SPANIA

APRILIE 2020

COVID-19 ȘI ȘtiriLE false

Lista știrilor false menționate de ziare:

- Există dovezi că coronavirusul supraviețuiește mai rău într-un climat cald sau mai umed -> Fals

- Consumul de vin sau alcool ajută la protejarea împotriva coronavirusului ->Fals

- Guvernul spaniol a decis deja o foaie de parcurs și un calendar pentru reluarea activităților de acum până în iunie -> Fals, încă nicio decizie - 25 aprilie

- O pandemie este programată la fiecare 100 de ani pentru a reduce populația mondială -> Fals

- MMS sau clorură de sodiu vindecă coronavirusul -> Fals, ambele sunt periculoase și ilegale

- Un videoclip realizat în RAI demonstrează că în 2015 a fost creat coronavirus -Fals

- Compania de energie spaniolă Iberdrola reduce factura la toți clienții într-un procent de 25% -> Fals

Listă de știri false publicate pe FaceBook:

- Există un calendar și un program realizate de guvernul spaniol care programează etapele sfârșitului restrictiilor -> Fals

- Guvernul spaniol blochează materialele sanitare: „ne fură măștile” -> Stiri false

- Partidul de stânga Unidas Podemos intenteaza un proces împotriva unui purtător de cuvânt al partidului de dreapta, Vox, pentru răspândirea unor vești false despre coronavirus.

Lista știrilor false partajate în rețelele sociale :

- Inhalarea aburului dezactivează virusul ->Fals

- Căldura ucide virusul -> Fals

- Elicopterele vor fi utilizate pentru dezinfectarea globală -> Fals

- Unele alimente sau băuturi previn infecția -> Fals

- Ibuprofenul agravează infecția cu Covid-19 -> Fals

- Guvernul este pe cale să declare starea de excepție -> Fals

- Guvernul spaniol solicită ventilatoare pentru a le duce la Madrid -> Stiri false

- Clorochina și hidroxiclorochina vindeca Covid-19 -> Fals

Bibliografie:

- https://www.eitb.eus/es/tag/noticias-falsas/

- https://www.elcorreo.com/tecnologia/internet/bulos-coronavirus-extendidos-20200326134242-nt.html?ref=https:%2F%2Fwww.google.com%2F

- https://www.facebook.com/

M-am bucurat sa pregătesc acest articol pe masura ce mi-am dat seama despre toate știrile false publicate de oameni. S-au răspândit rapid peste tot, generând frică și nesiguranță în randul populației. Înțeleg că unora le place să le creeze, dar aceasta nu este o scuză valabilă. Sunt șocata să văd toate aceste farsuri absurde care sunt vehiculate pe rețelele de socializare și pe toți oamenii gata să le creadă.

Autor: Laura Gonzalez Patiño

Articolul original este publicat în ziarul digital,la urmatorul link https://calatravatimes.home.blog/reportajes/

Despre Covid 19

COVID-19 Definiție - Ce este?

COVID-19, cunoscută și sub denumirea de Boala Wuhan, a fost detectată pentru prima dată în orașul chinez Wuhan (provincia Hubei) în decembrie 2019. După ce a ajuns pe mai mult de 100 de teritorii, Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o drept pandemie.

Simptomele sale sunt similare cu cele ale gripei, incluzând febră, tuse, dispnee, mialgie și oboseală. În cazuri grave produce pneumonie, sindrom de dificultate respiratorie acută, sepsis și șoc septic care duce la moarte cu 3% din pacienții infectați. Nu a fost stabilit un tratament specific și principalele acțiuni terapeutice sunt ameliorarea simptomelor și menținerea funcțiilor vitale la pacienți.

Posibile medicamente utilizate pentru tratamentul său

- REMDISIVIR

Primul medicament menționat este Remdisivir. Este un produs farmaceutic dezvoltat inițial pentru a combate Ebola, dar nu a obținut rezultate majore. Cu toate acestea, după cum arată ultimele teste efectuate cu celule cultivate în laborator, acesta poate fi unul dintre medicamentele potențiale în lupta împotriva COVID-19.

- CHLOROQUINE

CHLOROQUINE este folosit de ani buni în tratamentul împotriva malariei. Deoarece utilizarea sa a crescut în timpul acestei crize de sănătate, oamenii de știință au afirmat că a avea succes împotriva malariei nu înseamnă neapărat să ai același rezultat împotriva SARS CoV2.

Poate fi administrat pacientului pe cale orala și are un cost redus. Cu toate acestea, are efecte secundare precum amețeli, pierderea apetitului, diaree, vărsături sau erupții ale pielii, printre altele.

- RITONAVIR & LOPINAVIR

Acestea sunt două medicamente combinate de administrare care sunt utilizate în tratamentul HIV.

