Clubul de robotică

12/05/2020

Roboții încep să semene cu noi

Robotii umanoizi au iesit demult din romanele science-fiction si se pregătesc să-și ia locul în societatea omenească, fiind capabili să arate ca noi, să plângă, să râdă si să comunice, la fel ca noi.

Cum granița dintre inteligenta artificială si cea naturală devine tot mai subtire, omenirea se poate întreba, pe buna dreptate, cât de aproape este ziua în care realitatile descrise până acum în filmele SF vor deveni viata cotidiana, potrivit Forbes.

Dragostea japonezilor pentru roboti este bine-cunoscută. Japonia, care numără 127 de milioane de oameni, are în prezent peste un sfert de milion de muncitori roboți, mai mult decât orice altă țară din lume si este de asteptat ca numărul să crească de patru ori în următorii 15 ani. Până în prezent, cei mai multi dintre roboți au fost construiti pentru sectorul industrial și, prin urmare, nu seamana cu oamenii. Dar dacă oamenii de stiinta îsi vor continua cercetarile, zilele în care ne vom întalni cu androizii- roboți care arată și se comportă ca oamenii – nu sunt prea departe.

Predecesor în această cursă este profesorul Hiroshi Ishiguro, care a petrecut peste 20 de ani încercand să construiască mașini care sa semene cu oamenii. De-a lungul anilor, specialistul in robotica al Universitatii din Osaka a lansat numeroase prototipuri. Cu toate acestea, ultima sa expozitie “Android: aspectul uman”, care s-a deschis la Muzeul National al Stiintei Viitorului si Inovatiei, din Tokyo a emergente la știință și inovare (Miraikan), a creat ceva agitatie, atat la nivel national cat și internațional.

Echipa de roboți cuprinde două femei frumoase – adultul Otonaroid (Otona înseamnă adult în japoneză) și minorul Kodomoroid (Kodomo înseamnă copil în japoneză). Ambele au cate un scop precis: Otonaroid va acționa ca robot comunicator al muzeului pe toată durata expoziției. Atribuțiile sale includ conversații unu-la-unu cu vizitatorii.

Kodomoroid, care este considerata a fi primul robot din lume prezentatoare de știri, poate recita cu pricepere cele mai recente noutati.

Iata câtiva din reprezentantii noii rase ce se pregateste să cucereasca Pamântul:

ASIMO este ultimul prototip produs de Honda ce a tinut prima pagina a ziarelor anul acesta.

Androidul arata ca un astronaut si poate merge, poate alerga si chiar iti poate aduce ceva de baut, daca il rogi. Robotul poate interpreta gesturi si pozitii umane, recunoaste chipul interlocutorilor si le poate spune pe nume.

Big Dog a fost construit de Boston Dynamics si este noul animal de povara al viitorului. Robotul patruped poate merge prin zapada si apa, poate alerga cu 6,5 kilometri la ora si poate cara peste 150 de kilograme, desi el cantareste aproape 110 kilograme.

CB2 este robotul bebelus, creat de cercetatorii de la Universitatea din Osaka, ce poate imita comportamentul unui copil si poate chiar sa gangureasca ca orice prichindel.

HRP-4C este cel mai uman robot din lume, ce arata ca o fata japoneza, merge la fel ca un om si comunica folosind tehnologie de recunoastere a limbajului uman.

Justin reprezinta cel mai important efort european in domeniul robotilor umanoizi, acesta fiind unul din cei mai agili roboti din lume, cand vine vorba de mutat obiecte.

Kaspar este un robot umanoid de marimea unui copil, creat de cercetatorii de la Universitatea Hertfordshire, din Marea Britanie, pentru a fi folosit in tratamentul copiilor autisti.

Kobian este un „robot umanoid emotional”, potrivit creatorilor sai de la Universitatea Waseda din Japonia. Robotul isi poate folosi mainile si picioarele insa are si ochi, buze si sprancene, ce ii permit sa reproduca expresile fetei umane.

REEM-B a fost construit in Spania de Pal Robotics si este capabil sa transporte obiecte ce cantaresc pana la 25% din greutatea sa, poate urca si cobori scarile, arunca mingea si joaca sah.

Robonaut a fost construit de DARPA, divizia de robotica a NASA si este primul robot umanoid care poate sa lucreze in spatiul cosmic, ce ar putea fi folosit la constructia bazelor spatiale de pe Luna sau Marte.

Twendy-One a fost creat de cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda pentru a ajuta persoanele in varsta in activitatile lor cotidiene.

(sursa:dogonews.com)

Denis Dumitrache- V A

Un loc unic pentru elevii din școală: Clubul de robotică


3/02/2020

Între copii și roboți atracția e una firească. Acest lucru se simte cel mai bine în cadrul Clubului de robotică al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Alexandria. Lansat în cadrul proiectului Erasmus + „Schools coding - robots meting”, își propune să inițieze elevii în tainele programării. La acest club participă elevi pasionați de programare, plini de entuziasm care îşi doresc să îşi cultive pasiunea pentru tehnologie într-un cadru nonformal în care își pot dezvolta gândirea analitică şi creativitatea, cursurile fiind gratuite.

Elevii sunt foarte încântaţi de această idee și participă cu mult drag şi interes la toate activităţile clubului.

Vin la Clubul de robotică pentru ca mă simt foarte bine aici. Robotul Edison este special, deoarece poate fi programat sã execute mai multe activitãƫi cum ar fi: sã urmãreascã lumina, sã urmeze un traseu sub forma unui labirint, sã meargã pe linie sau sã reproducã o melodie. De asemenea, poate fi imbunatatitt cu piese lego putând ridica și transporta diferite obiecte. Unii dintre copii și-au dorit atât de mult un robot Edison, încât i-au scris lui Moș Crãciun sã le aducã propriul lor robot pe care sa-l programeze mereu.” spune Bogdan Moldoveanu, un elev pasionat de robotică.

Dumitrache Denis este un alt elev pasionat de programare: “Roboţii sunt pasiunea mea. Îmi place să îmi petrec timpul alături de colegii de la club. Pasiunea pentru științele exacte, motivația și ambiția ne unesc. Alături de prietenii mei, învăț cum să construiesc și să programez roboți. Clubul ne ajută să ne decidem în alegerea unei meserii pe viitor, cum ar fi cea de programator.”

Nu doar copiii sunt încântați de Clubul de robotică.

,,IT-ul înseamnă mai mult decât tablete și jocuri pe calculator. Plăcerea copiilor de a consuma tehnologie trebuie gestionată responsabil și direcționată spre o cale creativă. Aceasta se poate transforma în abilități de a crea jocuri, de a construi și a programa roboți sau de a ști cum să folosești internetul și calculatorul în activitățile de zi cu zi. Îmi place ideea acestui club care este unic în Alexandria și care reprezinta un avantaj pentru elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, consideră doamna Groseanu Gina, cadru didactic și parinte al unui elev înscris la Clubul de robotică.

Grasa Cãtalin Andrei ( IV A)