CROATIA

MAI 2022

Echipa croată Erasmus + și-a îmbunătățit cunoștințele despre securitatea online în Portugalia

Școala privată Colégio Atlântico din Sexialin Portugalia a găzduit a doua mobilitate în cadrul proiectului Erasmus + S.O.S. – Consolidarea securității online pentru studenți (Consolidarea cunoștințelor studenților despre securitatea online). Mobilitatea a avut loc în perioada 9-13 mai, iar Școala Elementară Sveti Petar Orehovec a fost reprezentată de o echipă de 5 elevi de clasa a opta și a șaptea. Principalul subiect al mobilității a fost știrile false și consecințele sale, concentrându-se pe știrile false transmise prin Internet.

La atelierul de știri false, jurnalistul Luis Galrao a subliniat că există știri care ucid, evidențiind exemplul unei femei indiene care a fost ucisă din cauza știrilor false publicate pe Facebook. Rezultatele acelui atelier au fost postate pe peretele școlii, lângă un Pinocchio uriaș făcut din hârtie de colaj. După finalizarea părții teoretice a atelierului, elevii au analizat în grupuri credibilitatea știrilor, adică dacă o anumită știre a fost falsă sau adevărată. Într-un atelier, au analizat știrile scrise din două perspective diferite. De asemenea, au postat această știre pe un PADLET comun.

De asemenea, participanții la mobilitate au învățat despre știrile false la atractivul Muzeu de Știri din Sintra, unul dintre Siturile Patrimoniului Mondial UNESCO din Portugalia. La Muzeul Știrilor, de pe strada Propaganda, au aflat mai multe despre propagandă și obiectivele acesteia. Folosind un instrument interactiv, aceștia s-au transformat în reporteri de televiziune pentru câteva minute și au raportat în direct din scena pe care au ales-o singuri. Cu ajutorul tehnologiei 3D din Muzeu, ei au putut experimenta mediul în viitor. Mulțumită tehnologiei 3D incitante, fluturarea brațelor le-a dat sentimentul de deplasare printre zgârie-norii construiti din știri.

Elevii din Orehovec au avut oportunitatea de a participa la cursuri cu gazdele și au observat că predarea de acolo este diferită de predarea în școlile croate. Potrivit elevei Petra Kušec, elevii învață în cea mai mare parte prin intermediul proiectelor și cercetărilor de grup, ceea le-a plăcut copiilor. Ei i-a plăcut atmosfera familiară din sala de clasă. Ce nu i-a placut a fost faptul ca nu au fost pauze și că, uneori, cursul a durat până la 120 de minute. Ea a observat că elevii de la clasa a șaptea în sus folosesc numai manuale digitale.

Această școală privată cu peste 1.500 de elevi are, de asemenea, un program internațional

Elevii au apreciat aspectul acestei școli, la care participă peste 1.500 de elevi, de la grădiniță până la vârsta de 19 ani. Pe lângă faptul că pereții școlii sunt decorați cu numeroase opere de artă, ceea ce se află în școală sunt toboganele cu tunel. Mulți copii le folosesc pentru a evita scările și pentru a coborî la parterul școlii sau în curtea școlii, sau pur și simplu pentru distracție. Fondatorul școlii, António Pereira, și familia sa au construit multe locuri de joacă diferite lângă școală, astfel încât elevii să poată experimenta școala ca un loc de distracție și relaxare. Școala are o piscină și o seră unde cresc ierburi și căpșuni și au chiar și un bananier. Livada școlară constă din până la 1.000 de portocali, care sunt cultivați fără utilizarea pesticidelor. Am văzut pentru noi înșine că portocalele au fost foarte gustoase pentru că am gustat din bucătăria școlii unde luam prânzul în fiecare zi, împreună cu membrii tuturor echipelor Erasmus +. Ceea ce Pereira și familia lui sunt, de asemenea, responsabili este instituirea unui program internațional IB în care studenții urmează cursuri în limba engleză. În plus, ei sunt responsabili pentru atmosfera foarte prietenoasă din școală și o astfel de atmosferă prietenoasă a predominat și în timpul acestei mobilitati. Profesorii prietenoși socializau zilnic în timpul meselor cu echipele Erasmus + și în timpul excursiilor la Lisabona și Sintra. În plus, studenții s-au simțit ca acasă în familiile gazdă.

Modul în care a fost organizată această mobilitate justifică misiunea acestei școli. Ei subliniază că școala lor este un loc în care încearcă să educe oameni curioși, critici, comunicativi, toleranți, curajoși și echilibrați.

Stojanka Lesički/

Articolul original este publicat în ziarul digital școlar Klincek

APRILIE 2022

În a doua acțiune, elevii din Croația

au colectat 76 de kilograme de capace

de sticle de plastic


Un total de 76 de kilograme de capace de sticle de plastic au fost colectate în a doua acțiune de colectare în acest an școlar. Acțiunea a avut loc pe 6 aprilie, iar elevii de clasa a patra au colectat cele mai multe capace de sticle de plastic. Au adunat un total de 12,5 kilograme, iar deținătorul recordului este Stjepan Smoljanec Jug. El a strâns 4,5 kilograme de capace de sticle.

După vânzarea capacelor, banii primiți vor fi plătiți pentru programul UNICEF SchoolofAfrica. Această activitate a fost, de asemenea, desfășurată în cadrul proiectului Erasmus + „Let's Think Sustainable”.

Scopul acestei activități sustenabile este de a face elevii conștienți de dezvoltarea durabilă și de a-i încuraja să aducă o contribuție personală la atingerea acestor obiective. Ivona Siladi/


Articolul original este publicat în ziarul digital școlar Klincek



MARTIE 2022

Mobilitatea Erasmus + în Serbia –

o experiență de neuitat


Îmi voi aminti de mobilitatea Erasmus+ în Serbia (din 21 până în 25 martie) pentru diversele experiențe frumoase, dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost amabilitatea tuturor oamenilor din orașele pe care le-am vizitat. După ce au auzit că venim din Croația, toți au fost foarte amabili și ne-au spus ce oraș din Croația au vizitat, despre rudele lor din Croația sau ceva asemănător. Că nu ar trebui să avem prejudecăți, dar trebuie să judecăm oamenii pe baza propriilor experiențe, cred că acesta este cel mai important lucru pe care l-am învățat despre această mobilitate.

La fel este și cu știrile, când o citim, nu ar trebui să o credem orbește, ci ar trebui să ne gândim critic la ea.

Atelierul de știri false a început cu un „atac” asupra baloanelor.

Menționez știrile pentru că știrile și credibilitatea lor au fost subiectele principale ale acestei mobilități Erasmus+. La atelierele de știri false, IlijaJovanović, liderul atelierului, ne-a spus că trebuie să ne gândim la ceea ce citim și publicăm, astfel încât să nu aparținem unor grupuri de oameni care răspândesc știri false. De asemenea, ne-a învățat că cel mai simplu mod de a verifica credibilitatea știrilor este:

• verificati când a fost publicat articolul

• cine este autorul textului

• ce scriu alte surse despre subiect

• care este scopul textului.

Jovanović a spus că un astfel de test se numește test CRAP (un acronim din cuvintele englezești curent, reputație, autor, scop). Am făcut verificări de știri în grupuri și apoi le-am prezentat. Cei ale căror cunoștințe de engleză erau mai avansate au făcut sarcina mai bine, dar sarcina preferată pentru toți a fost una de la începutul atelierului. Și anume, trebuia să salvăm baloanele de la ceilalți elevi – răpitori pentru cel puțin 30 de secunde. Ceea ce a urmat a fost o sarcină mai complexă, de a spune cum să scrieți știrile despre această activitate.

Gazdele au organizat totul perfect.

Liderul atelierului, Jovanović, ne-a prezentat și site-urile web unde se poate căuta originea fotografiilor (TinEye, Yandex). El a prezentat și câteva site-uri care se ocupă de analiza știrilor false. A fost interesant și la atelierul jurnalistei Jelena Markovic. Importanța fotografiei în jurnalism a fost tema atelierului condus de Markovic. Ne-a povestit despre troli, oameni plătiți să comenteze articolele în funcție de cerințele celor care îi plătesc. Ea ne-a amintit, de asemenea, de importanța verificării datelor și a menționat că jurnalismul nu trebuie făcut de oameni cărora nu le pasă de adevăr.

Împreună cu jurnalistul Markovic, am scris știrile despre mobilitatea noastră în Serbia. De asemenea, ea ne-a arătat cum este introdus și publicat articolul în sistem. Am putut vizualiza imediat articolul pe care l-am scris împreună în engleză pe portalul Centarpress, unul dintre portalurile pentru care scrie Markovic. Articolul a fost publicat și în limba sârbă două zile mai târziu.

În timpul acestei mobilități, am vizitat un muzeu din Kruševac, câteva monumente culturale din Kruševac și Ćićevac, așa că am aflat câte ceva despre istoria Serbiei. Am vizitat și televiziunea Kruševac, unde Lea Hrandek și GabrijelKurpez au făcut declarații pentru TV. Gabriel s-a împrietenit cu jurnalistul Nikola Stevanović, iar motivul a fost comentariul lui Gabriel despre stiuletul de porumb de pe masa lui Stevenović.

A fost foarte distractiv și plin de viață la întâlnirile noastre de seară de la hotelul Petrus din Paraćin. Sperăm că unii elevi care au fost în Serbia vor veni la mobilitate și în Macedonia de Nord și că vom continua socializarea. Și în sfârșit, un mare compliment pentru gazdele noastre din Serbia. Au organizat totul foarte bine. Această mobilitate va rămâne în memoria mea și datorita porțiilor uriașe de mâncare servite de restaurantele din Serbia. /IvonaSiladi; foto: S. L./


Articolul original este publicat în ziarul digital școlar Klincek

FEBRUARIE 2022

Printr-un joc asemănător celui de cărți, elevii de clasa a opta au învățat despre valorile UE

Jocul era ca și cărțile de joc, dar în loc de ași, regi și regine, am adunat libertatea, solidaritatea, statul de drept, egalitatea, toleranța, respectul pentru drepturile omului și respectul pentru demnitatea umană. Și anume, astea erau denumirile cărților pe care noi, elevii de clasa a VIII-a, le-am primit la ora de Educatie Sociala„a juca cărți” pe tema valorilor Uniunii Europene.

Fiecare dintre cartonașele menționate era într-o anumită culoare, iar pentru a obține cartea dorita, a trebuit să răspundem corect la una dintre cele 32 de întrebări despre valorile Uniunii Europene. Prin „jocul de cărți”, am aflat că solidaritatea în UE, printre altele, înseamnă că regiunile mai puțin bogate ale UE primesc sprijin financiar suplimentar. De asemenea, am aflat că egalitatea în UE înseamnă că cetățenii care studiază într-un alt stat membru plătesc aceleași taxe de școlarizare ca și studenții din acea țară.

UE se opune discursului instigator la ură bazat pe rasă, sex, religie sau naționalitate

Am aflat că libertatea înseamnă, de asemenea, că cetățenii UE își pot exprima opiniile fără teama de închisoare. Cu toate acestea, discursul instigator la ură care cere să facă rău altor persoane sau grupuri nu este permis. Din cardul statului de drept, am aflat că toate victimele și suspecții au dreptul la un proces echitabil în UE și că toți suspecții sunt prezumați nevinovați până când vinovația este dovedită în instanță.

Prin colectarea cardurilor de respect pentru drepturile omului, am învățat că toate statele membre ale UE trebuie să lupte împotriva discursului instigator la ură bazat pe rasă, sex, religie sau naționalitate. Din unul dintre cardurile intitulat Respect pentru demnitatea umană, am aflat că munca copiilor, sclavia și exploatarea prin muncă sunt interzise în UE.

Am susținut această activitate ca parte a proiectului nostru Erasmus + „Let’s Think Sustainable”. Până la sfârșitul acestui proiect, cinci elevi de clasa a VIII-a ar trebui să viziteze Parlamentul European.

/Magdalena Ivšak, 8A; foto: S. L./

Articolul original este publicat în ziarul digital școlar Klincek

foto 1: Legendă - Un workshop despre valorile UE la clasa 8-a a avut loc pe 17 ianuarie 2022

foto 2. Legendă - Un workshop despre valorile UE la clasa a VIII-a a avut loc la 2 februarie 2022

DECEMBRIE 2021

Polițiștii și asistenții sociali vin la familiile studenților care Îi hĂrȚuiesc pe alții pe rețelele sociale

Cazurile din școală ar trebui să fie o lecție pentru a ne gândi de două ori înainte de a posta ceva online

Recent, digitalsinsfromheryout s-au răzbunat pe un tânăr politician german în ascensiune. Numele ei este Sarah-Lee Heinrichand, cum scrie mixer.hr, acum două luni ea a devenind purtătorul de cuvânt al partidului Tineretului Verde. Deși a șters tweet-urile inadecvate cu mult timp în urmă, deoarece i-a fost rușine de ele ca fiind imature, după ce a fost aleasă în poziția de purtător de cuvânt, cineva a scos la iveala tweet-urile ei,aducandu-le la cunostinta publicului. Pe lângă punerea la indoiala a funcției ei, ea a primit amenințări cu moartea. Cazul ei este un alt exemplu de a nu publica nimic pe internet pe care să-l regretăm mai târziu.

Unii dintre elevii noștri pot sau nu sa fi auzit despre acest caz al tinerei germane. Cu toate acestea, trebuie să fi auzit despre un caz de comportament neadecvat din partea unora dintre elevii noștri pe una dintre aplicații. Problemele care apar după conflictele din clasă și chiar printre părinții elevilor, necesită adesea ajutorul unor servicii profesionale la școală, inclusiv a avocatului poporului pentru copii, asistenței sociale și a poliției.

Diverse rețele sociale și aplicații precum Messenger, Whatsapp și altele sunt invenții geniale care ne permit să comunicăm online cu oameni din întreaga lume. Dar dacă le folosim în mod inadecvat, ne pot face viața nefericită. Ele ne pot afecta viețile in mod personal, dar și viețile familiilor noastre.

Rețelele sociale au o comunicare simplificată pentru copiii din școlile primare. Cu toate acestea, în ciuda a tot ceea ce învățăm în școală despre comunicarea pe rețelele sociale, există încă probleme. La școală, am auzit de la profesori, dar am citit, de asemenea, că sinuciderile sunt adesea rezultatul dramelor de pe rețelele sociale. Unii oameni sunt afectati de insultele pe Internet ,deoarece aceste insulte raman undeva,acolo,mult mai mult decât cele care au loc în viața reală,afectand vieti.