Când a început această criză de sănătate, multe speranțe au fost puse in aceste două produse. Cu toate acestea, cercetarea într-o etapă preliminară arată că nu se obțin beneficii clare la pacienții infectați cu COVID-19.

- RITONAVIR & LOPINAVIR + INTERFERON-BETA

A patra terapie analizată în Eseul de solidaritate al OMS este o combinație a ambelor produse menționate anterior cu interferon-beta. Este o moleculă capabilă să controleze inflamația.

Primele cercetări au relevat în rezultatele preliminare efectuate la animale că această combinație reușește împotriva infecțiilor MERS.

Cercetare pentru obtinerea vaccinului - Peste 20 de echipe de cercetare și companii farmaceutice din toată lumea caută acum modalitatea de a dezvolta noi vaccinuri sau antivirale care pot ameliora noua boală. Vaccinurile aflate în curs de dezvoltare sunt în primele lor etape, unele dintre ele sunt promițătoare, dar trebuie să fie eficiente și sigure, și chiar trebuie să dezvoltăm capacitatea de producție suficient pentru a satisface nevoile globale, astfel că va fi o perioadă lungă. Cele mai avansate două vaccinuri sunt cele în curs de dezvoltare în China și SUA. Echipa de cercetare este condusă de bioinginerul și maiorul Chen Wei. A început să lucreze în proiect atunci când ea și echipa ei au venit la Wuhan, epicentrul pandemiei, la sfârșitul lunii ianuarie. Rezultatele sunt un vaccin subunitar, o formulă de nouă generație care conține doar unii antigeni fără agenți patogeni, prin urmare, este privit ca fiind mai sigur decât tehnicile tradiționale. „Vaccinul nu are substanțe infecțioase; este foarte sigur și stabil și necesită o singură inoculare ”, a spus ea când a vorbit cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Hubei când a apelat la voluntari.

Epidemiologie

Informații actualizate la 10 aprilie 2020, ora 19 CET

Teritoriul Cazuri confirmate Decese Vindecati

In lume 1,617,204 96,787 361,377

SUA 466,299 17,836 26,570

Spania 157,022 15,843 55,668

Italia 143,626 18,279 28,470

Franta 118,785 12,228 23,469

Germania 118,235 2,607 52,407

Regatul Unit 65,872 7,993 370

Efectul virusului în regiunea noastră

Regiunea Castilla-La Mancha din Spania are una dintre cele mai bune infrastructuri în atenție geriatrică specializată pentru a face față crizei provocate de pandemia coronavirusului, care atacă în principal pe cei mai vulnerabili și, în special, persoanele în vârstă. O sută de echipe au evaluat până în prezent aziluri de bătrâni, centre monitorizate și centre pentru cetățenii cu nevoi speciale, printre altele. Instalațiile au fost dezinfectate și asistența profesioniștilor din domeniul sănătății a fost oferită atunci când a fost considerat necesar.

În plus, toate centrele de sănătate socială au revizuit, cu scopul de a le oferi profesioniștilor din domeniul sănătății, materiale și toate elementele necesare pentru primirea persoanelor care au nevoie de profilurile menționate mai sus, care provin din orice loc al Spaniei.

Concluzie și opinie personală

Acesta a fost un eseu foarte interesant. M-a făcut să conștientizez situația reală pe care o trăim de astăzi. Am putut accesa informații foarte profunde, despre subiectul abordat, care mi-a plăcut in mod special.

Bibliografie:

- https://es.wikipedia.org/wiki/COVID-19- https://www.google.com/search?q=estructura+del+covid+19&rlz=1C1WPZC_enES877ES881&sxsrf=ALeKk01z46kkHVHG7EAHZUzzD2ZoMBidgw:1585668096226&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi0p-38gcXoAh- https://www.consalud.es/pacientes/especial-coronavirus/tratamientos-oms-estudiando-luchar-coronavirus_76435_102.html- https://elpais.com/ciencia/2020-03-18/china-y-ee-uu-comienzan-los-ensayos-clinicos-de-las-vacunas-contra-el-coronavirus.html- https://elpais.com/sociedad/2020/03/30/actualidad/1585589827_546714.html- https://www.google.com/search?q=mapa+de+espa%C3%B1a+de+muertos+por+covid-9&tbm=isch&ved=2ahUKEwiP843KhsXoAhXU0YUKHWgMCyoQ2-cCegQIABAA&oq=mapa+de+espa%C3%B1a+de+muertos+por+covid-9&gs_lcp=C- https://www.eldigitaldealbacete.com/2020/03/31/coronavirus-castilla-la-mancha-pone-en-marcha-un-plan-de-accion-para-paliar-los-efectos-de-la-pandemia-de-covid19-en-las-personas-mas-vulnerables-y-fragiles/- https://objetivocastillalamancha.es/contenidos/region/castilla-mancha-pone-marcha-plan-accion-paliar-efectos-pandemia-coronavirus-personas-mas-vulnerables-fragiles

