CROATIA

Eliminarea unui an școlar, Educatie Fizica și clasa homeroom - fake news

Fake news - am aflat cum să le identificăm din Fake ≠ Publication Fact

Mâine ne vom întoarce în sfârșit la școală, așa că vom afla exact cum și când vom compensa orele ratate. Totuși, ceea ce știm deja este că s-au răspândit diverse știri false despre grevă sau unele dintre ele se răspândesc prin rețelele sociale pe care le folosim. Această știre falsă se referea la eliminarea orelor de educatie fizica și a clasei homeroom în semestrul doi din cauza compensațiilor pentru prelegerile ratate în timpul grevei școlare. Au existat, de asemenea, false vești că anul școlar va fi anulat.

Trebuie menționat că cel mai important obiectiv al unor astfel de știri false este acela de a face bani. Mass-media de pe internet câștigă bani din clicuri, iar știrile false și titlurile bombastice sunt mărfuri calde.

Ar trebui să verificați întotdeauna sursa informațiilor. Acest lucru se poate face prin copierea titlului sau chiar a întregii propoziții din original pe un anumit site web și lipirea lor în bara de căutare cu ghilimele la începutul și la sfârșitul propoziției. În acest fel, este posibil să ajungeți la sursa de informații și să verificați ce spun alte surse despre subiect.

De asemenea, este important să verificați când au apărut informațiile și dacă acestea sunt actuale sau există cunoștințe mai recente pe această temă.

În ceea ce privește fotografiile, acestea pot fi verificate făcând clic dreapta pe imagine și selectând opțiunea „Căutați imagini cu Google”. Folosind instrumentul web TinEye https://tineye.com/, puteți introduce adresa URL a imaginii și verifica unde a fost utilizată imaginea. Pentru materialele video, Fake ≠ Fact Publication recomandă să acordați atenție calității videoclipului și persoanei responsabile de încărcare. Indici suplimentare pot fi, de asemenea, comentarii sub videoclipul respectiv. Când vine vorba de înregistrări audio, ei spun că este dificil să se stabilească dacă înregistrarea este autentică, dar numele fișierului poate fi un veritabil indiciu.

/ Lea Harča, 7. b; Foto: descărcat de pe Internet / Articolul original este disponibil în ziarul digital online Klinček și poate fi găsit pe următorul link: http://www.klincek.com/?p=15668

ELEVii au organizat o grevă

Grevă de succes organizată de elevii din Slavonski Brod, Karlovac și Pula în 2013


Cuvântul grevă este foarte prezent în zilele noastre și, deoarece afectează circumstanțele obișnuite de viață ale elevilor noștri, am decis să explicăm mai îndeaproape ce înseamnă să intri in greva. De asemenea, am aflat că cea mai lungă grevă din istorie este legată de educație și am constatat că elevii croați au organizat o grevă.

Potrivit enciklopedija.hr, greva este un conflict între angajați și angajatori în care angajații prin încheierea proiectată, organizată și colectivă a muncii se străduiesc să obtina concesii de la angajator și să-l oblige să accepte cerințele lor.

Cele mai frecvente cauze ale grevei sunt nemulțumirea legata de salarii sau de condițiile de muncă și concedierea lucrătorilor.

Refuzul de a lucra a fost înregistrat în Egiptul antic și Roma, dar cel mai mare număr de greve au avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX. În acea perioadă, asociațiile de muncitori și sindicatele, care au ajutat lucrătorii să lupte pentru drepturile lor, au devenit mai puternice. În secolul al XIX-lea, în era industrializării accelerate, muncitorii au muncit 12-18 ore, ba chiar copiii au fost nevoiți să muncească în condiții de muncă inumane. În acel moment, mișcările grevistilor au lovit cel mai tare Statele Unite. Grevele au evoluat chiar în revolte majore pe stradă în unele cazuri.

Ziua Muncii pe care o sărbătorim la 1 mai este memorialul unei greve atât de mari care a devenit o revoltă. Această grevă s-a transformat într-un protest în care aproximativ 40.000 de oameni din Chicago au cerut trei 8, adică au cerut 8 ore de muncă, 8 ore de odihnă și 8 ore pentru cultură și educație. În acel protest, poliția a ucis 6 și a rănit 50 de lucrători. 5 au fost condamnați la moarte și 3 la închisoare de lungă durată.