Poate că, după ce Asociatiile pentru Copii și alte instituții au aflat despre comportamentele inadecvate de pe rețelele sociale, unii dintre elevii noștri au regretat. Dar acum e prea târziu pentru asta. Cu toate acestea, exemplul și consecințele pe care le vor avea pentru ceea ce au făcut ar trebui să fie o lecție pentru toti.

/Lara Trušček, 7.b; foto: arhiva „Klinček” 2015/

NOIEMBRIE 2021

Tânărul iranian care ne-a spus cum este să fii refugiat în Croația

L-am cunoscut în timpul participării la programul „Film și discuție” organizat de Festivalul toleranței.

Îi plac melodiile lui Oliver Dragojević, ardeii umpluți, prosciutto și condimentul Vegeta. Partea sa preferată din Croația este Dalmația, în special insula Prvić. Dar nu este croat, este un iranian de 18 ani, cu un zâmbet distinctiv. L-am întâlnit în timpul participării la discuția despre problemele refugiaților organizată de Festivalul toleranței. Face parte din programul lor ˝Film și discuție˝, organizat pe platforma DIJALOGIJA.. Participarea la această discuție a inclus și vizionarea obligatorie a scurtmetrajului despre refugiați și organizațiile care îi ajută. În calitate de reprezentanți ai școlii noastre la acest eveniment, Lara Trušček și cu mine am vizionat acest film pe platforma Vimeo.

Moderatorul conversației, criticul de film Hrvoje Pukšec, ne-aexplicat, la început, sensul termenului de refugiați. El a spus că refugiații sunt oameni care au fost forțați să plece pentru a-și salva viețile proprii și viețile celor dragi. Migranții, în special cei economici, sunt cei care decid să-și părăsească singuri țara pentru a oferi condiții de viață mai bune pentru ei și familiile lor.

Acest tânăr din Iran este unul dintre cei ale căror vieți au fost puse în pericol și a fugit din Iran împreună cu surorile și mama sa. Dar el și familia sa nu au fugit din motive politice, nici din cauza stării de război sau a credințelor religioase, care sunt cele mai frecvente motive de exil. Au fugit din cauza unui tată violent care și-a amenințat mama că îi va turna acid.Planuise să isi căsătorească fiicele la vârsta de 9 ani, iar după vârsta de 12 ani și-a forțat fiul să părăsească școala și l-a angajat ca lăcătuș. Mama nu avea drepturi în familie. Poliția iraniană nu a răspuns la rapoartele mamei și, de teamă pentru viața ei și a copiilor ei, a părăsit Iranul cu copiii ei.

Mamei mele i s-a acordat asistență medicală la granița cu Croația fără să i se ceară acte.

-"Am venit în Croația acum 2,5 ani, după 11 luni chinuitoare departe de casă. Am fost la Belgrad vreo 9 luni și apoi în Bosnia. Nici nu știam de Croația înainte. Am ajuns din întâmplare în Croația pentru că mama s-a rănit la picior la graniță. I-au acordat imediat asistență medicală fără a-i cere acte. Ne-au tratat uman și până la urmă am rămas aici" – ne-a spus tânărul iranian. De asemenea, am aflat că această experiență și tratamentul pe care mama lui a primit-o aici au fost motivul pentru care s-a înscris la Scoala postliceala Sanitara din Zagreb, unde acum este cursant in anul trei.

El stăpâneste deja bine croata și are mulți prieteni la facultate.

- "Sunt primul refugiat și primul iranian la facultatea de medicină", a mai adăugat, materia lui preferată este anatomia și că și-ar dori să studieze medicina la facultate.

În timp ce răspundea la întrebările participanților la conversație, tânărul iranian ne-a spus că nu a avut probleme de când a venit în Croația.

-" Am fost bine primit la școală și am mulți prieteni de la bun început" – a spus el. Cu toate acestea, el intoarce binele primit , învațandu-i pe refugiați limba croată la Centrul de primire pentru refugiați din Zagreb.

Nu există mulți solicitanți de azil în Croația (refugiați cărora un stat le protejează teritoriul statului lor deoarece viața lor era pusă în pericol în statul lor). Doar aproximativ 1.000 de persoane au primit statut de azil în Croația în ultimii 10 ani. În Croația, aceștia sunt îngrijiți de UNHCR - Organizația Internațională pentru Protecția Refugiaților și Serviciul Iezuit pentru Refugiați. Diana Ravlija, un reprezentant al Serviciului Iezuit pentru Refugiați, a spus că este și ea un copil refugiat, născut în Germania.

Vorbind despre experiența ei în lucrul cu refugiații, ea a spus că ar trebui să-i cunoaștem mai degrabă decât să ne facem o opinie bazată pe prejudecăți.

- "Unii oameni transmit prejudecăți spunând că refugiații vor să islamizeze Europa. Îi văd pe refugiați în primul rând ca pe oameni și îi abordez în acest fel și îmi place să-mi fac meseria din cauza unor oameni ca acest tânăr din Iran" - a spus Ravlija, adăugând că oamenii ale căror vieți sunt puse în pericol merită ajutor.

Din păcate, nu toți participanții s-au alăturat acestei conversații pe un subiect serios cu intenții bune. Au fost câțiva dintre colegii noștri care au folosit expresii nepotrivite în chat și au întrerupt conversația cu sunete diferite. Cu toate acestea, au fost mai mulți dintre noi care au avut intenții bune și au dorit să-l cunoască tânărul refugiat din Iran. Așadar, sper că s-a simțit la fel de binevenit în timpul acestei conversații ca și la scoala unde studiaza.

Lea Hrandek, 7. b: photo:screenshot/

OCTOMBRIE 2021

Sandra Maričić, redactorul

de la National Radio, a susținut

un atelier despre discursul radio

Noile abilități pe care le-am învățat în timpul atelierului vor fi folosite în curând în timpul realizării de emisiuni radio pentru noul nostru proiect Erasmus+ „Let’s Think Sustainably”

"Când intervievați interlocutorul, trebuie să-l ascultați cu atenție și să-i puneți întrebări până obțineți răspunsuri concrete" . Acest lucru ne-a fost spus de catre Sandra Maričić, gazda și redactorul Programului Educațional și pentru Copii al Radioului Croat, la un atelier de dictie la radio. Editorul Maričić a vizitat școala noastră pe 7 octombrie, iar participanții la acest atelier au fost membri ai grupului de jurnaliști care sunt, de asemenea, interesați de exprimarea radio.

Printr-un exercitiu foarte dinamic, editorul Maričić ne-a arătat cum să citim un text pentru radio pentru a interesa audiența în materie de conținut, precum și exerciții interesante de vorbire cu dinții strânși și șoaptă clară. Fiecare dintre noi a trebuit să citească și un text, iar apoi Maričić ne-a spus unde și ce am greșit, așa că am repetat până când citirea a fost mai bună.

De asemenea, am avut ocazia să ne exersăm abilitățile de intervievare în timp ce am intervievat liderul atelierului. Cel mai curajos a fost colegul nostru Valerija Puškar, care s-a descurcat destul de bine la această sarcină. La sfârșitul atelierului, editorul Maričić ne-a intervievat pe toți pentru emisiunea ei „Five for Five”. Emisiunea este dedicata alfabetizării media. De aceea, am vorbit mai ales despre munca grupului nostru de film, despre ziarul digital al școlii „Klinček” și despre proiectele noastre Erasmus + dedicate alfabetizării media.

Atelierul a durat aproximativ două ore și jumătate, dar fiecare minut și secundă a meritat pentru că am învățat practic și interesant. Vom începe să aplicăm ceea ce am învățat în curând, deoarece intenționăm să înregistrăm rapoarte scurte despre activitățile durabile din comunitate, pentru noul nostru proiect Erasmus + „Let’s Think Sustainably”. /AmadeaBošnjak, 7. a; foto: S. L./

Articolul original este publicat în ziarul digital online al școliiKLINČEK

MAI 2021

Greșeala editorială a portalului Dnevno.hr a compromis siguranța băiatului agresat

Click-urile sunt mai importante decât bunăstarea copiilor - portalul a eliminat doar videoclipul, dar nu și fotografia care dezvăluie identitatea băiatului.

Un articol intitulat „Un videoclip care încearcă să acopere! Cazul care a îngrozit Osijek: Cine l-a bătut pe Matej? ” Acesta este unul dintre exemplele despre cum copiii nu ar trebui să fie portretizați în mass-media. Articolul a fost publicat pe 13 noiembrie 2019 pe portalul Dnevno.hr. Fiindu-mi încredințată sarcina de a găsi un exemplu de încălcare a eticii jurnalistice, am găsit articolul menționat pe site-ul Asociației Jurnaliştilor din Croaţia (HND).

Fotografia și videoclipul atașat articolului dezvăluie identitatea băiatului bătut la meciul Dinamo-Osijek din 27 octombrie 2019. Sursa informației este un relatarea unui cititor. Articolul și videoclipul au îngrozit-o pe directoarea școlii baiatului, așa că a apelat la HND. Dacă redactorul și-ar fi făcut treaba respectând Codul de Onoare al Jurnaliștilor Croați, cu siguranță nu ar fi atașat fotografia și videoclipul cu băiatul în dreptul articolului. Un editor ar trebui să fie familiarizat cu codul profesiei sale, care prevede, printre altele, că „orice procedură care dezvăluie direct sau indirect identitatea copilului ca fiind inadmisibilă, adică că un copil nu trebuie intervievat și fotografiile acestuia nu trebuie publicate fără acordul acestuia și fără prezența și consimțământul unui părinte sau tutore”. De asemenea, se precizează că bunăstarea copilului este superioară interesului public și că dezvăluirea identității copilului este interzisă „indiferent dacă copilul sau minorul este martor, victimă, suspect sau inculpat”.

Acuzațiile menționate fac parte din articolul 19 și articolul 20 din Codul de onoare al jurnaliștilor croați. Consiliul de Onoare al HND a scris că aceste articole din Cod au fost, fără îndoială, încălcate prin publicarea fotografiei și a videoclipului. Susțin pe deplin opinia Consiliului de Onoare și a directorului școlii și cred că scopul publicării conținutului foto și video al băiatului nu a fost „conștientizarea cu privire la consecințele violenței”, cum a spus Mark Cigoj, redactorul revistei Dnevno. hr. Mi se pare mai probabil ca scopul final al acestui articol să fi fost acela de a avea cât mai multe clicuri. Titlul senzaționalist și faptul că spusele martorului nu au fost verificate deloc din alte surse, duc la o asemenea concluzie. În sfârșit, trebuie menționat că Consiliul de Onoare al HND a emis un avertisment către portalul Dnevno.hr și a sugerat ca portalul să elimine conținutul prin care victima este identificată și expusă publicului larg. Totuși, după cum se vede aiciHERE, portalul Dnevno.hr a acționat doar parțial la sugestia Consiliului de Onoare al HND. Videoclipul din articol nu mai este disponibil, dar fotografia băiatului bătut este încă în articol.

/Petra Kušec/

Articolul original este publicat în revista digitală a școlii Klinček

MAI 2021

Primarul municipiului,Franjo Poljak, a lăudat acțiunea noastră de a îndepărta gunoiul din pădurea Rogosci

Am umplut aproape toată remorca tractorului cu deșeuri

„Nu fi rău, pune gunoiul la coș!”, Protejați pădurile și respirați ușor”, Pădurile nu sunt coșuri de gunoi”, „Gunoi în coșuri, nu în pădure!”, „Protejați pădurea și respirați sănătos!” . Aceste mesaje pot fi găsite în cinci locuri diferite din pădurea Rogosca. Scrise pe placute de stejar, vor avertiza trecătorii pentru o lungă perioadă de timp că pădurea nu este un loc pentru eliminarea deșeurilor. Mesajele au fost scrise de un localnic ,Marijan Kos, și montate de catre portarul școlii Ivica Biškup, directorul Stjepan Lučki și Kristijan Kranjec, si un angajat al Municipalității Petar Orehovec.

Am participat 34 de persoane. Întreaga clasă a IV-a a profesoarei Nataša Tumpak Brčić și mai mulți elevi din clasele a cincea și a șasea, în mare parte membri ai școlii Eco Group. Ne-am desfășurat pe ambele părți ale pădurii în căutarea deșeurilor. Toți aveam de lucru pentru că erau atâtea deșeuri de tot felul în pădure. Am dat peste diferite cutii de băuturi, cutii, pungi de plastic, pantofi, pături, scutece și chiar oase. Toate aceste lucruri au fost aruncate de oameni iresponsabili în această pădure frumoasă care duce de la Gorica Miholečka la Fodrovec.

Mateo Franjčević – Cel mai devotat participant,

Primarul municipal FranjoPoljak, care s-a alăturat acțiunii noastre împreună cu adjunctul său Dragutin Hendelja, a lăudat dedicarea noastră. El a spus că am muncit foarte mult și a subliniat în mod special angajamentul elevului Mateo Franjčević. Mateo a fost campion și nu a omis să ridice nici cea mai mică bucată de hârtie – a spus Poljak. După acțiunea noastră, a fost clar că Mateo nu a ezitat să pășească în noroi pentru a ridica gunoiul. Noroiul nu era doar pe cizme, ci și pe pantaloni, tricou și chiar pe față, pentru că s-a târât într-un șanț de noroi din care a scos o casetă de plastic și pungi de plastic cu îngrășământ.

În ceea ce privește videoclipul înregistrat de realizatorul nostru Luka Šok, primarul municipal Poljak a spus că a fost surprins de iresponsabilitatea oamenilor care aruncă deșeuri în natură, având în vedere că în Municipiul SvetiPetarOrehovec există colectarea selectivă a deșeurilor din 2002. Noi, copiii, nu înțelegem de ce concetățenii noștri nu pot scăpa de vechile obiceiuri și încep să arunce deșeurile în coșurile pe care le au în gospodării.

Ideea acestei acțiuni a luat naștere în proiectul internațional „P.S. Hai să jucăm cartea fraternității!”

Prin această acțiune de îndepărtare a gunoiului din pădurea Rogosci, vrem să-i atenționăm pe localnici că astfel de acțiuni iresponsabile față de natură ar trebui oprite. De aceea, pe lângă acțiunea de curățenie, am pregătit și circa 300 de pliante, care au fost împărțite în gospodării de către elevii noștri. Pliantele au fost realizate pentru a le aminti localnicilor că Compania de utilități Križevci le oferă și colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase. Ne-am dori ca această acțiune a noastră să acționeze asupra conștienței localnicilor și ca pe viitor toate deșeurile să fie aruncate în coșurile destinate acestui scop.