Articolul original se găsește în ziarul digital https://calatravatimes.home.blog/actualidad-2/

Autor: Laura Gonzalez Patiño

martie 2020

Interviu cu CLARA LÓPEZ CANTOS

Clara López Cantos (născută în Tomelloso, Ciudad Real, 1987). Artist vizual și cercetător, ea susține un doctorat în arte de la UCLM - Universitatea din Castilia La Mancha și un master post-universitar în cultură contemporană, literatură, instituții artistice și comunicare culturală de la UCM (Institutul Ortega y Gasset de la Universitatea Complutense din Madrid) De-a lungul carierei sale profesionale, a lucrat la arte plastice, editare audiovizuală și educatie despre mediu. De asemenea, a primit burse pentru instruire în UCLM și Ministerul Educației.

Atât artist, cât și cercetător, a susținut discursuri și și-a expus cunoștințele atât în cadrul echipelor, cât și individual în cadrul evenimentelor naționale și internaționale. A lucrat pentru Departamentul de Arte în proiectele „Caleidoscopul”, știință și cultură în UMHE, Universitatea Miguel Hernandez din Elche. A condus pregătirea artistică și audiovizuală în cadrul unor proiecte educaționale dezvoltate acolo.

De asemenea, a contribuit la ROS FILM FESTIVAL, o convenție de filme specializată în filme de ficțiune cu roboți, abordând și subiecte și tipare la jumătatea drumului dintre arta si tehnologie. A fost redactorul revistei „Cutie de rezistență” și membru fondator al Asociației Culturale Accent.A regizat documentarele „Un câine prea uman” și „Cuvintele au și ochi”.

Pe 18 ianuarie 2020, a susținut o conferință despre video-poezie în Biblioteca Municipală Ciudad Real. Acesta a fost motivul pentru care am decis să o contactăm.

1.- Sunt cariera și locul de muncă cele pe care v-ati asteptat sa le aveti?

Ei bine, da, asta mi-am dorit. Trebuie să mărturisesc că pentru a atinge acest lucru a fost necesară îndeplinirea sarcini, diferite de acestea, dar asta am dorit, mă bucur că fac asta și aș dori să rămân să o fac cu orice preț, nu-i așa? Artele sunt un domeniu foarte complicat, dar când vă bucurați la fel de mult ca mine, merita toate sacrificiile.

2.- Ce tehnici folosiți în pictură și desen?

Folosesc o gamă largă de tehnici în desen, pictură și în arte în general. Când am lucrat ca profesor de pictură timp de 3,5 ani, am aflat și despre multe tehnici pe care nu le-am folosit până atunci. Favorita mea este pictura în ulei, deoarece are atât de multe texturi și posibilități. Totuși, atunci când desenez folosesc creion, cărbune, „conté”, acuarelă ... Când pictez, de obicei, combin uleiul cu acrilul, cu alte texturi, alte tehnici, deci depinde cu adevărat de ceea ce fac în acel moment precis și apoi aleg unul sau altul. În general, favorita mea este pictura în ulei.

3.- Care este cel mai stupid lucru pe care l-ati făcut în fața (sau în spatele) unei camere?

Ei bine, pe cele mai multe le-am facut in fata camerei .OK, am să spun și una din spate - intr-o noapte,eu si cativa prieteni am iesit sa filmam niste locuri la intamplare. Am intrat pe o proprietate privată pentru a filma un videoclip amuzant și alarma s-a declansat. Când ne-am dat seama, eram înconjurați de polițiști. Imaginati-va cum aratam încercând să explicăm că am intrat pur și simplu acolo pentru a înregistra un videoclip amuzant, iar ei nu conteneau cu intrebarile,cerand mai multe detalii. Apoi a trebuit să le arătăm și alte videoclipuri unde aratam cu adevărat patetic și au început să râdă de noi. Ei bine, asta este în fața camerei. În spatele unei camere, bine, din perspectivă tehnică, cum ar fi ... Ce s-a întâmplat? Înregistram un interviu important cu persoana cu carearanjasem cu greu sa fie intervievata, iar când înregistraseram deja 15 minute sau 20 ne-am dat seama, eu si cameramanul, că nu apăsasem butonul de înregistrare.

4.- Care ar fi filmele sau serialele pe care ati dori să le vizionati?

Ei bine, filmul pe care mi-ar plăcea să îl vizionez și nu l-am putut vedea încă este ultimul film al lui Woody Allen. Nu mă pot gândi la nicio serie pe care mi-ar plăcea să o văd. Poate săptămâna viitoare descopăr o serie interesantă și încep să o vizionez. Ultima pe care am văzut-o, care mi-a plăcut cu adevărat, a fost „Maniac”.

5.- De ce va plac artele?