Greva studenților Școlii Medicale din Pula

Potrivit portalului web H-Alter, prima grevă generală din Croația a avut loc la Osijek 1905. În aprilie, a fost inițiată de lucrătorii de la fabrica Kaiser și din fabrica Povischil, iar în mai a fost acceptată de lucrătorii multor fabrici din Osijek și aproximativ 2500 până la 3000 de oameni au mers prin centrul Osijek.

Ceea ce am învățat din mass-media este faptul că greva nu trebuie organizată doar de angajați. Cotidianul croat Jutarnji a scris în 2013 despre o grevă organizată de studenții școlii medicale din Osijek. Au decis să nu participe la cursuri după numeroase avertismente nereușite cu privire la condițiile necorespunzătoare în care se desfășurau practici și prelegeri. Greva studentilor a fost terminată după 5 zile, cerințele lor fiind îndeplinite și organizarea de practică și prelegeri a fost îmbunătățită. Aceasta nu a fost singura grevă a studenților din școlile medicale în acel an. În același an a avut loc greva studenților la Pula și Karlovac și toți au sfârșit favorabil pentru elevi. Schimbările pe care studenții le-au cerut, au fost acceptate în cele din urmă.

Cea mai lungă grevă din istorie a durat 25 de ani Pe Wikipedia, am descoperit că cea mai lungă grevă din lume a avut legătură și cu educația. Acea grevă a durat 1914 - 1939 în Burston, județul Norfolk, Anglia. A început ca un sprijin pentru profesorii Tom și Annie Higdon, care au fost concediați pentru că avertizau cu privire la condiții necorespunzătoare din școală. Profesorii concediați au fost susținuți de elevi și părinți. A fost înființată o nouă școală și a fost condusă de profesorii concediați. Prelegerile școlare au avut loc inițial pe piața verde a orașului, iar apoi datorită donațiilor locale, a fost construită o nouă școală. Școala a funcționat până la moartea lui Tom și, după aceea, a încetat să funcționeze și a devenit un muzeu dedicat celei mai lungi greve din lume. După ce Tom a murit, toți elevii au invatat din nou la școala municipală.

/ Leona Peklić, 8. a; Foto: descărcat de pe Internet /

Articolul original este disponibil în ziarul digital online Klinček și poate fi găsit pe următorul link: http://www.klincek.com/?p=14614

Construcția sălii de sport începe vara viitoare?

Am discutat planurile de construcție a sălii de sport cu Franjo Poljak, primarul municipiului Sveti Petar Orehovec

Săptămâna aceasta am observat utilaje de construcție în parcarea școlii și în apropierea locului de joacă și am aflat că sosirea mașinilor este legată de sala de sport a școlii a cărei construcție o așteptăm de ani buni. Acesta este motivul pentru care l-am vizitat pe Franjo Poljak, un primar al municipiului Sveti Petar Orehovec, și l-am întrebat ce se întâmplă în jurul școlii și când ne așteptăm la sala de sport.

Școala noastră a fost construită în 1964, iar orele de educatie fizica au avut loc pe holul de 35 mp. Procedura de construcție a sălii de sport a fost lansată în 2004, dar a existat întotdeauna ceva care i-a stat în cale, iar demararea lucrarilor pentru constructia sălii de sport nu a început niciodată.

În 2013, grupul nostru de film a realizat un scurt documentar despre problema sălii de sport, care este disponibil pe link-ul Tjelesni u betonskomhodnikuveć 49 godina

Ne puteți explica ce fac mașinile de construcție alături de școala noastră în aceste zile și are legătură cu construcția sălii de sport?

Mașinile care au sosit săptămâna aceasta au sarcina de a pregăti terenul pentru viitoarea sală de sport. Tehnic vorbind, lucrează la protecția fundatiei. Anume, terenul de lângă școala unde va fi construită sala este in pantă și este necesar să o stabilizăm, astfel încât solul nu va aluneca. Această intervenție este realizată de Geobim de laBetetinec și trebuie finalizată în două luni.