În sfârșit, trebuie spus că ideea acestei acțiuni a venit din proiectul numit „P.S. Hai să jucăm cartea frăției! Datorită participării la acest proiect internațional, școala noastră a primit 2.300 kuna pentru implementarea acestei acțiuni. Din acei bani s-au procurat mănuși, unelte, saci de gunoi, dar și sandvișuri, sucuri și ciocolata, pe care le folosim pentru a ne recompensa la finalul acțiunii de îndepărtare a deșeurilor din pădure.

/ Karla Kos, 6. a; foto: S. L. /https://www.youtube.com/watch?v=nTQqGWppbzg

Articolul original este publicat în revista digitală școlară KLINČEK

APRILIE 2021

Hai să jucăm cartea fraternității

Proiectul include școli din Croația, Italia, Polonia, Slovenia, Spania și Franța

Generația noastră nu scrie cărți poștale și scrisori, ci texte, e-mailuri și postări pe rețelele de socializare. De aceea am avut o experiență cu totul nouă în timp ce am scris cărți poștale. Am avut șansa să le scriem în ultima săptămână în cadrul proiectului internațional“P.S. POKRENI SOLIDARNOST!” (Să jucăm cartea fraternității).

Suntem singura școală din județul nostru și una dintre cele 24 de școli croate care au luat parte la acest proiect. Pentru Croația, proiectul este coordonat de Centrul pentru studii pentru pace. Alături de Croația, acest proiect reunește școli din Italia, Polonia, Slovenia, Spania și Franța.

În școala noastră, elevii din clasele și clasele a VII-a, VIB și VIIIB au scris cărți poștale. Cărțile poștale au fost scrise după ce am analizat fotografiile și am organizat un atelier în care am discutat despre prejudecăți, discriminare și solidaritate.

Cărțile noastre poștale sunt speciale pentru că nu am scris urări de bine, ci mesaje de solidaritate. Prin aceste cărți poștale, care au fotografii cu garduri cu sârmă, inundații din Veneția, un băiat într-un cartier francez sărac și o bătrână lângă computer, dorim să începem conversația despre diferențele și solidaritatea în comunitatea noastră. Cărțile poștale au fost trimise la 70 de adrese, mai ales în Sveti Petar Orehovec și Križevci, și acum așteptăm cu răbdare răspunsuri de la cei care le-au primit. O carte electronică despre proiect este disponibilă aici(here).

/Laura Ivšak, 7B, foto: S.L./

Articolul original este publicat în ziarul digital al școlii KLINČEK.


APRILIE 2021

Aproape o mie de kune „luati” din contul părinților pentru jocurile video ale copiilor

Iată problema – interlocutorul nostru a arătat că mai mult de jumătate din părinții elevilor chestionați nu au nicio regulă cu privire la jocurile video.

Nu este neobișnuit să vezi elevi somnoroși în timpul lecțiilor. Acest lucru se poate întâmpla oricui din când în când, dar de obicei se întâmplă celor care joacă jocuri video târziu în noapte sau chiar până dimineața. Da, nu este o greseala. Ai citit bine, sunt elevi care ne-au spus că au jucat jocuri video cu mult după miezul nopții sau chiar până la 3 sau 4 dimineața în zilele de școală, când au cursuri de la ora 8.

Sunt și unii elevi care cheltuiesc mulți bani pe jocuri. Aceasta nu este o problemă prea mare dacă părinții lor sunt conștienți de asta, dar acum câteva zile am aflat că unul dintre elevii noștri a cheltuit aproape o mie de kune (aproximativ 130 €) de la părinții săi fără ca ei să știe nimic de asta. . Fără să se gândească prea mult, a dat clic că vrea să cumpere ceva pentru jocul video pe care l-a jucat și în doar câteva secunde banii au dispărut. Exemple ca acesta au fost motivația noastră de a ne dedica articolul principal obiceiurilor elevilor de a juca jocuri video, și de aceea am realizat un sondaj în rândul elevilor noștri pentru a vedea acest lucru.

Rezultatele au arătat următoarele: dintre cei 146 de elevi care au participat la sondaj, 146 dintre ei (81, 7%) joacă în mare parte jocuri pe smartphone-urile lor. Am aflat și ce procent de părinți au stabilit niște reguli pentru copiii lor în ceea ce privește jocurile video. Credem că motivul pentru care elevii noștri căscă în timpul lecțiilor este chiar aici-lipsa regulilor stabilite de părinți cu privire la jocurile video.

Am ajuns la această concluzie pentru că puțin mai mult de jumătate dintre elevii noștri (53%) au spus că nu au nicio regulă stabilită de părinți cu privire la jocurile video. Majoritatea elevilor din clasa a IV-a au niște reguli stabilite de părinți. Din 17 elevi de clasa a IV-a, 12 dintre ei (70%) au anumite reguli în ceea ce privește jocurile video. Elevii din clasele a VII-a au cele mai puține reguli stabilite de părinți. Din 24 de elevi de clasa a VII-a chestionați, 80% dintre ei au spus că nu au nicio regulă în ceea ce privește jocurile video.

/Lara Trušček, 6B/

Articolul original este publicat în ziarul digital al școliiKLINČEK.

MARTIE 2021

Voi, adulții care ați aruncat gunoiul în pădurea Stražinec, ne-ați înnebunit!

Vom continua să fotografiem gropile de gunoi din natura și să le trimitem Municipalitatii

Miercuri, 24 februarie 2021, elevii de clasa a IV-a au mers cu profesorul nostru ,NatašaTumpakBrčić, la plimbare. Ocazia a fost ca era o zi frumoasă, iar dintr-o plimbare, prin natură, învățăm mereu ceva. De data aceasta am învățat cum să nu tratăm natura.

Mergând de-a lungul pădurii din zona pe care localnicii noștri o numesc Stražinec, am văzut o grămadă de gunoi aruncat. Erau sticle de șampon din plastic și produse de curățat, pungi negre umplute cu diferite tipuri de deșeuri, anvelope pentru mașini și chiar un vas de toaletă. La școală, învățăm constant că natura ar trebui tratată cu atenție și protejată. Murdarind pădurea, nu protejăm natura, ci o poluăm. Unele dintre substanțele aruncate pot dăuna animalelor și naturii, iar aceasta este apoi transmisă oamenilor. Asta învățăm la școală și ne-ar plăcea să știe bărbații mari care au aruncat gunoiul.

De aceea, prietena mea Lea Horvat a fotografiat acest loc și am decis să scriu acest text. Sperăm că unii dintre localnicii noștri adulți o vor citi și ei. Ar fi bine dacă cei care l-au aruncat acolo l-ar vedea. Vreau să știe că m-au jignit pe mine și pe colegii mei. Știm că gunoiul este preluat din gospodăria noastră la fiecare două săptămâni de către Compania de utilități Križevci. Știm, de asemenea, că compania de utilități o dată pe an elimină deșeurile voluminoase din gospodăriile noastre. Tot ce trebuie să facă este să le sune și să le ceară să elimine deșeurile în mod corespunzător.

Deci, de ce unii dintre locuitorii noștri iresponsabili simt nevoia să arunce gunoiul în pădure? Le este mai ușor să arunce gunoiul în pădure decât să aștepte ca lucrătorii de utilități să-i alunge? Nu știu dacă au învățat la școală despre protecția naturii, dar dacă nu, lăsați-i să-și asculte copiii. Am dori să se schimbe ceva în legătură cu aceste obiceiuri neadecvate de a arunca gunoi, așa că am decis să facem fotografii în continuare și să scriem despre asta. De asemenea, am decis să trimitem fotografiile către municipalitatea noastră în speranța că vor face ceva pentru o schimbare.

/ EmaPacur, clasa a IV-a; foto: Lea Horvat, clasa a IV-a /

Articolul original este publicat în ziarul digital online al școliiKLINČEK..



MARTIE 2021

Tânăra inginer Valentina Valent „trăiește” egalitatea de gen pe șantier

Șeful șantierului de construcții al sălii de sport a Școlii Elementare Sveti Petar Orehovec consideră că femeile nu ar trebui să se teamă să intre în lumea construcțiilor

Clara Zetkin, Rosa Luxemburg și multe alte femei care au luptat pentru drepturile femeilor și în memoria cărora lupta de pe 8 martie este sărbătorită ca Ziua Internațională a Femeii, ar fi mândră de femei precum Valentina Valent. Ea este un tânăr inginer, șeful unui șantier de sport care a apărut în apropierea școlii noastre.

Valent „trăiește” egalitatea de gen pentru care Zetkin și multe alte femei au luptat. Este o meserie în domeniu, în care încă nu există o mulțime de femei și lucrează mai ales în rândul bărbaților. Ea este superioara lor, așa cum a declarat MarinkoPasariček, managerul șantierului sălii de sport, și nu există nicio problemă. Este percepută ca o egală și cred că este un șef bun. Am vorbit ieri cu Valent și, printre altele, am aflat ce le spune tinerelor care s-ar putea gândi să studieze pentru profesii în construcții.

De ce și când ați decis să studiați ingineria civilă?

Am moștenit dragostea mea de construcție de la tatăl meu, care adesea construia ceva acasă. Când se construia ceva în gospodăria noastră, am participat și eu. Am ajutat la lucrări concrete și similare. Am decis să studiez ingineria civilă undeva în liceu când mi-am dat seama că mă pricep la matematică și fizică. Am finalizat ingineria geotehnică la Facultatea de Inginerie Geotehnică în 2014 și de atunci a început lupta pentru egalitate în sectorul construcțiilor.

Ce au spus părinții despre alegerea dvs?

Părinții nu erau conștienți de ceea ce aveam să decid și ce direcție aveam să aleg în ceea ce privește ingineria.

De cât timp faceți treaba asta?

Lucrez la RADNIK de 5 ani și, înainte de asta, mă antrenam de un an la Biroul Județean pentru Planificare Urbană cu privire la legalizarea facilităților.

Imediat după sosirea la RADNIK, ați început să lucrați pe șantier?

La angajare, am fost imediat întrebată dacă mă vedeam pe un șantier. Dar inițial, în primele 10 luni, am lucrat în departamentul tehnic pe calcule. Apoi mi-am exprimat dorința de a încerca să lucrez pe un șantier și mi-a plăcut.

La ce șantiere ați lucrat până acum?

Primul meu șantier de construcție a fost în Koprivnica pentru construcția unei centrale termice cu biomasă. Apoi am lucrat pe insula Lošinj pentru a construi un magazin cu mai multe apartamente. De asemenea, am lucrat la construirea unui hotel mai mic în Lošinj. De asemenea, am condus construcția de drumuri în municipiile Kalnik și Sveti Petar Orehovec. Despre construcția unui turn de apă în Sveti Ivan Žabno și despre construcția unei grădinițe în Sveti Petar Orehovec. Între timp, am promovat examenul profesional în minerit, așa că sunt și șeful carierei din Vojnovec.

Muncitorii se întreabă când văd că șeful lor este o tânără?

Când am ajuns la primul șantier, unii au prezis că nu voi rezista o lună. Nu am aflat despre aceste prognoze decât mai târziu. Dar când m-au întâlnit și au văzut că nu există nicio problemă și că fac această treabă, nu mai exista prejudecăți. În compania noastră în funcțiile de șef al șantierului sunt trei femei, iar angajații din companii nu mai sunt uimiți. Uneori, când mă plimb pe șantierele de construcții și întâlnesc noi lucrători ai subcontractanților noștri, aud câteva comentarii și fluierături, dar nu a existat niciodată un conflict. Mă văd ca pe un superior și au respect, poate uneori mai mult decât pentru șefii bărbați.

Este greu să faceti treaba de șef de șantier?

Îmi place să o fac și nu văd treaba asta la fel de grea, dar este o mare responsabilitate. O mulțime trebuie planificată în detaliu, uneori cu luni înainte. De multe ori mă pregătesc și planific mult acasă. Siguranța pe santier este, de asemenea, foarte importantă. Dacă se întâmplă ceva lucrătorilor, aceasta este responsabilitatea mea.

Ce le-ați spune femeilor tinere care s-ar putea gândi la profesiile în construcții?

Noi, femeile, putem lucra în construcții. Poate că doar unele locuri de muncă în care este necesară mai multă forță fizică nu sunt pentru noi, dar toate celelalte femei pot. Am văzut și femei lucrând la macarale sau conducând camioane. Nu cred că femeile ar trebui să se teamă să intre în lumea construcțiilor. Poate că au existat prejudecăți odată, dar astăzi au dispărut. Noi, femeile, suntem, de asemenea, acceptate în acest sector, unde bărbații au lucrat cândva exclusiv.

/ Laura Ivšak, 7a; foto: Iva Trušček andS.L./

Articolul original este publicat în ziarul digital al școliiKLINČEK.

FEBRUARIE 2021

Spotify - cea mai populară aplicație de streaming de muzică protejează drepturile de autor

Plătind pentru numărul de melodii ascultate, Spotify luptă împotriva descărcărilor ilegale de muzică

Spotify, o aplicație de ascultare a muzicii pe care o folosesc și eu, are în prezent aproximativ 320 de milioane de utilizatori activi lunar. Am aflat despre Spotify când era disponibil în Croația, iar vărul meu mai mare mi-a arătat cum funcționează.

Spotify a sosit în Croația la jumătatea lunii iulie a acestui an și, după cum scrie ASOCIAȚIA DE DISCOGRAFIE CROATĂ, autorii croați așteaptă și ei cu nerăbdare, deoarece își pot prezenta muzica publicului din întreaga lume. Sosirea Spotify este, de asemenea, importantă, deoarece Spotify plătește pentru a le asculta muzica. Se plătește după numărul de ascultări ale unui cântec. Nu este vorba despre sume mari, dar combate muzica descărcată ilegal și permite autorilor să trăiască din muzică.

Spotify este o companie suedeză și a fost fondată în 2006. În ultimii 14 ani au avut o mulțime de suișuri și coborâșuri. Astăzi este cea mai populară aplicație de streaming pentru ascultarea muzicii din lume. Sunt prezenți în 92 de țări din lume și oferă peste 50 de milioane de melodii.

Am instalat Spotify pe telefon. Tot ce trebuia să fac a fost să îmi creez un cont de utilizator și să încep imediat să folosesc aplicația. Eu personal folosesc varianta gratuită, dar există și o variantă Premium care plătește 6 EUR/lună. Principala diferență dintre cele două opțiuni este că în varianta gratuită, muzica nu poate fi ascultată decât dacă ești conectat la Internet și există reclame între melodii.

Aplicația funcționează prin alegerea câțiva muzicieni pe care îi place să-i ascultați, iar apoi aplicația vă va sugera muzică nouă în funcție de selecția dvs. Ceea ce îmi place foarte mult la această aplicație este că oferă albume noi cu melodii ale diferiților artiști la intrarea în aplicație. Pe lângă melodii, este posibil să ascultați și diverse podcasturi.