Ei bine, meseria mea este de artist, pot să-ți spun că eu cred că sunt într-un fel de îndrăgostita in mod idilic de arte. Este un domeniu care ne permite să creăm noi conexiuni și puncte de vedere. Cred că ne ajută să mergem înainte într-un mod creativ, iar acest lucru este cu adevărat plin de satisfacții la nivel personal. Acesta nu este un concept egoist, deoarece îl faci așa cum îți place, dar îți permite să contribui cumva la îmbunătățirea lumii, nu-i așa? Vizionându-l într-un mod foarte utopic, puțin câte puțin, putem obține multe!

6.- Ați călătorit foarte mult?

Foarte mult? Ei bine, am călătorit, dar mai puțin decat mi-ar fi plăcut. Din fericire da, am trăit în diferite locuri și cred că este ceva necesar, care iti permite să cuprinzi multe puncte de vedere utile pentru a crea sau pentru reflecta pur si simplu, nu-i așa? Mult mai bine decât să stai ancorat undeva.

7.- Unde ati vrea să locuiti?

Ei bine, nu știu acum. Adică, chiar acum, m-am întors recent la Tomelloso și am trait în Alicante înainte. Știu că rădăcinile mele sunt aici. Dar nu înseamnă că aș rămâne pentru totdeauna, știu că voi călători sau trai pentru perioade scurte în alte locuri, dar acesta este locul unde-mi sunt radacinile. Știu că nu răspund la întrebare, pur și simplu mi-ar plăcea să trăiesc în multe locuri pentru perioade scurte, astfel incat sa le cunosc mai bine, nu? Aș dori să călătoresc prin Europa, America Latină, Asia ... Nu știu, nu știu să vă spun acum un singur loc.

8.- Loc istoric preferat?

Alhambra din Granada. Pentru mine, Alhambra este mai mult decât orice, care conține multe locuri de admirat, dar Alhambra are ceva mai mult, ceva care te înconjoară, iar pentru mine este un loc în care m-am simțit ceva mai special, adică atât vizual, cât și în viziunea mea . Din punct de vedere cultural, preferatul meu este Muzeul Reginei Sofia, de asemenea, Louvrul m-a impresionat destul de mult și bine, deocamdată, acestea sunt, dar sunt atât de multe altele de descoperit.

9.- Cum a fost cursul video-poezie pe care l-ați susținut în Ciudad Real?

Acest curs video-poezie pe care l-am împărtășit astăzi, în realitate, m-a surprins foarte mult. Chiar m-am bucurat ca "utilizatorul" care a venit, elevii, au fost foarte receptivi la tot ceea ce au primit, atât teoretic cât și practic. Este ușor să vă bucurați într-un mediu atât de bun, deoarece fluxul dvs. de comunicare curge, nu-i așa? Este o ambianță în care oamenii se implică, cred povestea ta, sunt dispuși să creeze și să facă diferența.

Ei bine „Trupă de cultură”, mulțumesc pentru interes. Mi-a placut interviul vostru, sper să continuati să faceti multe lucruri despre care cred că trebuie făcute, făcând viața vie, ca să spun așa. Toate cele bune!

De: María José, María Isabel, Adrián, Claudia și Cristina

https://calatravatimes.home.blog/entrevistas/2/


Schimbul de experiență între IES MAESTRE DE CALATRAVA și GESAMTSCHULE LIPPSTADT

În săptămâna 9 - 14 martie, câțiva elevi ai IES MAESTRE DE CALATRAVA s-au bucurat de șederea lor în orașul german Lippstadt, ca acțiune în cadrul schimbului de experiență organizat de liceul nostru. A fost o experiență minunata pentru ei să învețe și să cunoască cultura germană, o oportunitate de a stabili legături între cele două licee și o modalitate de schimb de idei pentru îmbunătățirea interculturalității.

22 de elevi de liceu anul 1 și ESO anii 3 și 4, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani au participat împreună cu doi profesori însoțitori la această mobilitate.

În timpul șederii lor în Lippstadt, au vizitat sate vecine precum Soek, au finalizat activități precum gimcanele fotografice și patinajul cu gheață, au participat la cursuri cu colegii lor germani și s-au distrat participînd la competiții sportive între școli.

În ultima zi, la întoarcerea pe aeroportul din Madrid, sosirea a fost una complicată din cauza constrângerilor de mobilitate ale pandemiei de COVID-19 stabilite de autorități. Atât părinții, cât și profesorii tânjeau să-i revadă în Ciudad Real, dar cu toții am reușit operațiunea de întoarcere, iar elevii au putut reveni și împărtăși cu familiile lor experiența de neuitat.

https://calatravatimes.home.blog/deportes/


FEBRUARIE 2020

Dreptul de vot al femeilor

Mișcarea sufragista

Această mișcare politică a inceput in secolul al XIX-lea. Acesta a căutat să obțină dreptul femeilor de a vota la alegeri. Se consideră că a început formal cu Declarația de sentimente la Convenția de la Seneca Falls din 1848 și s-a încheiat în 1948,odata cu Declarația universală a drepturilor omului, care sustine dreptul femeilor de a vota si il considera un drept universal al omului.

