fiu oprita în stradă de oameni pentru a discuta despre anumite probleme, chiar dacă asta îmi diminuează timpul dedicat familiei. Îmi place să ajung acasă zi de zi pentru a vorbi cu copiii mei, pentru a-mi vizita tatăl care este bolnav, așa că a face compatibile ambele vieți este foarte solicitant.

Î - Ce vreti să faceti sau să schimbati în oraș în perioada mandatului dv.?

A - Mi-ar plăcea în special să atrag companii, deoarece una dintre problemele de top din Ciudad Real este șomajul. Când am preluat, erau 8.000 de oameni fără locuri de muncă. Acum sunt 6.430, majoritatea femei, iar aceasta este principala mea problemă, lipsa locurilor de muncă. Scopul meu principal este să atrag companii cu capacitatea de a crea locuri de muncă de calitate, atunci când se stabilesc în zonele industriale ale orașului. Sa las antreprenorii să vadă că acesta este un loc pentru investiții, că suntem un oraș bine conectat, cu multe opțiuni.

Î - Care este sfatul pe care l-ați oferi tinerilor?

R - Întotdeauna spun că voi nu sunteti viitorul, sunteti prezentul. Prin urmare, trebuie să participați la toate procesele de luare a deciziilor pe care le avem, trebuie să vă faceti auzite solicitările și să luptați pentru ele. Vă încurajez să luptați pentru două cauze pe care le simt adânc în interior. În primul rând, violența bazată pe gen: mă declar feministă fără rușine deloc. Se pare că a fi feminist este ciudat. Barbatii sunt, de asemenea, feministi, deoarece lupta pentru egalitate, iar eu va încurajez să percepeti care este violența bazată pe gen, care este hărțuirea. Când desfășurăm activități de diseminare în licee, găsim tineri care sunt convinși că experiența lor nu este hărțuire, dar este! De aceea, tinerele fete nu trebuie să permită nicio urmarire pe mobil și nu trebuie să accepte niciun fel de constrângere în coafura sau modul de a te îmbrăca atunci când ieși cu prietenii. De asemenea, sunt atenta la mediu: trebuie să controlați consumul de materiale plastice și poluante… este important să continuați în această luptă pentru a ne păstra planeta. Acestea sunt cele două subiecte pentru care v-aș încuraja să luptați, precum și în politica municipalității, în procesele de luare a deciziilor. Voi, tinerii, sunteți prezentul, trebuie să luptați acum!

Î - Vă mulțumesc foarte mult pentru ne-ati dedicat acest timp. Ne bucurăm că v-am întâlnit.

R- Oh, mi-a plăcut asta. Ori de câte ori doriți, ușa mea este deschisă și pot să vă spun că a fost grozav - apreciez că v-ați gândit să mă intervievati. Mulțumesc foarte mult, fetelor!

AUTORI - Miriam Gómez, Laura García, Natalia Díaz, Adriana Calero, and Carla Calero.

AU CONTRIBUIT:

- Luisa Barchino, prof. lb. spaniola

- Juan Antonio Córdoba, prof. Administratie

- Chelo Ruiz, Erasmus+ Project , coordonator de proiect

ASTAZI,RETELELE SOCIALE - Marina Yers

Marina Yers este o tânără de 20 de ani, născută în Ucraina în 1999. La câțiva ani s-a mutat în Spania. Când s-a născut, medicii au detectat un cancer la rinichi, ceea ce presupunea să trăiască cu un singur rinichi. Marina este blondă, cu ochii albaștri și nu prea înaltă. Marina este cunoscută pe Instagram datorita selfie-urilor, modellingului și a postarilor. Are peste 1,2 milioane de urmăritori în Instagram și 1,7 milioane pe YouTube. A avut o relație cu Salva, un alt youtuber cu 4,94 milioane de adepți. Numele ei adevărat este Maryna PukhyrDanchyshak. Are un frate mai mare și un animal de companie, o pisică pe nume Bola („Ball”). Înainte de a deveni un youtuber celebru, a început să studieze în Medicină, s-a mutat în SUA timp de șapte săptămâni pentru a studia și a creat canalul YouTube în 2013, deși primul ei videoclip a fost publicat abia în 2016.

Autor Isabel Madrid