Aceasta este una dintre cele mai bune aplicații pe care le folosesc și sunt foarte mulțumit de ea. L-aș recomanda tuturor celor cărora le place să asculte muzică și să descopere artiști noi.

/Petra Kušec, 7.b; fotografii descărcate de pe internet/

Articolul original este disponibil în revista digitală a școliiKLINČEK



FEBRUARIE 2021

Ce spune declarația Andreei Fabrić despre publicitatea sub acoperire în conținutul influențatorilor?

Am scris deja despre modul în care există o mulțime de reclame ascunse printre posturile influencerilor și, pentru a aborda din nou acest subiect, am fost citați de un articol publicat recent pe portalul RTL.HR.

Articolul spune că faimoasa infuenceră croată Andrea Fabrić s-a lăudat pe TikTok că a câștigat peste 18.000 HRK în noiembrie, iar alte 51.000 HRK ar trebui să sosească după remunerare. În acest anunț, ea a dat și o clarificare și a scris că un influencer cu 10.000 de urmaritori poate percepe 100 EUR pentru o postare despre un produs și aproximativ 150 EUR pentru o postare și o poveste. Ea a citat, de asemenea, date pentru prețurile postărilor pentru influenceri cu un număr mai mare de urmaritori și vom scoate în evidență doar informații pentru influențatori cu 150 până la 200 mii de urmaritori. Ei, susține Fabric, pot solicita 6.000 până la 8.000 HRK per publicație.

Trebuie remarcat faptul că aceste prețuri se aplică Croației, iar în lume sunt și mai mari. Un exemplu în acest sens este o declarație a lui Jeffree Star, pe care am menționat-o în articolul intitulat „Agenții de publicitate care fac publicitate în secret în conținutul influencerului, se folosesc de naivitatea copiilor”.

Că toți cei care au nevoie de publicitate pentru un produs sau serviciu sunt din ce în ce mai conștienți de impactul publicității prin intermediul influențatorilor și că îl folosesc din ce în ce mai mult, se evidențiază și din articole ca acesta de pe blogul RENTLIO. În articolul lor, ei dau sfaturi cu privire la ce tip de influențatori să aleagă pentru a răspândi călătorii și servicii în turism. Există, de asemenea, mențiuni despre „mici linii directoare” care trebuie oferite influențatorilor. Acest lucru poate însemna doar că opinia influențatorilor despre un produs, menționată în postare, poate fi în concordanță cu dorințele oricui comandă reclama. Acest articol, publicat în aprilie 2020, afirmă, de asemenea, că până la sfârșitul anului 2022 valoarea acestui tip de marketing, adică prin intermediul influencerilor de pe rețelele de socializare, va ajunge până la 15 miliarde de dolari, iar până la sfârșitul anului 2020 va valora 6 dolari. miliard.

Rețineți aceste informații menționate mai sus atunci când citiți postările influencerilor dvs. preferați și vă gândiți cu atenție la scopul postărilor lor, atrăgând atenția asupra unui produs și direcționând obiceiurile consumatorilor. Pentru a vă încuraja și mai mult să vă gândiți la problema publicității ascunse în conținutul influencer, vă recomandăm, de asemenea, să citiți textul portalului Deutsche Welle intitulat „INFLUENCERII” - PROSTITUAȚII REȚELELOR SOCIALE? " "INFLUENCERS" – SOCIAL NETWORK PROSTITUTES?”

/ Lorena Benčak, 8.b; fotografii descărcate de pe Internet /

Articolul original este disponibil în revista digitală a școlii KLINČEK.



DECEMBRIE 2020

Eticheta ajută la prevenirea haosului și ne face să ne simțim mai confortabili

Nimănui nu îi place când cineva îi întrerupe discursul, vorbind cu gura plină, astfel încât să fie de neînțeles. Dacă fiecare s-ar comporta așa cum își dorește, ar exista dezordine și haos ca pe niste scări ,când fiecare merge pe jos după dorință. Pentru a preveni haosul, trebuie să vă deplasați pe partea dreaptă în direcția mișcării. Aceasta este doar una dintre numeroasele reguli recomandate de etichetă, iar cuvântul etichetă înseamnă comportament corect .

Regulile comportamentului politicos îi ajută și pe oameni să se simtă confortabil. De exemplu, vecinul tău va fi bucuros să il saluti dimineața când te vei întâlni pe stradă și cu siguranță nu i-ar plăcea dacă ai trece pe lângă el de parcă nu l-ai fi observat. Părinții vor fi bucuroși să vadă că știm să folosim corect cuțitul și furculița, iar profesorii și prietenii noștri să ne respecte promisiunile.

Am discutat aceste și multe alte reguli de etichetă cu bibliotecara noastră Stojanka Lesički, în timpul a patruore de curs din bibliotecă în timpul activității „Etichetă prin literatură”. În plus față de discuțiile la întâlnirile noastre, am ascultat și povestiri despre diferite tipuri de comportament. Am râs doar de unii dintre ei pentru că explicau unele tipuri de comportament inadecvat într-un mod amuzant.

La sfârșitul ultimei ore de curs, am verificat, de asemenea, ce am învățat despre etichetă prin testul Kahoot. Cei mai de succes jucători au fost Barbara Dvečko, Karla Hlebić și Andrea Burdić. Testul a fost interesant și tensionat până la capăt, deoarece clasamentul din partea de sus a fost în continuă schimbare. Au existat și motive pentru a râde în timpul testului, datorită poreclelor creative pe care unii elevi le-au folosit înscriindu-se pentru a juca testul.

Autor/ LucijaVukoić, a 5-a; foto: S. L. /


DECEMBRIE 2020

Producătorilor de știri false despre Coronavirus le pasa doar de bani

Există pagini web specializate cu fake news - unele obtin profituri de 10.000 - 40.000 € pe lună din reclame.

„Când temperatura aerului este de 26-27 ° C, Coronavirus va muri, nu trăiește în zone calde. În afară de asta, consumul de apă caldă și razele sunt suficienteca metoda de precauție. Evitarea alimentelor și băuturilor reci, inclusiv înghețată, este foarte importantă. Gargara cu apă caldă și sare va ucide Coronavirusul ,împiedicându-l să intre în plămâni. ” Acestea sunt doar câteva dintre recomandările care se răspândesc pe rețelele de socializare și sunt contabilizate UNICEF. Am descoperit pe internet că aceste fake news au fost repostate de site-ul web al parohiei Slunj - ŽupaSlunjskogdekanata (pe 16 martie) și au declarat UNICEF și Facultatea de Știință ca surse. De fapt, acestea sunt fake news și, potrivit Faktograf, UNICEF a negat că sunt autori ale acestor mesaje pe 12 martie. În ciuda refuzului Faktograf și UNICEF, această știre falsă se răspândește în continuare și putem găsi mult mai multe știri false despre Coronavirus în alte media și rețelele sociale. Ne-am întrebat în interesul cui este să creăm fake news și am început cercetările noastre pe Internet, unde am găsit alte noutăți false. Știrea a fost difuzată cu câteva zile înaintea alegerilor pentru președintele partidului HDZ. Membrii partidului au primit mesaje text cu titlul „alegeri HDZ”. Andrej Plenković, președintele partidului a spus că este munca partidului din opozitie să-i inducă în eroare pe membrii lor. În acest sens, putem concluziona că aceleași fake news sunt create din motive politice.

De ce sunt create știri false? Am găsit răspunsul pe pagina web a Societății pentru comunicare și cultura media -Društvazakomunikacijskuimedijskukulturu. Acesta spune că „în spatele fake news-urilor se află persoane și grupuri de oameni care doresc să ajungă la audiență și să influențeze opiniile lor politice, ideologice sau economice. „Cu excepția dorinței de a ne schimba părerea, creatorii de știri false doresc să câștige bani. Putem concluziona că este un caz de fake news ca acestea despre Coronavirus. Stirile false au titluri foarte atractive, acele titluri se mai numesc clickbait. Sunt concepute într-un mod care să atragă publicul să facă clic pe ele. Numărul de clicuri este important pentru agenții de publicitate și, odată cu numărul mai mare de clicuri, este o cantitate mai mare de bani pentru creatorii de știri false. Deutsche Welleportal a publicat datele că există câteva pagini web specializate pentru fake news. Americanul Jestin Coler, proprietar al mai multor dintre aceste pagini angajează între 25 și 30 de „jurnaliști”. Găsim, de asemenea, informațiile interesante cum ca unii creatori de știri false au spus că realizează venituri de 10-40 de mii de euro din reclamele de pe paginile lor.

Deci, înainte de a decide să dăm share unei stiri trebuie să ne gândim înainte și să verificăm informațiile, deoarece nu este adevărat tot ce găsim online. Portal media Alfabetizare - Medijskapismenost recomandă:

• nu citiți doar titlul

• verificați cine a postat știrea

• verificați Impressum

• verificați data și ora postării

• verificați autorul

• verificați legăturile din text și sursele

• verificați citările și fotografiile discutabile

• fii atent la confirmarea opiniilor tale

• verificați știrile cu alte surse

• gândește-te înainte de a împărtăși

În cazul unor vești false despre Coronavirus, acestea pot afecta și răspândirea virusului și pot diminua eforturile experților care încearcă să îl oprească. Din această cauză, este important să urmăriți și să partajați informații din surse oficiale. În cazul Coronavirus, vă recomandăm un institut de asistență publică din Croația Hrvatskizavodzajavnozdravstvo-, unde împărtășesc informații de la experți reali și nu creatori de știri false.

/ Lea Harča, 7.b; surse foto: Internet /

Articolul original este disponibil în revista digitală a școlii Klinček.

NOIEMBRIE 2020

Fillmul „Jelena și Jana” ia primul și al doilea premiu la cel de-al 58-lea Festival de Film pentru Copii din Croația

Premiul intai al marelui juriu vine cu un atelier de film de șase zile în Kraljevica pentru un membru al secțiunii de film Filmul „JELENA ȘI JANA” de autorii Luka Šok și Lea Harča, a fost distins cu două premii la categoria de reportaje în timpul celui de-al 58-lea Festival de Film pentru Copii din Croația.

Filmul nostru a primit primul premiu al marelui juriu și al doilea premiu al juriului pentru copii. Prietenia aparent neobișnuită dintre o fată și vecina ei în vârstă este explicată încet prin câteva substraturi. Farmecul acestui reportaj se află într-adevăr în acele straturi în care putem găsi nu numai un mesaj de importanță pentru a ajuta persoanele în vârstă, ci și despre valorile înțelegerii reciproce, apropierii și respectului - se află în explicația premiului marelui juriu.

Membrii marelui juriu au fost: regizorul Čejn Černić Čanak, animatoarea Petra Zlonoga și jurnalist și consilier în biroul avocatului copiilor Maja Flego. Membru al marelui juriu Maja Flego a citit explicația pentru premiul din categoria reportaj TV Recenzia a avut loc pe insula Mali Lošinj în perioada 1-4 octombrie, dar din cauza pandemiei Covid,studentii si creatorii filmelor nu au fost prezenți acolo. Doar marele juriu și echipa de streaming video au fost prezenti.

Anul acesta 245 de filme au candidat pentru recenzie, iar 86 au fost alese pentru a fi în concurs pentru premii. Împreună cu Jelena și Jana, secțiunea noastră de film a trimis încă unul dintre filmele noastre,

Tabăra voluntarilor 2019 - Križevci de autorii Marko Puškar, Karla Ferenčak și Mihaela Pacur. Toate filmele din partea concurentă a recenziei pot fi vizionate pe site-ul web al asociației de film croate HRVATSKI FILMSKI SAVEZ. Împreună cu diploma și trofeul pentru premiul I de la marele juriu, se organizează și un atelier de film gratuit de șase zile în Kraljevica pentru un membru al secțiunii de film. Atelierele vor avea loc în iulie 2021. Mentorul secțiunii de film este bibliotecarul Stojanka Lesički. / Valerija Puškar 6B; foto: captură de ecran de la ceremonia de închidere a revizuirii / Valerija Puškar, 6.b / Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii KLINČEK.


https://www.youtube.com/watch?v=EO7YpXFhYTU&t=72s

Filmul “Jelena and Jana”



NOIEMBRIE 2020

Știti ce este clickbait? Iată cum puteți afla

Titlul este un exemplu de titlu clickbait care îl înfurie pe elevul nostru Lea Harča, cu toate acestea, acest articol nu va fi înșelător, aici puteți afla câteva dintre tehnicile acestei abordări senzaționale jurnalistice.

Jucător de fotbal, Luka Modrić este renumit printre fanii fotbalului din întreaga lume. Abilitățile sale de fotbalist îi atrag pe fani pe stadion, dar primește, de asemenea, multă atenție media. Multor oameni le place să vorbească despre mișcările sale pe teren, dar și despre viața sa personală în afara terenului. De fapt, multe articole despre Modrić nu aduc nicio informație importantă, dar cititorii dau click pe ele pentru că sunt păcăliți de titluri de genul acesta: „TOȚI DIN REAL SUNT ȘOCATI DE ASPECTUL LUI MODRIC: antrenorul de fitness a primit o misiune pe care nu o aștepta ”. Aceast titlu bombă a fost publicat pe portalul NET.HR (15 iulie 2017). Poate că doar cei mai mari fani ai săi nu au fost dezamăgiți când au citit că articolul despre Modrić a slăbit 2 kilograme. Pentru că aceasta a fost cea mai importantă informație din spatele acestui titlu.

Sursă - Guardio

O metodă similară de a înșela publicul folosind exagerări și expresii precum șocant, dramatic, nu o să crezi, ... este evidentă în următorul titlu: „Studentul a lăsat fereastra apartamentului deschisă timp de 5 luni, a fost șocat când a văzut apartamentul".

Articolul a fost publicat pe 7 septembrie 2020 pe portalul INDEX.HR. Mi se pare că nimic nu este șocant în găsirea excrementelor porumbeilor după ceea ce a făcut și nu văd de ce merita să fie acesta un material pentru un articol. Mai ales nu cu un astfel de titlu care folosește cuvântul "șocant". Aceste titluri au fost folosite pentru a arăta ce fel de titluri sunt clickbait. Scopul lor este de a atrage publicul să dea click pe ele. Cu cât mai multe clickuri, cu atât este mai bun prețul pentru spațiul publicitar în mass-media. Mass-media online supraviețuiește în mare parte din vânzarea spațiului publicitar, deoarece citirea este în majoritatea cazurilor gratuită pentru cititori. Din această cauză, fenomenul titlurilor clickbait se răspândeste și există din ce în ce mai multe titluri care încearcă să obțină clickul nostru.

Astfel, ei se bazează pe cititori curioși, dar și pe cititori a căror cunoștințe media nu sunt la un nivel foarte ridicat și nu sunt conștienți de tehnicile înșelătoare folosite de creatorii clickbait.