Regatul Unit

The British Women’s SuffrageMovement- mișcare sufragista britanică este împărțită în două tendințe:una moderata și o alta radicală.

Prima etapă a mișcării sufragiste a femeilor britanice a fost o acțiune întreprinsă de John Stuart Mill în 1866 în Parlament. El a înaintat o cerere semnată de 1.500 de femei care solicitau să includă dreptul femeilor de a vota în reforma sufragista aflată în dezbatere până atunci. Până atunci, doar capii de familie și proprietarii de terenuri aveau drept de vot.

Refuzul la această solicitare a declanșat crearea a numeroase societăți de sufragisti pentru femei pe parcursul anilor 70. Aceste societăți, legate de partidele liberale, intenționau ca acestea din urmă să prezinte proiecte de drept aliniate obiectivelor lor. Toate au fost unificate în Uniunea Națională a Societăților de Sufragiu pentru Femei - NUWSS.

Millicent Garrett Fawcett (1847-1929) a fost șeful sufragiștilor moderați care s-au grupat în cadrul NUWSS. Această Uniune a ajuns la 100.000 de membri în 1914 și s-a concentrat pe propaganda politică, organizând campanii de demonstrație și persuasiune, dar păstrând mereu o linie de ordine.

Întrucât această strategie moderată nu a produs rezultate, Emmeline Pankhurst (1858-1928) a creat Uniunea Socială și Politică a Femeilor. În cele din urmă, membrii săi au fost cunoscuți ca „Sufragete”. În timp ce Parlamentul a dezbătut despre reformele legale care permit votul femeilor, WSPU, pe lângă mijloacele de propagandă tradițională, precum întâlniri și demonstrații, a declanșat acțiuni violente precum sabotajul, incendierea magazinelor și cladirilor publice sau agresiunea în locuințele private ale unor politicieni cunoscuți și parlamentari.

WSPU de la Pankhurst a avut o abordare complet diferită de cea a NUWSS. Acesta din urmă intenționa să obțină rezultate prin acțiuni potențial acceptate de hotărârea guvernului conservator până atunci. Primul, totuși, aliniat la componenta sa socialistă, a considerat aceste acțiuni ca un efort inutil, de îndată ce reforma solicitării nu a fost interesantă pentru guvern și a ajuns la concluzia că singura cale de a merge înainte este creșterea opiniei publice și crearea de interes pe această temă. În consecință, apelul la atenție a fost o țintă de atins cu orice preț, astfel că acțiuni ostile ar putea fi în cele din urmă utile pentru cauză.

Revolte grave au izbucnit din cauza acțiunilor lor și a răspunsurilor persoanelor afectate, așa că au sfârșit arestați de poliție. Atunci când li s-a cerut să aleagă între amenda și închisoare, aceștia obișnuiau să aleagă închisoarea pentru a colecta mai multă atenție în mass-media.

Sufragetele au răspuns represiunii guvernamentale în creștere, prin efectuarea de greve de foame în închisoare, ceea ce a provocat alimentarea forțată brutală ca rezultat final.

Răspunsul guvernamental la această situație a fost cu adevărat original. Parlamentul a aprobat o lege cunoscută sub denumirea de „pisica și șoarecele”. Șoarecii - femeile - ar fi eliberați din pușcărie de către pisică - de stat - ori de câte ori starea lor fizică devenea critică. Cu toate acestea, odată recuperați fizic, arestările și închisoarea au început din nou.

Înainte de cel de-al doilea război mondial, violența protestului împotriva femeilor a făcut ca partidele politice să-și reconsidere atitudinea față de votul femeilor.

WWI a pus un punct de vedere în solicitările Femeilor Sufragiu, iar după conflict, când femeile au acumulat merite ca forță de muncă care a permis supraviețuirea economiei, sufragiul femeilor a fost în cele din urmă acceptat. Era pe 6 februarie 1918, când Parlamentul britanic a adoptat Legea privind reprezentarea poporului 1918, care a acceptat în sfârșit ca opt milioane de femei, toate cu vârsta de peste 30 de ani, să fie incluse în registrul alegătorilor. Au avut nevoie de încă 10 ani pentru a permite în sfârșit femeilor de peste 21 de ani să voteze, la fel ca bărbații.

Spania

Femeile au putut participa in Parlamentul spaniol odata cu Procesele de la Cadiz în 1912. Aceasta înseamnă că așa-numitul sufragiu „pasiv” a început în Spania pentru femei de la începutul secolului al XIX-lea.