Înseamnă acest lucru că în primăvară ne putem aștepta la începutul unei construcții de săli de sport?

În prezent lucrăm la asigurarea resurselor financiare necesare pentru construirea și amenajarea salii. Ne ocupam ca acesta să fie un proiect comun al municipalității și al județului. Anume, județul a dezvoltat un proiect pentru a ajuta construcția sălilor în mai multe locuri din zona județului Koprivnica-Križevci. Conform acordurilor încheiate până în prezent, județul ar finanța o parte din costurile care se încadrează în standardul pedagogic.

Ați putea explica asta mai departe?

Mărimea sălii în conformitate cu standardul pedagogic depinde de numărul de elevi din școală. Conform standardului pedagogic existent, Școala Sveti Petar Orehovec Elementary are dreptul la o sală cu două incaperi. Cu toate acestea, credem că avem nevoie de sala cu trei incaperi pentru a o putea folosi pentru diverse evenimente sportive și culturale din municipalitate, nu doar pentru clasele de educatie fizica pentru elevii școlii.

Ce suprafață ar acoperi o astfel de sala și cât ar fi prețul construcției sale?

Sala cu trei incaperi pe care am dori să o construim ar trebui să fie de 2300 m2, iar conform proiectului, prețul costului halei ar fi de aproximativ 20,5 mil KN.

Cum va asigura municipalitatea partea sa din resursele necesare pentru construcția salii?

Planificăm să aplicam pentru un împrumut la una dintre băncile comerciale. Planul nostru este să facem asta în timpul iernii, pentru a putea începe cu construcția in vara anului viitor. Dacă totul va continua conform planificării, sala de sport ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului 2021.

Sala va fi construita dupa proiectul din 2012?

Da, avem deja proiectul și au fost necesare doar mici modificări din cauza unor reglementări legale care au fost puse în aplicare între timp. / Paola Tukša, 8. a; Foto: S. L. /

Articol original disponibil în noul document online digitalKlinčekand si poate fi accesat pe linkul următor :link http://www.klincek.com/?p=15241http://www.klincek.com/?p=15241

Bullying-ul cibernetic poate fi raportat poliției croate prin aplicația RED BUTTON

Subtitlu: Doar 11% dintre tineri au căutat ajutor după ce au fost expuși la conținut perturbator pe Internet

Internetul este o invenție grozavă care face legătura între oameni, dar, din păcate, permite și o varietate de conținut inadecvat și există multe con'inuturi predispuse să insulte și să intimideze pe alții. Conform sondajului privind siguranța copiilor și tinerilor realizat în Croația, în cadrul proiectului internațional EU KIDS, mai mult de jumătate dintre copiii între 9 și 17 ani au primit un mesaj nepotrivit. Datele se referă la 2017, când sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1017 copii, părinți și tutori. Rezultatele cercetării au arătat că 1/10 copii cu vârste între 9 și 17 ani au fost intimidați pe internet în acel an.

De asemenea, a constatat că o treime dintre tinerii cu vârste între 9 și 17 ani, comunică online cu o persoană pe care nu o cunosc personal și că fiecare al patrulea adolescent cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, s-a întâlnit cu persoana pe care a cunoscut-o online. Faptul îngrijorător este că doar 11% dintre tineri au căutat ajutor după ce au fost expuși la conținut perturbator. Toate aceste informații le-am găsit pe internet, precum și pe cine să contactam pentru cei care au fost expuși insultelor și intimidării pe internet. Aplicația care vă poate ajuta se numește butonul roșu. Este cererea de către Ministerul de Interne al Republicii Croația (Poliție). Prin intermediul acestei aplicații, toți cei care au cunoscut o situație necorespunzătoare pe internet o pot raporta la poliție. Se pot raporta și alte forme de exploatare sau abuz asupra copiilor. Aplicația este disponibilă pe link-ul https://redbutton.mup.hr/. Instrucțiunile de utilizare a cererii au mai precizat că, în cazuri urgente, poliția trebuie contactată prin numărul de urgență 192.

/ Lea Harča, 7b; ilustrații descărcate de pe Internet / Articol original disponibil în ziarul digital online Klinče pe linkul următor http://www.klincek.com/?p=15035