Iată deci câteva alte tehnici:

Sursa - The Daily Star

Deși unele titluri nu folosesc expresii exagerate precum cele menționate mai sus, ele pot fi și clickbait. De exemplu, acesta este cel ˝Produsele sunt retrase din vânzare deoarece conțin plastic: nu le consumați.˝ Articolul a fost publicat pe 4 noiembrie 2020 pe portalul POSLOVNI.HR. Acest articol este clickbait deoarece lasă în afara informațiile cheie.

Unele dintre titlurile similare care încearcă să ascundă informațiile cheie pot fi recunoscute printr-o expresie care este cum. La fel ca acest articol sub titlul ˝Ești interesat de cine te-a blocat pe Facebook? Iată cum veți afla˝, publicat pe 25 ianuarie 2020 pe portalul VRISAK.

Unii folosesc numere pentru a ascunde informațiile. Iată un exemplu:"Severina își sărbătorește ziua specială: a postat o fotografie nouă și toată lumea a comentat imediat un lucru˝. Articolul a fost publicat pe portalul VEČERNJI.HR la 2 septembrie 2020. Un lucru important a fost rochia ei, pe care, după cum au observat-o fanii ei, a purtat-o ​​deja de câteva ori. Important este și timpul nostru, de aceea vă sugerăm să consultați pagina de Facebook HEJT ZA KLIKBEJT pentru mai multe exemple de clickbait. Dacă devii priceput în recunoașterea acelor titluri, îți vei petrece mai puțin din timp în deschiderea acelor titluri înșelătoare.

/ Lea Harča, 8 B; sursă foto- Internet


Articolul original este publicat in revista digitala KLINČEK

OCTOMBRIE 2020

Milioane de fete neșcolarizate sunt forțate să...

Cu ocazia Zilei Internaționale a Fetelor, am investigat consecințele neșcolarizarii fetelor

Rareori în Croația fetele nu termină școala primară. Dar nu toate fetele din lume în secolul 21 au noroc că au ocazia de a merge la școală. De Ziua Internațională a Fetelor (sărbătorită pe 11 octombrie) am aflat acest lucru căutând pe internet.

LIBELA, un portal web care scrie pe teme de gen, sex și democrație, în articolul (ARTICLE) din 2018, scrie că aproximativ 132 de milioane de fete cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani din întreaga lume nu merg la școală. Ei mai citează că mai puțin de două treimi dintre fetele din țările mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic termină școala primară și doar o treime termină liceul. Același articol menționează raportul Băncii Mondiale. Raportul afirmă că lumea ar putea câștiga între 15 și 30 de miliarde de dolari mai mult dacă fiecare fată din lume ar fi petrecut 12 ani pentru a obține o educație adecvată. Educația ar contribui nu numai la o situație economică mai bună, ci și la reducerea violenței domestice și la un număr mic de căsătorii între copii.

Nigeria și Bangladesh au cel mai mare număr de căsătorii între copii.

De asemenea, în articolul( ARTICLE) din 31 martie 2016, am constatat că Nigeria și Bangladesh sunt țările cu cel mai mare număr de căsătorii între copii din lume. În Bangladesh, până la trei sferturi dintre fete sunt căsătorite înainte de a împlini 18 ani. Educația fetelor contribuie, de asemenea, la un risc mai mic de malnutriție a copiilor lor atunci când le naște, iar copiii lor au șanse mai mari să meargă ei înșiși la școală.

BakhitaNgok (10ani, din Sudanul de Sud) - vrea să devină guvernator

o fotografie făcută de pe Libela.org

Pe lângă fetele fără educație, fetele fără educație au mai multe șanse să ajungă în căsătorie între copii în unele țări, ele sunt, de asemenea, expuse un risc mai mare de a se alătura unor grupuri armate. Într-un alt articol Libela(ARTICLE) din 2016, Healy a spus: „Nu voi face nimic în privința asta. Se spune că fetele reprezintă o treime din copiii afiliați grupurilor armate. Pentru ei, a fost singura lor alegere să nu le fie foame și aiba niște bani.”

Ziua Internațională a Fetelor este sărbătorită din 2012 cu scopul de a recunoaște drepturile fetelor și egalitatea de șanse ale acestora în întreaga lume.

/AnastazijaBlagaj, 7.b; fotografii luate de pe Libela.org/

OCTOMBRIE 2020

Klinček la nivelul național al lui LiDraNo

"Un raport bun între creativitatea elevilor și un portal web aranjat profesional" – a spus Kepeski:

„Klinček are o dramaturgie bună pe prima pagină, o cantitate suficientă de elemente diferite și principalele subiecte fierbinți de pe copertă. Este un ziar cu un raport bun intre creativitate și un portal aranjat profesional. Țineti-o tot așa, este o realizare grozavă. ." Așa a afirmat ieri la masa rotundă națională LiDraNo (Festivalul dramaturgiei și creativității literare) pentru ziarele școlare, de către Neven Kepeski, redactorul ModraLasta și membrul comisiei pentru ziarele școlare.

Ziare școlare listate la nivel național al LiDraNo;foto de Neven Kepeski, editorul ModraLasta

Kepseki, ca unul dintre membrii comitetului, a fost însărcinat să comenteze fiecare dintre cele 15 ziare școlare digitale conduse de elevii din ciclul primar și liceal selectați la nivel național al LiDraNo. Anita Šojat și Marko Baus, de asemenea membri ai comitetului, au subliniat că calitatea ziarelor școlare crește în fiecare an. Pentru fiecare ziar școlar, ei și-au subliniat punctele forte și punctele slabe. Ascultând înregistrarea la masa rotundă, am constatat că laudele au prevalat pentru că, după cum a subliniat Kepeski, doar cei mai buni au fost aleși la nivel național. Una dintre obiecțiile generale a fost că toate tipurile jurnalistice nu erau suficient reprezentate în ziarele școlare.

Mentori și elevi editori ai ziarelor școlare selectate la nivel național al LiDraNo

O masă rotundă la care ați putut afla o mulțime de sfaturi utile cu privire la proiectarea ziarelor școlare a fost organizată online prin aplicația Adobe Connect. Secretarul comitetului, SrećkoListeš, a spus că speră ca întâlnirea LiDraNo de anul viitor să nu aibă loc online. Tuturor le-a plăcut sugestia lui ca toți cei prezenți să-și pornească microfoanele și să-și ia la revedere prin aplauze puternice.

/Lea Harča; foto: screenshots/

MAI 2020

Descrierea audio și titlurile filmului „Money” - contribuția elevilor Școlii elementare „Sf. Petar Orehovec” pentru integrarea nevăzătorilor și surzilor

Ieri, părinții noștri au auzit ce am învățat despre posibilitățile de comunicare cu cei orbi și surzi.

După atelierul „Să vizionăm filmul împreună” derulat ca parte a proiectului „Cu sensibilizare pentru integrare”, am îndeplinit ultimele două sarcini din acest proiect. Am realizat subtitrări pentru filmul ˝Money˝ pentru a-l adapta pentru orbi și persoanele cu deficiențe de auz. Secțiunea noastră de filme școlare a făcut, de asemenea, descrieri audio pentru a permite persoanelor surde și cu deficiențe de vedere să poată urmări filmul.

Nu a fost atât de greu să facem această sarcină, deoarece în cadrul atelierului „Să vizionăm filmul împreună”, am vizionat două exemple bune din filmul „Uzbuna na Zelenom vrhu”. Am avut, de asemenea, ajutor din partea studenților din secțiunea noastră de film, care au lucrat înainte în programul Editarea subtitrărilor pentru a realiza subtitrări.

În cazul uinui program școlar obișnuit,am fi vizitat Centrul de educație și reabilitare ,,Vinko Bek” pentru a le prezenta munca noastră elevilor, dar poate vom avea această șansa anul școlar următor.

Ultima sarcină din acest proiect , să arătăm părinților noștri ceea ce am făcut, a fost îndeplinită diferit, deoarece avem încă cursuri online la distanță, astfel încât nu puteam să ne întâlnim la școala cu toții . Ieri, părinții noștri au avut o conferință pe aplicația Viber, așa că am avut șansa de a include prezentarea noastră despre acest proiect pe agenda reuniunii și astfel ne-am făcut cunoscute activitățile.

Proiectul menționat a fost realizat cu școlile elementare Petar Zrinski din Zagreb, Pećine din Rijeka și Dobriša Cesarić din Osijek, iar proiectul a fost coordonat de Asociația pentru promovarea creativității și a posibilităților egale. Asociația menționată a donat videoproiectoare tuturor școlilor implicate în proiect. Am dat proiectorul nostru la școala raională Bočkovec. Pe parcursul acestui proiect am devenit mai conștienți de nevoile persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere, ca membri egali ai societății și că, de asemenea, au dreptul la conținut cultural ca toți ceilalți. Titlurile și descrierile audio pe care le-am pregătit reprezintă o contribuție mică la integrare și sperăm că vor fi mai multe adaptări în viitor, deoarece suntem obligați să facem acest lucru prin Directiva privind serviciile media audio-vizuale. Directiva a fost adoptată de Parlamentul UE în 2018 și prevede obligații cu privire la accesul obligatoriu la serviciile media pentru persoane cu deficiențe de vedere, precum și pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Pe linkul de mai jos, puteți găsi filmul ˝Money˝ în două versiuni, una pentru nevăzători și deficienți de vedere și una pentru persoanele surde și deficiente de auz, precum și prezentarea noastră despre proiect și agenda întâlnirii părinților din clasa 6 b .

Ivona Siladi, 6. B

https://show.zohopublic.eu/publish/45g197c91e8c9f79f444db03903a6c9a764ba

MAI 2020

Familia Erasmus + din nou împreună

Toni ne-a surprins pe toți invitându-ne la o întâlnire online pentru a marca aniversarea ultimului schimb de studenți al proiectului Erasmus+ „Un mic pas pentru film și unul mare pentru cetățenia europeană”.

Cu o seară înainte de Ziua Europei (comemorată la 9 mai), o parte a echipei (22 de studenți și profesori) fostului nostru proiect Erasmus + „Un mic pas pentru film și unul mare pentru cetățenia europeană”, s-a adunat pentru întâlnirea video. Întâlnirea a fost inițiată de un student spaniol Juan Antonio Villegas Nieto sau Toni, așa cum îl numim noi.

A fost plăcut să văd participanții din Italia, Polonia și Spania pe care am avut ocazia să le cunosc anul trecut. Desigur, socializarea video nu este aceeași cu socializarea în viața reală, în anumite momente conversația nu a decurs destul de lin, dar tot ne-am înțeles și am depănat amintiri din zilele petrecute împreună în mobilitățile noastre.

Ca și înainte în mobilități, profesorul Giuseppe ne-a făcut să râdem din nou. De data aceasta cu o mască protectoare pe față, cu care a apărut la începutul întâlnirii.

Colega sa, directoarea Francesca, a menționat că acum, în această perioadă a școlii online, sunt foarte utile toate cunoștințele despre instrumentele digitale despre care le-am învățat în cadrul proiectului. La întâlnirea noastră video, coordonatoarea spaniolă Sara a venit cu fiica ei de câteva luni. Ea ne-a informat că în Spania situația gravă rămâne în continuare și că rezidenții încă nu pot ieși când doresc, dar trebuie să respecte timpul specificat pentru fiecare grup de rezidenți (vârstnici, copii ...) și în funcție de activitățile pe care doresc să le îndeplinească ( de exemplu, mersul cu animale de companie ...).

Coordonatoarea poloneză Jolanta, care lucrează în Anglia din acest an școlar, a fost înlocuită de colega ei Renata. Renata are dorința de a învăța limba spaniolă, așa că ne-a arătat o carte pe care a cumpărat-o ca să învețe spaniola. Poate va fi util pentru ea un nou schimb Erasmus + în Spania. O profesoară croată a EFL, Martina, a spus că este pregătită pentru schimb, deoarece știe ceva spaniolă. Poate că unii elevi de la școala noastră ar putea găsi util, de asemenea să învețe câteva cuvinte spaniole, deoarece ieri au convenit că se vor întâlni în timpul mobilității din cadrul proiectului actual „Tânăr jurnalist ...” cu Toni și alți colegi din precedentul proiect Erasmus + . În martie, a fost planificată o vizită în orașul spaniol Cuidad Real, care se află la doar 50 km distanță de Manzanares, în cadrul noului proiect Erasmus +. Păcat că până atunci eu nu voi fi mai fi elev la această școală.

În a doua parte a întâlnirii online profesorii au părăsit discuția și am rămas doar noi elevii. Coordonatorul chat-ului a fost desigur Toni, cu sprijinul Angela, Arianna, Konrad, Karla ... Unii dintre noi am fost puțin timizi și nu am vorbit, dar ne-am amuzat foarte mult cu cei care au continuat discuțiile.

Au fost câteva momente amuzante, deoarece coordonatorul și bibliotecarul nostru Stojanka și-a lăsat laptopul în apel, deoarece altfel videoconferința s-ar fi oprit. Dar a uitat să oprească difuzorul, așa că a auzit tot ce spuneam în timp ce se afla pe terasă. La un moment dat, soțul ei a intrat în cameră și a trecut pe lângă laptopul din fața camerei de luat vederi, ceea ce ne-a amuzat pe toți.

Mă bucur că am făcut parte din acest proiect și că la un an de la finalizarea proiectului ne-am auzit și ne-am văzut din nou. Este un semn că ne-am conectat cu toții prin acest proiect și am devenit o mare familie Erasmus +.

Paola Tukša, 8th a; photo: P. T. and S.L./

The original article is available in the school digital magazine KLINČEK

APRILIE 2020

Liceul Gaudeamus din Osijek și-a dezvoltat propria platformă web pentru învățământ la distanță

Învățarea la distanță se desfășoară de două ori pe săptămână din 2018, iar comunicarea cu studenții are loc prin link audio și/sau video.

Cursurile online au început ieri în toată Croația. Deși întregul sistem încă ajunge din urmă, Liceul Gaudeamus din Osijek nu a avut probleme ca alte școli. Acest liceu privat ține cursuri online din 2018 de două ori pe săptămână, iar de la izbucnirea COVID-19, au fost prima școală care a început zilnic cu cursuri online. Din 26 februarie 2020, elevii lor nu merg la școală și totul decurge fără probleme. Ei evaluează studenții și desfășoară curriculum-ul așa cum a fost planificat. Acest lucru este posibil de platforma lor privată de învățare pentru un învățământ la distanță în care au investit 1 milion HRK (132.000 €) prin fonduri UE. Am vorbit despre învățământul la distanță cu MirnaŠakić, care lucrează ca psiholog în acest liceu privat din Osijek.