Când a fost instituită a doua republică spaniolă în aprilie 1931, multe femei s-au străduit să li se permită să voteze, de îndată ce legea le-a permis să fie votate, dar să nu voteze. Clara Campoamor, parlamentarul Partidului Radical, care a promovat votul femeilor și egalitatea juridică cu bărbații, precum și dreptul la divorț, a reușit demersul ei la 1 octombrie 1931 cu 161 de voturi pentru, 121 împotrivă și 188 abțineri.

Peste 6,5 milioane de femei cu drept de vot ar putea în cele din urmă participa la alegerile din 19 noiembrie 1933, votând reprezentanții lor și devenind cetățeni de drept deplin.

Lista țărilor și datele acceptării votului femeilor:

New Zeeland-1893,Australia-1902,Finland-1906,Norway-1913,Denmark-1915 (femeile de peste 25 de ani care au plătit impozite au putut vota din 1908),Georgia-1918,Ireland-1918,Poland-1918,Russia-1918,Germany-1919,Belgium-1919,Iceland-1919,Luxemburg-1919,Netherlands-1919,Sweden-1919,Austria-1920,Czech Republic-1920,USA-1920,Hungary-1920,United Kingdom-1920,Ecuador-1929,Spain-1931,Uruguay-1932 (primul vot in 1938),Cuba-1934,Turkey-1934

De Carmen Alicia López Ruiz

https://calatravatimes.home.blog/reportajes/

Insatiable

Netflix a lansat acest serial TV, Insatiable, în 2018. Deocamdată au fost lansate două sezoane, iar al treilea va veni în curând (deși zvonurile spun că ar fi fost anulat). Insatiable este în același timp o comedie neagră, un serial romantic și o poveste pentru adolescenți. Înainte de premieră, unii au refuzat să îl difuzeze din cauza tipului de mesaj transmis și a posibilelor interpretări ale acestuia. Insatiable este despre Patty, o adolescenta iubitoare de ciocolată, care a trecut toată viața prin hartuiri.

Într-o noapte la un magazin, este atacată și i se fura o ciocolată. Impactul acelui eveniment o face să-și petreacă vara band doar lichide. Când a revenit la liceu în septembrie, s-a schimbat dramatic și a slabit. Toate celelalte fete sunt acum amabile și prietenoase datorită noului ei look. Patty se înscrie la concursurile de frumusețe pentru a se răzbuna pe cei care au râs de ea, datorită lui Bob, un avocat discreditat, cunoscător al concursurilor de frumusețe.

Firul povestii arată modul în care Patty intenționează să se răzbune și, de asemenea, cum, datorită acestui fapt, relațiile sale cu cel mai bun prieten încep să se deterioreze. Este vorba și despre viața lui Bob de când o întâlnește pe Patty. Adesea luat drept homosexual datorită prezenței sale în concursuri de frumusețe, căsătoria lui Bob începe să se transforme, de asemenea, pe măsură ce Patty se află între Bob și soția sa, Coralee.

În opinia mea, aceasta este o serie bună pentru cei cărora le place comedia neagră. Consider injust subiectul, o fată care atrage atenția băieților datorită noii sale siluete. Știu că seria nu vrea să transmită acel mesaj, dar este, evident, prima impresie. Acesta este motivul pentru care a cauzat un refuz în rândul criticilor, ca o posibilă ofensă adusă multor persoane, pe care mesajul o poate provoca.

După cum am menționat mai sus, al treilea sezon este posibil să fi fost suspendat.

de María José Polo Gómez del Pulgar

https://calatravatimes.home.blog/cultura/

SIGURANȚA PE INTERNET

Internetul este un web mondial, care folosește linia telefonică pentru a transmite informații. Din moment ce am avut acces la această platformă, suntem conectați constant la rețea. Internetul ne oferă divertisment și informații. Dar trebuie să fim conștienți de pericolele de a naviga pe net fără a fi atenți unde ne poate duce. În majoritatea aplicațiilor pe care ni le oferă internet ca rețelele de socializare, trebuie creat un cont și să fie oferite detalii personale, în pentru a se identifica. Dar trebuie să fim atenți deoarece foarte des, aceste aplicații ne solicită informații personale care nu trebuie dezvăluite din cauza legilor de confidențialitate. În acest caz, trebuie să știți că, aplicația, webul sau sursa de informații pot fi înșelătoare; nu îndeplinește actul de protecție a datelor.

Mai exact, există platforme în zilele noastre, care au avansat datorită evoluției tehnologiei. De exemplu, Instagram sau Tik Tok, au diverse opțiuni de securitate, iar consecințele pe care le implică cu privire la nerespectarea actului de protecție a datelor oricărei alte persoane sunt clare.

Dacă nu observăm aceste avertismente, consecințele ar putea fi foarte grave. De exemplu:

• Ne-ar putea hărțui pentru că am trimis datele noastre personale;

• Ei ar putea să intre în contul nostru și să încarce fotografii sau videoclipuri necorespunzătoare și le-ar putea face publice.

Există aplicații care împiedică acest lucru să se întâmple, nu multe, dar există unele de o calitate foarte bună care vă protejează dispozitivul și identitatea. Ei sunt numiți „antivirus” care ne curăță dispozitivele.

Lucía Inés Quiralte Tweddle.

Claudia Cañas Moreno-Manzanaro

Interviu cu Pilar Zamora, primar al orasului Ciudad Real.

Suntem elevi ai Liceului Maestre de Calatrava și participăm la un proiect numit „ YOUNG JOURNALISTS OF TODAY, RESPONSIBLE DIGITAL CITIZENS OF TOMORROW”, un proiect Erasmus + pentru elevii din învățământul secundar, care implică mai multe țări europene: România, Croația, Serbia, Macedonia de Nord și Spania. Am dorit să vă oferim un tricou și un folder cu logo-ul proiectului, astfel încât să le puteti păstra drept amintire.

Î - Bună dimineața! Participăm la Ziarul liceului, în secțiunea Interviuri. Continuăm cu câteva întrebări. Prima este: ne puteți spune despre pregătirea dvs. educațională?

R - Am licență în Drept la Universitatea Castilla-La Mancha, am absolvit prima promoție a acestei universități.

Î - Ați fost un student bun?

R - Ei bine, există două tipuri de studenți: cei care sunt cu adevărat inteligenți și pot obține diploma cu un efort minim, și cei care, ca mine, aveau un nivel mediu de inteligență, dar muncitori. Am obtinut note foarte bune datorita perseverentei. In concluzie,da, am fost un student bun, întotdeauna cu note mari.

Î - Va place sa cititi?

R - Îmi place să citesc, este unul dintre hobby-urile de care sunt foarte pasionata. Și mă simt mândra să văd cum și copiilor mei le place asta, atât cel mai mare, cât și cel mic citesc foarte mult. Este adevărat, însă, am mai puțin timp pentru lectură, dar încerc totusi să citesc două cărți pe lună. Până acum ceva timp, nu am citit în mașină, deoarece amețeam, dar acum m-am obișnuit și citesc chiar și în timpul călătoriilor.

Î - Urmariti vreun youtuber sau influencer?

R- Nu eu, dar cei doi copii ai mei îmi spun multe despre ei și mă uit la videoclipuri cu ei oricând pot. Nu pot spune nume, dar sunt la curent!

Î - Aveți conturi pe rețele sociale?

R- Am Facebook, Instagram și Twitter și sunt activa la toate. Am ajuns de fapt la 5000 de prieteni pe Facebook, așa că a trebuit să deschid o pagină, deoarece nu am putut accepta mai multe solicitări de prieteni. Am 2000 de urmăritori pe Twitter. Sunt mai puțin pe Instagram, dar îmi dau seama că funcționează mai bine în zilele noastre. Folosesc rețelele de socializare cu un interes personal, nu numai cu un obiectiv politic, ca primar. Îmi place că toată lumea imi poate vedea viața de zi cu zi. Sunt o persoană obișnuită, îmi place să ma vada când merg la cinematograf, când fac jogging, când fac orice activitate normală, astfel încât oamenii să vadă că primarul nu este distant, ci doar un cetățean din Ciudad Real cu responsabilitati normale.

Î - Ce puncte tari si slabe au, din punctul dvs. de vedere, rețelele de socializare pentru tineri?

R - Rețelele sociale generează probleme atunci când nu le poți controla, când trebuie să socializezi într-un mod mai personal și, în cele din urmă, este WhatsApp, făcându-l întotdeauna prin rețelele sociale. Cred că este o problemă, pentru că desi este foarte bine să faceți legătura personal, trebuie să o faceți compatibilă cu pregătirea dvs., adică, atunci când utilizați rețele sociale vă împiedică să vă dezvoltați profesional sau la locul de muncă atunci devine o problemă . Totul este bine atunci când este moderat, pentru că atunci când îl folosești cu responsabilitate, înveți doar de acolo. Este trist să vezi cum voi, tinerii, în loc să vă întâlniți efectiv, discutați pe grup și nu vă întâlniți de fapt.

Î - De ce v-a plăcut să intrati în politică?

R - Am studiat Dreptul la Universitate, mi-am dorit întotdeauna să fiu avocat. Am avut un cabinet de avocatură timp de 13 ani. Deși provin dintr-o familie săracă și nu exista o diplomă în drept aici, a fost un politician care a decis să aducă universitatea la Ciudad Real și asta mi-a permis să studiez acest lucru. Am putut apoi să realizez că politica funcționează cu adevărat prin rezolvarea problemelor reale. Uneori ne simțim departe de politică, credem că nu ne afectează viața, dar chiar o face! Atunci m-am gândit că poți schimba lumea prin politică, mai întâi orașul tău, apoi multe alte lucruri. Și am ajuns în municipalitate datorită slujbei mele de avocat.