Vă puteți prezenta pe scurt școala?

Suntem o școală de gramatică(filologie) privată, înființată în 1996. În acest an școlar avem 2 clase cu 25 de elevi și 2 clase cu 16 elevi. Metoda noastră de lucru este puțin diferită de restul școlilor , deoarece cursurile sunt împărțite în cursuri obligatorii, cursuri opționale, limbi străine și cursuri creative. Cursurile obligatorii sunt croată, matematică și o limbă străină. Cursurile opționale sunt cele necesare pentru studiile specifice. De exemplu, elevii care doresc să studieze medicina vor opta pentru Chimie, Fizică și Biologie. Grupa a treia sau studiile creative sunt realizate din cursuri care sunt predate la nivel de cunoștințe generale, deoarece acestea nu sunt necesare pentru examenul de absolvire de stat. În cadrul cursului de Istorie, elevii vor fi mai concentrați pe ceea ce are legătură cu istoria și pe punctul lor de interes specific în cadrul cursului pe care doresc să-l studieze. Același lucru este valabil și pentru elevii care doresc să studieze medicina. Unicitatea școlii noastre este tutoratul. Fiecare elev are mentorul său care îl ajută în timpul școlii.

Cât costă taxa?

Școala noastră este situată în Osijek, așa că taxa este mult mai scăzută în comparație cu acestea din Zagreb sau Split. Taxa este de 22.000 HRK pe an școlar și poate fi plătită în rate până la 8 ani.

Când ați început să experimentați cu cursurile online și cum funcționează acum?

Am început acum 6 ani. Am încercat prin Skype, Facebook și alte rețele sociale și aplicații. Deoarece nimic din cele afirmate nu se potrivea cu ideea noastră de învățare online, în 2015 am aplicat pentru fonduri UE și am început să dezvoltăm propria noastră platformă de învățare online. Titlul proiectului care a derivat platforma noastră de învățare online a fost ICT Science Lab, iar pe lângă învățarea online, scopul său a fost dezvoltarea interesului pentru materiile STEM.

Cum se numește platforma dvs. de învățare online?

Se numește Loops. Elevii școlii noastre au parole pentru acces, iar la cerere, parola poate fi atribuită elevilor oricărei alte școli. Platforma noastră a fost pusă la dispoziție. L-am oferit-o și Ministerului Croat al Educației, dar nu a existat până acum interes din partea lor.

Care sunt opțiunile platformei și cum țineți cursurile prin intermediul acesteia?

Profesorii au conexiune audio și video cu toți elevii. Profesorii stau în sala de clasă, iar elevii pot urma cursurile din orice loc doresc. Când este necesar, profesorul le va cere să pornească microfonul și să răspundă la o întrebare sau să-și dea comentariile și reclamațiile. Platforma permite, de asemenea, verificarea participării și testarea acestora. Totul este realizat în timp real.

Cum controlați participarea și există vreo restricție în cazul în care lipsesc la cursuri?

Le controlăm mai ales prin sunet, dar avem și opțiunea de a porni videoclipul. Acest lucru se face rar, deoarece le oferim opțiunea de a urma cursurile de oriunde doresc. Nu ne deranjează dacă doresc să o facă din patul lor. Cel mai important lucru este că își îndeplinesc sarcinile atribuite. Dacă un elev nu a predat sarcina, va primi puncte minus din activitate. Inainte de izbucnirea de COVID-19, aveam regula ca un elev care a primit 3 avize, trebuie sa fie prezent in scoala chiar si in zilele in care erau cursuri online. Se obțin notificări în cazul în care un student nu răspunde la solicitarea profesorului sau nu trimite sarcina atribuită. În zilele noastre, a trebuit să ajustăm metodele deoarece toți trebuie să fim online, așa că încercăm să le motivăm în moduri diferite.

Ați mai spus că puteți face teste online când sunt acasă, cum preveniți copierea?

Este obișnuit ca în zilele cursurilor online să scriem o evaluare mai scurtă, astfel încât ei și noi să putem obține un anumit feedback. Examenele importante, precum și cele anuale nu au fost efectuate prin Loops. Examenele anuale sunt efectuate ca o simulare a examenului de stat și sunt scrise în școală. Această situație a necesitat efectuarea tuturor evaluărilor prin Loops. Există puține opțiuni pentru a preveni copierea. Testele pot fi limitate de timp. De asemenea, putem limita timpul de răspuns la fiecare întrebare. De asemenea, încercăm să facem întrebări personalizate.

Fiecare elev poate primi întrebări diferite și fiecare întrebare este formulată diferit. De exemplu, le-am cere să gândească și să creeze un exemplu sau întrebarea ar fi legată de experiența lor personală. În cazul în care folosesc o carte sau internet, acest tip de răspunsuri nu le pot copia.

V-ati dezvoltat aplicația pentru orientare profesională. Cum functioneazã?

Elevii vor completa aplicația cu notele și ideile lor în timpul orei și este folosită în principal pentru a corela cu experiența lor personală. De exemplu, un elev poate corela TIC cu jocurile. Pe parcursul mai multor luni, aplicația indică subiectele pe care elevul le-a corelat cel mai mult și care este folosită ca ghid cu privire la interesul său.

Care sunt rezultatele elevilor dvs. la examenul de stat?

Suntem printre cei mai buni. De trei ori am fost cei mai buni și am avut cu 41,55 % peste media națională. Unul dintre criteriile cele mai relevante este procentul studenților înscriși în facultăți. În acest domeniu avem și rezultate grozave. Între 85% și 90% dintre studenții noștri înscriu facultăți care au fost prima lor alegere.

Care sunt avantajele învățării online, în opinia dvs.?

Deoarece o parte a sistemului este deja digitalizată, cel mai mare avantaj este că studenții pot primi feedback imediat. În testele în care trebuie să aleagă și să încercuiască sau să completeze golurile, elevii văd rezultatele imediat, ceea ce economisește timp pentru notare pentru un profesor și oferind feedback scris. În tipul deschis de răspunsuri, putem deschide toți studenții și le putem compara răspunsurile. Avantajele acestui tip de evaluare este că un student lucrează într-o atmosferă de lucru relaxată și nu este deranjat de ceilalți. Studenții noștri au declarat că este cel mai mare avantaj.

Crezi că este realist să te aștepți ca o parte din cursuri să se țină online în școlile publice?

Nu există obstacole, este necesară o pregătire de calitate. Am făcut asta de-a lungul anilor. Cel mai important lucru este educația personalului pentru că fără ele nu poate funcționa. Nimic nu merge de azi până mâine. Nu există motive pentru care acest lucru nu poate fi realitate în toată țara dacă sunt îndeplinite cerințele tehnice și predispozițiile de conectivitate la internet.

/Dominik Đurin, 7.a; foto: S.L./

Articolul original este disponibil în revista digitală a școlii Klinček

APRILIE 2020

Liceul Gaudeamus din Osijek și-a dezvoltat propria platformă web pentru învățare la distanță

Învățarea la distanță se desfășoară de două ori pe săptămână din 2018, iar comunicarea cu studenții are loc prin legătură audio și / sau video. Cursurile online au început ieri în toată Croația. Deși întregul sistem este încă în curs de recuperare, Grammarschool Gaudeamus din Osijek nu a avut probleme ca în alte școli. Acest liceu privat ține cursuri online din 2018 de două ori pe săptămână, iar de la focarul COVID-19 au fost prima școală care a început zilnic cu cursuri online. Începând cu 26 februarie 2020, elevii lor nu frecventează școala și toate merg bine. Aceștia evaluează studenții și desfășoară curriculum-ul conform planului. Aceasta este permisă de platforma lor de învățare privată pentru învățare la distanță în care au dezvoltat investiții de 1 milion HRK (132.000 €) prin fonduri UE. Am vorbit despre învățământul la distanță cu MirnaŠakić, care lucrează ca psiholog în acest liceu privat din Osijek.

Puteți să vă prezentați scurt școala?

Suntem școală privată înființată în 1996. În acest an școlar avem 2 clase cu 25 de elevi și 2 clase cu 16 elevi. Metoda noastră de lucru este puțin diferită de restul liceelor, deoarece cursurile sunt împărțite în cursuri obligatorii, optionale, limbi străine și cursuri creative. Cursurile obligatorii sunt croata, matematica și o limbă străină. Cursurile optionale sunt cele necesare studiilor lor specifice. De exemplu, elevii care doresc să studieze medicina vor opta pentru Chimie, Fizică și Biologie. Studiile de grup sau de creație sunt făcute de cursuri care sunt predate la nivel de cunoștințe generale, deoarece acestea nu sunt necesare pentru examenul de absolvire de stat. În cadrul cursului de Istorie, studenții vor fi mai concentrați pe ceea ce este legat de istorie și punctul lor de interes specific în cadrul cursului pe care doresc să îl studieze. Același lucru este valabil și pentru studenții care doresc să studieze medicina. Unicitatea școlii noastre este îndrumarea. Fiecare student are mentorul său care îl ajută în timpul școlii. Cât costă bursa? Școala noastră este situată în Osijek, astfel că bursa este mult redusă în comparație cu acestea din Zagreb sau Split. Bursa este de 22.000 HRK pe an școlar și poate fi plătită în rate până la 8 ani.

Când ați început să experimentați cu clasele online și cum funcționează acum?

Am început acum 6 ani. Am încercat prin Skype, Facebook și alte câteva rețele și aplicații sociale. Cum nimic din cele menționate nu se încadra în ideea noastră de învățare online, în 2015 am solicitat fonduri UE și am început să dezvoltăm propria noastră platformă de învățare online. Titlul proiectului care a derivat platforma noastră de învățare online a fost ICT Science Lab și, în afară de învățarea online, obiectivul său a fost dezvoltarea interesului pentru materiile STEM.

Cum se numește platforma de învățare online?

Se numește Loops. Elevii școlii noastre au parole de acces, iar la cerere, parola poate fi atribuită elevilor oricărei alte școli. Platforma noastră a fost pusă la dispoziție. Am oferit-o și Ministerului Educației din Croația, dar nu a existat interes până acum de partea lor.

Care sunt opțiunile platformei și cum ții cursuri prin ea?

Profesorii au conexiune audio și video cu toți elevii. Profesorii stau în clasă, iar elevii pot urma cursurile din orice loc le place. Când este nevoie, profesorul le va cere să pornească microfonul și să răspundă la unele întrebări sau să-și exprime parerile. Platforma permite, de asemenea, verificarea participării și testarea acestora. Toate realizate în timp real.

Cum controlati participarea și există restricții în cazul în care ratează cursurile?

Le controlăm în cea mai mare parte asupra sunetului, dar avem și o opțiune de a porni videoclipul. Acest lucru se face rar, deoarece le oferim opțiunea de a urma cursurile de oriunde doresc. Nu ne deranjează dacă doresc să o facă din patul lor. Cel mai important este că își îndeplinesc sarcinile atribuite. Dacă un elev nu a predat sarcina, el va primi puncte minus din activitate. Înainte de izbucnirea COVID-19, aveam regula ca un elev care primea 3 avize, să fie prezent la școală chiar și în zilele în care existau cursuri online. Se obțin avize în cazul în care un student nu răspunde la ancheta profesorului sau nu trimite sarcina atribuită. În zilele noastre, a trebuit să ajustăm metodele, deoarece toți trebuie să fim online, așa că încercăm să le motivăm în moduri diferite.

De asemenea, ați declarat că puteți face teste online atunci când sunt acasă, cum împiedicați copierea?

Este obișnuit ca în zilele cursurilor online să scriem o evaluare mai scurtă, pentru ca ei și noi să obținem un anumit feedback. Examene importante, precum și cele anuale nu au fost efectuate prin Loops. Examenele anuale se desfășoară ca o simulare a examenului de stat și sunt scrise în școală. Această situație a necesitat efectuarea tuturor evaluărilor prin Loops. Există puține opțiuni pentru a preveni copierea. Testele pot fi limitate în timp. De asemenea, putem limita timpul pentru a răspunde la fiecare întrebare. De asemenea, încercăm să formăm întrebări personalizate.

Fiecare elev poate primi întrebări diferite și fiecare întrebare este formulată diferit. De exemplu, le-am cere să gândească și să creeze un exemplu sau întrebarea ar fi legată de experiența lor personală. În cazul în care utilizează o carte sau Internet, acel tip de răspunsuri nu le pot copia.

Ați dezvoltat aplicația dvs. pentru orientare profesională. Cum functioneazã?

Studenții vor completa aplicația cu notele și ideile lor în timpul clasei și este folosit mai ales pentru a corela cu experiența personală. De exemplu, un student poate corela TIC-ul cu jocurile. De-a lungul perioadei de luni, aplicația indică subiectele pe care elevul le-a corelat în cea mai mare parte și care este folosită ca ghid despre interesul său.

Care sunt rezultatele studenților dvs. la examenul de stat?

Suntem printre cei mai buni. De trei ori am fost cei mai buni și am avut 41,55% peste media națională. Unul dintre cele mai relevante criterii este procentul de studenți înscriși la facultăți. În acest domeniu avem și rezultate deosebite. Între 85% și 90% dintre studenții noștri înscriu facultăți care au fost prima alegere.

Care sunt avantajele învățării online în opinia dumneavoastră?

Întrucât o parte a sistemului este deja digitalizată, cel mai mare avantaj este că elevii pot primi feedback imediat. În cadrul testelor în care trebuie să aleagă și să incercuiasca sau să completeze spatiile libere, elevii văd imediat rezultatele, ceea ce economisește timp de notare pentru un profesor și dă feedback scris. În tipurile de răspunsuri deschise, putem deschide toți elevii și le putem compara răspunsurile. Avantajele acestui tip de evaluare sunt faptul că un student lucrează într-o atmosferă relaxată de lucru și nu este deranjat de ceilalți. Studenții noștri au declarat că este cel mai mare avantaj.

Credeți că este realist să vă așteptați ca o parte din cursuri să se desfășoare online în școlile publice?

Nu există obstacole, este necesară o pregătire de calitate. Am făcut asta de-a lungul anilor. Cel mai important este educarea personalului, deoarece fără ei nu poate funcționa. Nimic nu trece de azi până mâine. Nu există motive pentru care acest lucru nu poate fi realitate în întreaga țară dacă sunt îndeplinite cerințele tehnice și predispozițiile conectivității la internet.

/ Dominik Đurin, 7a; foto: S.L./

Articolul original este disponibil în revista digitală a școlii Klinček

MARTIE 2020

AgențiiLE de publicitate utilizează publicitate ascunsă în conținutul influencerului FOLOSINDU-SE DE inocența copiilor

În Croația, publicitatea ascunsă în noile media nu este încă controlată la fel de mult ca la TV.