Î - Cum va afectează munca de primar viața de zi cu zi?

R - Trebuie să fii capabil să te organizezi. Viața ta nu mai este aceeași și nu mai ești anonim. Dar iubesc oamenii, de fapt, unul dintre lucrurile de care sunt mandra este să fiu oprita în stradă de oameni pentru a discuta despre anumite probleme, chiar dacă asta îmi diminuează timpul dedicat familiei. Îmi place să ajung acasă zi de zi pentru a vorbi cu copiii mei, pentru a-mi vizita tatăl care este bolnav, așa că a face compatibile ambele vieți este foarte solicitant.

Î - Ce vreti să faceti sau să schimbati în oraș în perioada mandatului dv.?

A - Mi-ar plăcea în special să atrag companii, deoarece una dintre problemele de top din Ciudad Real este șomajul. Când am preluat, erau 8.000 de oameni fără locuri de muncă. Acum sunt 6.430, majoritatea femei, iar aceasta este principala mea problemă, lipsa locurilor de muncă. Scopul meu principal este să atrag companii cu capacitatea de a crea locuri de muncă de calitate, atunci când se stabilesc în zonele industriale ale orașului. Sa las antreprenorii să vadă că acesta este un loc pentru investiții, că suntem un oraș bine conectat, cu multe opțiuni.

Î - Care este sfatul pe care l-ați oferi tinerilor?

R - Întotdeauna spun că voi nu sunteti viitorul, sunteti prezentul. Prin urmare, trebuie să participați la toate procesele de luare a deciziilor pe care le avem, trebuie să vă faceti auzite solicitările și să luptați pentru ele. Vă încurajez să luptați pentru două cauze pe care le simt adânc în interior. În primul rând, violența bazată pe gen: mă declar feministă fără rușine deloc. Se pare că a fi feminist este ciudat. Barbatii sunt, de asemenea, feministi, deoarece lupta pentru egalitate, iar eu va încurajez să percepeti care este violența bazată pe gen, care este hărțuirea. Când desfășurăm activități de diseminare în licee, găsim tineri care sunt convinși că experiența lor nu este hărțuire, dar este! De aceea, tinerele fete nu trebuie să permită nicio urmarire pe mobil și nu trebuie să accepte niciun fel de constrângere în coafura sau modul de a te îmbrăca atunci când ieși cu prietenii. De asemenea, sunt atenta la mediu: trebuie să controlați consumul de materiale plastice și poluante… este important să continuați în această luptă pentru a ne păstra planeta. Acestea sunt cele două subiecte pentru care v-aș încuraja să luptați, precum și în politica municipalității, în procesele de luare a deciziilor. Voi, tinerii, sunteți prezentul, trebuie să luptați acum!

Î - Vă mulțumesc foarte mult pentru ne-ati dedicat acest timp. Ne bucurăm că v-am întâlnit.

R- Oh, mi-a plăcut asta. Ori de câte ori doriți, ușa mea este deschisă și pot să vă spun că a fost grozav - apreciez că v-ați gândit să mă intervievati. Mulțumesc foarte mult, fetelor!

AUTORI - Miriam Gómez, Laura García, Natalia Díaz, Adriana Calero, and Carla Calero.

AU CONTRIBUIT:

- Luisa Barchino, prof. lb. spaniola

- Juan Antonio Córdoba, prof. Administratie

- Chelo Ruiz, Erasmus+ Project , coordonator de proiect

ASTAZI,RETELELE SOCIALE - Marina Yers

Marina Yers este o tânără de 20 de ani, născută în Ucraina în 1999. La câțiva ani s-a mutat în Spania. Când s-a născut, medicii au detectat un cancer la rinichi, ceea ce presupunea să trăiască cu un singur rinichi. Marina este blondă, cu ochii albaștri și nu prea înaltă. Marina este cunoscută pe Instagram datorita selfie-urilor, modellingului și a postarilor. Are peste 1,2 milioane de urmăritori în Instagram și 1,7 milioane pe YouTube. A avut o relație cu Salva, un alt youtuber cu 4,94 milioane de adepți. Numele ei adevărat este Maryna PukhyrDanchyshak. Are un frate mai mare și un animal de companie, o pisică pe nume Bola („Ball”). Înainte de a deveni un youtuber celebru, a început să studieze în Medicină, s-a mutat în SUA timp de șapte săptămâni pentru a studia și a creat canalul YouTube în 2013, deși primul ei videoclip a fost publicat abia în 2016.

Autor Isabel Madrid