Am discutat despre etică în jurnalism la recenta noastră întâlnire a grupului de jurnaliști din școală. A fost o discuție despre publicitatea ascunsă și am menționat câteva exemple din ziar și TV. Am mai vorbit despre felul în care acest tip de publicitate este pedepsit în toată lumea și, de asemenea, în Croația. Am aflat că în Croația se poate primi amendă până la 1 milion de kunas (131.000 €).

Am ajuns la concluzia că agenții de publicitate sunt conștienți de faptul că tinerii urmăresc mai puțin televiziunile și ziarele și că există conținuturi mult mai ascunse în conținutul publicat de numărul în creștere al influencerilor. De asemenea, agenții de publicitate merg pe premisele conform cărora publicitatea media nouă nu este încă la fel de controlată ca publicitatea TV. Acesta este motivul pentru care am decis să investigăm puțin mai mult anunțurile ascunse în noile media. Din numeroase exemple pe care le-am găsit, vom analiza mai întâi unul foarte evident din vloggul lui Denis Domian.

În vlog-ul lui OTVARAM BOŽIĆNI MISTERI BOX! - Domian face publicitate în mod clar a 3 lucruri. Primul este platforma Joombos care adună vloggerii ca el însuși, în al doilea rând este cartea de la colegul său vlogger The Sikrt, dar el este în mare parte publicitate Čokolino (mâncare pentru copii). Îl puteți observa analizând modul în care arată lucrurile din caseta Mister. În timp ce lumânările, podoabele de Crăciun și alte surprize sunt filmate din unghiul în care nu poți vedea brandul lor, principalul produs publicizat Čokolino a fost filmat de ceva timp, astfel încât toți spectatorii să-l poată vedea și să-și amintească de el și mai mult de 100.000 de persoane au văzut videoclipul. După ce am urmărit cu atenție acest vlog, nu am înțeles alt scop decât publicitatea făcută celor trei lucruri. Spre deosebire de reclamele tv care durează câteva secunde și, în majoritatea situațiilor, este clar marcat ca anunț, acesta durează mai mult de 8 minute. Un alt exemplu tipic de publicitate ascunsă sunt vlog-urile FilipaiZage-Filip și Zages. Sunt vloggeri din Bosnia și Hertegovina și mulți dintre copiii noștri îi urmează, în mare parte copii mai tineri. Pentru a vedea care sunt reclamele, este suficient să urmărești doar câteva secunde din vlog-ul lor de 16 minute.

De ce este publicitatea ascunsă problematică? Înainte de toate, pentru că cei care o fac ne-au indus în eroare, spunând că nu reclamă la ceva. În plus, cei care comunică cu noi, tinerii, contează pe naivitatea și lipsa noastră de experiența așa cum a fost scris pe Medijska pismenost.hr .

Publicitatea ascunsă afectează subconștientul și emoțiile noastre. Dacă anumite haine, încălțăminte sau altele sunt purtate sau recomandate de celebritățile noastre preferate, dorim să avem și noi aceste lucruri. De aceea, unii vloggeri poartă anumite mărci de haine, adidași, ceasuri etc., pentru a-și influența adepții. Un exemplu bun este celebrul Youtuber Paul Logan, care are 20 de milioane de adepți. În vlog-urile sale, el poartă mai ales brandul de haine Maverick și doar adidașii Nike și face mereu un efort pentru a arăta ce brand de pantofi are. În unele vlogguri merge la garajul său și arată branduri de mașini pe care le deține, împărtășește imagini din hotelurile în care doarme și își arată ceasul Rolex.

În timp ce în Croația nu există încă nimeni care să controleze publicitatea în noile media, precum la televizor, restul lumii a început să controleze anunțurile on-line. Din cauza publicității ascunse, cel mai plătit Youtuber, Rayan Kaji, în vârstă de 8 ani, a avut probleme. După cum a declarat Index.hrRanan și părinții săi au fost raportați pentru că nu au marcat întotdeauna clar conținutul sponsorizat în postările lor. Grupul Adevăr în publicitate care le-a raportat susține că aproape 90% din videoclipurile Rayan conțin cel puțin o recomandare plătită, adresată copiilor care sunt prea mici pentru a vedea diferența dintre un anunț plătit și o recenzie reală. Grupul menționat a stabilit că Rayan și părinții săi amăgesc copiii să cumpere produsele făcute de sponsorii săi.

Cu excepția grupurilor precum Adevărul în publicitate din SUA și Marea Britanie, legiuitorii au început să conducă ancheta asupra celebrităților și influencerilor care nu își marchează conținutul pe rețelele sociale ca reclame. Portalul Inspireme.hr a distribuit datele conform cărora 44% dintre respondenți apreciază recomandările influencerului. De asemenea, au pus întrebarea - ce se întâmplă dacă influencerii laudă produsul sau cazarea doar pentru că l-au obținut gratuit și nu pentru că sunt într-adevăr mulțumiți. De exemplu, celebrul influencer Jeffery Star, care testează și examinează diferite produse cosmetice, a mărturisit public că unele mărci i-au oferit 165.000 de dolari pentru a le testa produsele.

Până când nu există reguli mai stricte în ceea ce privește publicitatea ascunsă în noile media din Croația, rămânem pe cont propriu pentru a concluziona cine oferă conținut interesant și util și cine face doar publicitate. Desigur, noi, ca indivizi, îi putem pedepsi pe cei care ne înșală prin a nu mai urmări conținutul lor.

Lorena Benčak, 7.b; fotografii luate de pe Internet

Articolul original este publicat în revista digitală școlară Klinček .

MARTIE 2020

Toni - prietenul nostru Erasmus + din Spania ne-a trimis un videoclip de sustinere când a auzit despre cutremur

Un gest empatic

Toni, pe numele adevărat Juan Antonio Villegas Nieto, este un băiat din Spania care a fost alături de noi, ca parte a echipei spaniole, la mobilitatea Erasmus + din Italia. El este întotdeauna bine-dispus, gata să facă glume și să-i ajute pe ceilalți. Karlo Aleksić și cu mine am împărțit o cameră cu el. Unele dintre cele mai prețioase momente ale mele din schimbul de experienta italian sunt legate de el.

Am scris acest text despre el pentru că s-a gândit la noi la momentul potrivit. Duminică, când a aflat vestea despre cutremurul din Zagreb, a făcut un scurt videoclip în care a spus că speră că suntem cu toții bine. De asemenea, ne-a urat sănătate multa tuturor , din cauza Coronavirusului. Putem spune doar, un mare" Mulțumim ,Toni!". Gestul tău frumos este un adevărat exemplu de empatie și a venit în momentul potrivit când am avut nevoie, când ne-am simțit speriați și confuzi, temându-ne dacă vor exista mai multe cutremure.

Pentru cei care nu au citit articolul anterior din Klinček despre empatie, am explicat că aceasta înseamnă compasiunea și înțelegerea emoțiilor altor oameni și, de asemenea, modul adecvat de a reacționa la emoțiile observate.

Sub acest articol, puteți găsi videoclipul lui Tony și câteva poze cu el din timpul schimbului nostru Erasmus +.

Luka Šok, 7.a: foto: Martina Sokač i S.L.

The original article is published in the school digital magazine Klinček

FEBRUARIE 2020

Membrii rețelei de tineri consilieri pentru copii - vocea copiilor ar trebui să se AUDĂ mai mult

Am realizat un interviu Skype cu trei elevi de la liceele din Zagreb care au avut recent șansa de a vorbi despre drepturile copiilor în parlamentul croat.Stela Tonner (16 ani), Patricia Čretni (16 ani) și Niko Radujković (15) sunt elevi de liceu din Zagreb pe care i-am cunoscut vineri, 13 februarie, prin Skype. Fetele merg la clasa a II-a din gimnaziu II și Niko, care este câștigătorul ultimului an al recompensei Luka Ritz - „Violența nu este vitejie”, este o elevă de la clasa I la Prirodoslovnagimnazija. Motivul apelului nostru video a fost apartenența lor la MMS (rețea de tineri consilieri ai avocaților pentru copii). Au vorbit despre modul în care lucrează și de ce ar recomanda apartenența la MMS a altor studenți.Stela, Patricia și Niko ne-au spus când va fi următoarea oportunitate de a deveni membru MMS. Au venit cu noi din biroul pentru avocați pentru copii, care se află pe strada Teslina 10 din Zagreb.Am organizat apelul Skype cu membrii consilierului MMS prin Maja Flego, care au participat și la acest interviu Skype împreună cu colega ei Ivona Salaj. Ambii sunt consilieri ai Ombudsmanului copiilor și cooperează activ cu consilieri tineri și îi ajută în activitatea lor.

Când ați devenit membru al MMS și cum ați venit ideea de a vă alătura activității MMS?

Patricia: Toți suntem membri din noiembrie 2017. Am auzit despre concurs în mass-media.

Stela: Pedagogul meu de gimnaziu mi-a recomandat să depun o cerere.

Niko: A fost similar și la mine, dar profesorul meu mi-a trimis e-mailul și mi-a recomandat să aplic. A crezut că așa ceva mă poate interesa.

Ce trebuie să facem pentru a deveni membru MMS?

Niko: Pe lângă formularul de cerere, trebuie să trimiteți o scrisoare motivațională. Acolo ar trebui să scrii ce faci și de ce crezi că ar trebui să devii membru MMS. Membrii MMS pot fi copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani pentru o perioadă de 3 ani și apoi au loc noi alegeri. Asta înseamnă că anul acesta, în luna mai, toți cei care vor să fie membri MMS vor avea șansa de a depune candidatura pentru acest birou.

În ce mod lucrați în MMS?

Patricia: Lucrăm mai ales prin e-forum pentru care fiecare membru are o parola. Pe forum, sugerăm diverse subiecte legate de drepturile copiilor sau altceva care ne interesează și discutăm despre asta. Ne întâlnim în persoană doar de două ori pe an.

Cine vă sugerează activitățile?

Stela: Unele dintre activități sunt rezultatele discuțiilor noastre de pe forum, iar uneori consilierii care sunt responsabili de colaborarea cu MMS sugerează unele activități.

Ai sugerat personal unele dintre activitățile desfășurate?

Niko: Am sugerat ca membrii MMS și elevii de la școala mea să se alăture campaniei naționale pentru persoanele cu dizabilități de lectură și dislexie cu titlul„Vreau și eu să citesc”.

Patricia: Eu am început subiectul pe forum despre adopție și copii fără părinți, dar, deoarece participăm cu toții la discuții, nu este atât de important cine a început-o.

Despre ce subiecte i-ați sfătuit pe avocații parlamentari de când au devenit membri MMS?

Stela: Pe forumul nostru, avem și o cameră de chat și acolo putem vorbi despre orice dorim. Însă aș spune că ne-am ocupat în cea mai mare parte de violența de la egal la egal și de cyberbulliyng și că i-am sfătuit cel mai mult pe avocați despre aceste subiecte și despre participarea copiilor.

De ce activități desfășurate în timpul mandatului dvs. sunteți mândru?

Niko: Poate la prezentarea opiniilor noastre despre nevoia de participare a copiilor pe care am avut-o anul trecut în noiembrie în parlamentul croat. Aceasta a fost organizată cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Convenției drepturilor copiilor.

Stela: Am stat pe scaunele reprezentanților parlamentului croat și ne-am simțit bine. Am avut și șansa de a pune întrebări. Îmi amintesc că a existat o întrebare cu privire la greva profesorilor care era la acea vreme și, de asemenea, una despre schimbările cu examenele finale pentru generația noastră. De asemenea, îmi amintesc că nu am fost foarte mulțumiți de răspunsuri, deoarece nu erau suficient de concrete.Adulții nu ar trebui să își impună doar părerea.

Alți elevi din școlile dvs. știu că sunteți membri MMS?

Niko: Mai mulți elevi o știu acum, când sunt la liceu, decât știau când eram în gimnaziu. Acest lucru se datorează faptului că directorul școlii noastre insistă asupra multor activități în prevenirea violenței de la egal la egal.

Patricia: În școala noastră elevii știu că eu și Stela suntem membri MMS, dar însă nu știu prea multe detalii despre modul în care funcționează MMS.

Care este părerea dvs. despre condițiile drepturilor copilului în Croația? Care sunt drepturile copilului cel mai puțin respectate?

Stela: Mi se pare că, de fapt, cea mai mare problemă este participarea copiilor în societate. Vocile copiilor ar trebui auzite mai ales atunci când este vorba despre ei înșiși. Adulții nu ar trebui să își impună doar părerea, ci să ajute la găsirea oportunităților noastre, cine vrem să fim și în ce mod vrem să avem de-a face cu anumite lucruri.

Elevii din școala dvs. au șansa de a participa la luarea deciziilor în ceea ce privește viața școlară și munca școlară?

Patricia: În școala gimnaziala, aveam un Consiliu al elevilor, dar lucra doar pe hârtie. Nu am avut nicio influență în cadrul acelui consiliu. În liceu însă, situația este mai bună și avem șansa de a propune câteva lucruri care contează pentru noi. De exemplu, avem șansa de a propune proiecte la care vrem să lucrăm sau unde vrem să mergem în excursii. Participarea elevilor noștri a dus la deschiderea cafenelei școlii.

Niko: În studenții mei, Consiliul studențesc a fost, de asemenea, doar o formă. În liceu, avem o putere mai mare. Consiliul nostru pentru studenți a fost foarte activ în susținerea prelegerilor într-o singură dată. Suntem foarte fericiți că școala noastră a fost ridicată în acest an și acum avem cursuri de schimb.

De ce le-ați recomanda altor tineri să solicite calitatea de membru MMS la următorul concurs?

Patricia: Pentru mine participarea la MMS este o experiență frumoasă. Am întâlnit tineri din diferite părți ale Croației. Am avut șansa de a face schimb de opinii și experiențe și de a mă dezvolta ca persoană.

Stela: În MMS avem sprijinul consilierilor adulți și ne ajută să ne formăm ideile. Pentru mine, este și o experiență importantă și frumoasă. Mai ales că am șansa să fiu activă, să fac ceva și să văd că politicienii au primit mesajul meu.

/Lorena Benčak i Lea Harča, 7.b: foto: S. L. și internet /

Articolul original este publicat în revista digitală a școlii Klinček.

FEBRUARIE 2020

Printre 6 țări din proiectul Etwinning,

elevii CROAȚI folosesc internetul

CEL MAI PUȚIN pentru a ÎNVĂȚA

Sondajul a fost realizat ca parte a proiectului eTwinning care include școli din Finlanda, Polonia, Portugalia, România și Spania.

Elevii din școala noastră folosesc Internetul în mod semnificativ mai puțin decât elevii din școlile din Finlanda, Polonia, Portugalia, România și Spania. Acesta a fost rezultatul sondajului realizat în cadrul proiectului eTwinning S.O.S. (Consolidarea securității online). Școala noastră a inclus in sondaj 73 de elevi din clasele 5a, 6a, 7a și 8a.

La întrebarea ,,Ce folosesc cel mai mult pe Internet?”, elevii au primit 16 opțiuni și au fost nevoiți să aleagă doar 4 lucruri pe care le fac cel mai des. Răspunsurile sunt în mare parte similare, iar elevii de la aproape toate școlile partenere folosesc Internetul pentru a juca jocuri, pentru a asculta muzică, pentru a viziona filme și pentru a comunica pe rețelele de socializare. Ăn acest sens procentele sunt doar ușor diferite dar, după cum se menționează în titlu, acestea sunt foarte diferite atunci când vine vorba de utilizarea Internetului pentru școală și învățare. Acest procent variază foarte mult, iar școala noastră ocupă ultimul loc cu 25% dintre elevi care au declarat că folosesc Internetul și pentru învățare. Elevii din Portugalia ocupă primul loc cu 56,4%. Au urmat elevii din Polonia cu 42,9% și elevii din Finlanda cu 41%. Locul al patrulea se adresează românilor cu 40,7%, iar al cincilea elevilor spanioli cu 38,3%.

Tot conform acestui studiu,Instagram este cea mai populară rețea de socializare În scopul acestui articol, am analizat datele despre cele mai populare 4 rețele sociale. Pe baza răspunsurilor elevilor Instagram este cu siguranță numărul unu de rețea socială. Doar în Polonia, Facebook este încă mai popular cu 5%. În Croația, Facebook este puternic și 62,9% dintre elevi îl folosesc, în timp ce în Portugalia acest număr este de doar 2,8%.

Snapchat este, de asemenea, o rețea socială foarte populară în rândul elevilor. Este cel mai puțin utilizat în Spania cu doar 29,7%. WhatsApp este cel mai puțin utilizat în Polonia cu 36,4% și Croația urmează cu 40%. Este utilizat mult mai mult în alte țări, dar mai ales în Finlanda, unde 95,8% dintre studenții chestionați folosesc această platformă de mesagerie.

În articolul următor, vom analiza datele conectate la siguranța Internetului.

Lea Harča, 7b

Articolul original este publicat în revista digitală școlară Klinček


IANUARIE 2020

Eliminarea unui an școlar, Educatie Fizica și clasa homeroom - fake news

Fake news - am aflat cum să le identificăm din Fake ≠ Publication Fact

Mâine ne vom întoarce în sfârșit la școală, așa că vom afla exact cum și când vom compensa orele ratate. Totuși, ceea ce știm deja este că s-au răspândit diverse știri false despre grevă sau unele dintre ele se răspândesc prin rețelele sociale pe care le folosim. Această știre falsă se referea la eliminarea orelor de educatie fizica și a clasei homeroom în semestrul doi din cauza compensațiilor pentru prelegerile ratate în timpul grevei școlare. Au existat, de asemenea, false vești că anul școlar va fi anulat.

Trebuie menționat că cel mai important obiectiv al unor astfel de știri false este acela de a face bani. Mass-media de pe internet câștigă bani din clicuri, iar știrile false și titlurile bombastice sunt mărfuri calde.

Ar trebui să verificați întotdeauna sursa informațiilor. Acest lucru se poate face prin copierea titlului sau chiar a întregii propoziții din original pe un anumit site web și lipirea lor în bara de căutare cu ghilimele la începutul și la sfârșitul propoziției. În acest fel, este posibil să ajungeți la sursa de informații și să verificați ce spun alte surse despre subiect.

De asemenea, este important să verificați când au apărut informațiile și dacă acestea sunt actuale sau există cunoștințe mai recente pe această temă.

În ceea ce privește fotografiile, acestea pot fi verificate făcând clic dreapta pe imagine și selectând opțiunea „Căutați imagini cu Google”. Folosind instrumentul web TinEye https://tineye.com/, puteți introduce adresa URL a imaginii și verifica unde a fost utilizată imaginea. Pentru materialele video, Fake ≠ Fact Publication recomandă să acordați atenție calității videoclipului și persoanei responsabile de încărcare. Indici suplimentare pot fi, de asemenea, comentarii sub videoclipul respectiv. Când vine vorba de înregistrări audio, ei spun că este dificil să se stabilească dacă înregistrarea este autentică, dar numele fișierului poate fi un veritabil indiciu.

/ Lea Harča, 7. b; Foto: descărcat de pe Internet / Articolul original este disponibil în ziarul digital online Klinček și poate fi găsit pe următorul link: http://www.klincek.com/?p=15668

IANUARIE 2020

ELEVii au organizat o grevă

Grevă de succes organizată de elevii din Slavonski Brod, Karlovac și Pula în 2013


Cuvântul grevă este foarte prezent în zilele noastre și, deoarece afectează circumstanțele obișnuite de viață ale elevilor noștri, am decis să explicăm mai îndeaproape ce înseamnă să intri in greva. De asemenea, am aflat că cea mai lungă grevă din istorie este legată de educație și am constatat că elevii croați au organizat o grevă.

Potrivit enciklopedija.hr, greva este un conflict între angajați și angajatori în care angajații prin încheierea proiectată, organizată și colectivă a muncii se străduiesc să obtina concesii de la angajator și să-l oblige să accepte cerințele lor.

Cele mai frecvente cauze ale grevei sunt nemulțumirea legata de salarii sau de condițiile de muncă și concedierea lucrătorilor.

Refuzul de a lucra a fost înregistrat în Egiptul antic și Roma, dar cel mai mare număr de greve au avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX. În acea perioadă, asociațiile de muncitori și sindicatele, care au ajutat lucrătorii să lupte pentru drepturile lor, au devenit mai puternice. În secolul al XIX-lea, în era industrializării accelerate, muncitorii au muncit 12-18 ore, ba chiar copiii au fost nevoiți să muncească în condiții de muncă inumane. În acel moment, mișcările grevistilor au lovit cel mai tare Statele Unite. Grevele au evoluat chiar în revolte majore pe stradă în unele cazuri.

Ziua Muncii pe care o sărbătorim la 1 mai este memorialul unei greve atât de mari care a devenit o revoltă. Această grevă s-a transformat într-un protest în care aproximativ 40.000 de oameni din Chicago au cerut trei 8, adică au cerut 8 ore de muncă, 8 ore de odihnă și 8 ore pentru cultură și educație. În acel protest, poliția a ucis 6 și a rănit 50 de lucrători. 5 au fost condamnați la moarte și 3 la închisoare de lungă durată.

Greva studenților Școlii Medicale din Pula

Potrivit portalului web H-Alter, prima grevă generală din Croația a avut loc la Osijek 1905. În aprilie, a fost inițiată de lucrătorii de la fabrica Kaiser și din fabrica Povischil, iar în mai a fost acceptată de lucrătorii multor fabrici din Osijek și aproximativ 2500 până la 3000 de oameni au mers prin centrul Osijek.

Ceea ce am învățat din mass-media este faptul că greva nu trebuie organizată doar de angajați. Cotidianul croat Jutarnji a scris în 2013 despre o grevă organizată de studenții școlii medicale din Osijek. Au decis să nu participe la cursuri după numeroase avertismente nereușite cu privire la condițiile necorespunzătoare în care se desfășurau practici și prelegeri. Greva studentilor a fost terminată după 5 zile, cerințele lor fiind îndeplinite și organizarea de practică și prelegeri a fost îmbunătățită. Aceasta nu a fost singura grevă a studenților din școlile medicale în acel an. În același an a avut loc greva studenților la Pula și Karlovac și toți au sfârșit favorabil pentru elevi. Schimbările pe care studenții le-au cerut, au fost acceptate în cele din urmă.

Cea mai lungă grevă din istorie a durat 25 de ani Pe Wikipedia, am descoperit că cea mai lungă grevă din lume a avut legătură și cu educația. Acea grevă a durat 1914 - 1939 în Burston, județul Norfolk, Anglia. A început ca un sprijin pentru profesorii Tom și Annie Higdon, care au fost concediați pentru că avertizau cu privire la condiții necorespunzătoare din școală. Profesorii concediați au fost susținuți de elevi și părinți. A fost înființată o nouă școală și a fost condusă de profesorii concediați. Prelegerile școlare au avut loc inițial pe piața verde a orașului, iar apoi datorită donațiilor locale, a fost construită o nouă școală. Școala a funcționat până la moartea lui Tom și, după aceea, a încetat să funcționeze și a devenit un muzeu dedicat celei mai lungi greve din lume. După ce Tom a murit, toți elevii au invatat din nou la școala municipală.

/ Leona Peklić, 8. a; Foto: descărcat de pe Internet /

Articolul original este disponibil în ziarul digital online Klinček și poate fi găsit pe următorul link: http://www.klincek.com/?p=14614

DECEMBRIE 2019

Construcția sălii de sport începe vara viitoare?

Am discutat planurile de construcție a sălii de sport cu Franjo Poljak, primarul municipiului Sveti Petar Orehovec

Săptămâna aceasta am observat utilaje de construcție în parcarea școlii și în apropierea locului de joacă și am aflat că sosirea mașinilor este legată de sala de sport a școlii a cărei construcție o așteptăm de ani buni. Acesta este motivul pentru care l-am vizitat pe Franjo Poljak, un primar al municipiului Sveti Petar Orehovec, și l-am întrebat ce se întâmplă în jurul școlii și când ne așteptăm la sala de sport.

Școala noastră a fost construită în 1964, iar orele de educatie fizica au avut loc pe holul de 35 mp. Procedura de construcție a sălii de sport a fost lansată în 2004, dar a existat întotdeauna ceva care i-a stat în cale, iar demararea lucrarilor pentru constructia sălii de sport nu a început niciodată.

În 2013, grupul nostru de film a realizat un scurt documentar despre problema sălii de sport, care este disponibil pe link-ul Tjelesni u betonskomhodnikuveć 49 godina

Ne puteți explica ce fac mașinile de construcție alături de școala noastră în aceste zile și are legătură cu construcția sălii de sport?

Mașinile care au sosit săptămâna aceasta au sarcina de a pregăti terenul pentru viitoarea sală de sport. Tehnic vorbind, lucrează la protecția fundatiei. Anume, terenul de lângă școala unde va fi construită sala este in pantă și este necesar să o stabilizăm, astfel încât solul nu va aluneca. Această intervenție este realizată de Geobim de laBetetinec și trebuie finalizată în două luni.

Înseamnă acest lucru că în primăvară ne putem aștepta la începutul unei construcții de săli de sport?

În prezent lucrăm la asigurarea resurselor financiare necesare pentru construirea și amenajarea salii. Ne ocupam ca acesta să fie un proiect comun al municipalității și al județului. Anume, județul a dezvoltat un proiect pentru a ajuta construcția sălilor în mai multe locuri din zona județului Koprivnica-Križevci. Conform acordurilor încheiate până în prezent, județul ar finanța o parte din costurile care se încadrează în standardul pedagogic.

Ați putea explica asta mai departe?

Mărimea sălii în conformitate cu standardul pedagogic depinde de numărul de elevi din școală. Conform standardului pedagogic existent, Școala Sveti Petar Orehovec Elementary are dreptul la o sală cu două incaperi. Cu toate acestea, credem că avem nevoie de sala cu trei incaperi pentru a o putea folosi pentru diverse evenimente sportive și culturale din municipalitate, nu doar pentru clasele de educatie fizica pentru elevii școlii.

Ce suprafață ar acoperi o astfel de sala și cât ar fi prețul construcției sale?

Sala cu trei incaperi pe care am dori să o construim ar trebui să fie de 2300 m2, iar conform proiectului, prețul costului halei ar fi de aproximativ 20,5 mil KN.

Cum va asigura municipalitatea partea sa din resursele necesare pentru construcția salii?

Planificăm să aplicam pentru un împrumut la una dintre băncile comerciale. Planul nostru este să facem asta în timpul iernii, pentru a putea începe cu construcția in vara anului viitor. Dacă totul va continua conform planificării, sala de sport ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului 2021.

Sala va fi construita dupa proiectul din 2012?

Da, avem deja proiectul și au fost necesare doar mici modificări din cauza unor reglementări legale care au fost puse în aplicare între timp. / Paola Tukša, 8. a; Foto: S. L. /

Articol original disponibil în noul document online digitalKlinčekand si poate fi accesat pe linkul următor :link http://www.klincek.com/?p=15241http://www.klincek.com/?p=15241

DECEMBRIE 2019

Bullying-ul cibernetic poate fi raportat poliției croate

prin aplicația RED BUTTON

Subtitlu: Doar 11% dintre tineri au căutat ajutor după ce au fost expuși la conținut perturbator pe Internet

Internetul este o invenție grozavă care face legătura între oameni, dar, din păcate, permite și o varietate de conținut inadecvat și există multe con'inuturi predispuse să insulte și să intimideze pe alții. Conform sondajului privind siguranța copiilor și tinerilor realizat în Croația, în cadrul proiectului internațional EU KIDS, mai mult de jumătate dintre copiii între 9 și 17 ani au primit un mesaj nepotrivit. Datele se referă la 2017, când sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1017 copii, părinți și tutori. Rezultatele cercetării au arătat că 1/10 copii cu vârste între 9 și 17 ani au fost intimidați pe internet în acel an.

De asemenea, a constatat că o treime dintre tinerii cu vârste între 9 și 17 ani, comunică online cu o persoană pe care nu o cunosc personal și că fiecare al patrulea adolescent cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, s-a întâlnit cu persoana pe care a cunoscut-o online. Faptul îngrijorător este că doar 11% dintre tineri au căutat ajutor după ce au fost expuși la conținut perturbator. Toate aceste informații le-am găsit pe internet, precum și pe cine să contactam pentru cei care au fost expuși insultelor și intimidării pe internet. Aplicația care vă poate ajuta se numește butonul roșu. Este cererea de către Ministerul de Interne al Republicii Croația (Poliție). Prin intermediul acestei aplicații, toți cei care au cunoscut o situație necorespunzătoare pe internet o pot raporta la poliție. Se pot raporta și alte forme de exploatare sau abuz asupra copiilor. Aplicația este disponibilă pe link-ul https://redbutton.mup.hr/. Instrucțiunile de utilizare a cererii au mai precizat că, în cazuri urgente, poliția trebuie contactată prin numărul de urgență 192.

/ Lea Harča, 7b; ilustrații descărcate de pe Internet / Articol original disponibil în ziarul digital online Klinče pe linkul următor http://www.klincek.com/?p=15035