MACEDONIA DE NORD

Atât de tânăr, dar atât de talentat

Nikola Tushevski, care vine de la școala elementară „GligorPrilicev” din Zelezara, se remarcă prin talentul său incredibil. Acest tânăr artist, deși are doar 12 ani, este plin de motivație, inspirație și ambiție.

L. A. IN-formator: Ce fel de tehnică utilizați? Poate cineva să lucreze cu această tehnică?

Nikola: Tipul de desen cu care lucrez se numește „Doodle”. Acest gen de artă constă în imaginații ale caricaturilor personajelor fictive. Desigur, oricine poate lucra cu acest gen de artă, este doar o chestiune de dorință și perfecționare a tehnicii de desen.

L.A. IN-formator: Ce instrumente sunt necesare pentru realizarea unei opere de artă atât de fascinante?

Nikola: Următoarele instrumente sunt necesare pentru realizarea unei astfel de lucrări:

Un creion sau un creion mecanic pentru desenarea schiței; radiera, pentru corectarea greșelilor în timpul desenării schiței; rapidograf (stilou tehnic) pentru evidențierea schiței deja desenate; pixuri cu fetru pentru retușarea desenului.

L. A. IN-formator: Ce te inspiră să creezi acest tip de artă?

Nikola: Motivația mea vine din dorința mea de a mă perfecționa cu fiecare desen ulterior. Am aflat pentru prima dată despre această tehnică pe YouTube de la reputatul artist Vexx care a stăpânit această tehnică, deși folosește o serie de alte tehnici de desen. Mai târziu am aflat despre alți artiști. Desenele mele nu ar fi la fel fără muzică.

L.A. IN-formator: Îți faci creațiile pe cont propriu sau primești ajutor de la cineva?

Nikola: La început mă uitam la tutoriale pe diverse site-uri web de diverși artiști celebri din lume. Acum că am trecut perioada novice, nu mai am nevoie de astfel de surse, dar sunt plină de propriile mele idei pentru creațiile viitoare.

L. A. IN-formator: Și, în sfârșit, aș dori să vă întreb, este interesant să lucrați cu o astfel de ramură a artei?

Nikola: Sigur, este interesant, dar în țara noastră această ramură a artei nu este în prezent cunoscută și dezvoltată. Nu pot garanta ce se va întâmpla în continuare, dar am doar 12 ani și nimeni nu știe ce s-ar putea întâmpla în viitor. Dacă acest gen de artă se dezvoltă aici, în Macedonia, în viitor, poate acest hobby va fi profesia mea viitoare.

După cum vedeți, acest tânăr artist al cărui hobby este această ramură a artei este nu numai talentat, dar are și ambiții mari pentru viitorul său. Prietenii săi îl consideră înzestrat și îl admiră.

Autor și fotografie: A. Grivcevska (clasa 7-4) Video: Vexx YouTube

Canal https://www.youtube.com/watch?v=ztRD2mu0nqQ&feature=youtu.be

Articol original publicat în ziarul digital online: https://in formator.weebly.com/1052108310721076-1080-1090107210831077108510901080108810721085/january-25th-2020

Cartea de benzi desenate este o temă?

Elevii clasei a saptea de la OOU „LazoAngelovski”, au adaptat cartea „Siljan berza” ca o revista de benzi desenate

Profesoara de limba macedoneană, Valentina Petrova, a avut o idee pentru elevii de clasa a șaptea, ca acestia să adapteze cartea „Siljan berza” ca pe o carte de benzi desenate. Au adaptat această carte folosind site-ul webhttps: //makebeliefscomix.com , unde pot fi realizate benzi desenate.

Elevii spun că le-a plăcut, dar, de asemenea, a fost un pic stresant pentru ei, deoarece, potrivit lor, nu au avut suficient timp pentru a termina benzile desenate, dar și ca tabletele rulau lent.

„Ne place să facem benzi desenate foarte mult și ne-am simțit foarte bine să le facem, dar a existat o problemă: 40 de minute pe care le-am avut în clasă nu erau suficiente pentru a termina benzile desenate. Cu toate acestea, ne-am distrat de minune. ”- a spus unul dintre elevi.

A fost o coincidență interesantă faptul că în săptămâna în care elevii făceau benzile desenate, profesorii de la școala noastră partenera din Turcia au venit pentru o vizită în școala noastră. Profesorii au participat la câteva dintre cursuri și a fost interesant pentru ei să vadă cât de mult le plăcea elevilor ceea ce făceau.

Autori: Filip Biskoskii Marko Biskoski( clasa 7-1)

Fotografii: Valentina Petrova

Articol original publicat în ziarul digital online :

https://in-formator.weebly.com/10571090108810801087/4710436

Ce vor copiii din OOU „Lazo Angelovski”?

Anul acesta școala noastră a sărbătorit ziua școlii cu numeroase activități. Una dintre aceste activități a fost muzicalul numit „Noi, copiii vrem…” susținut de școala Drama Club.

Copiii încep pregătirile pentru musical în octombrie 2019, începând cu ideea și scrierea textului pentru muzical, atribuirea și împărtășirea rolurilor, selectarea melodiilor potrivite, realizarea peisajului, selectarea costumelor etc. După cum spun elevii, la repetiții, pe lângă multă distracție, s-a făcut și multă muncă serioasă. Au avut două-trei repetiții pe săptămână, care au durat de la o oră la o oră și jumătate. O mare parte a muzicalului, pe lângă studenți, au avut profesorii: Kostadinka Popovska (profesor de limba macedoneană), Blagica Angelovska (bibliotecară școlară) și Tanja Krstevska (profesoară de muzică). Tinerii actori au salutat numeroasele sfaturi și critici atribuite lor.

Un grup de membri din clubul de teatru a scris textul dramatic cu mai multe corecții din partea mentorilor. Melodiile pentru muzical au fost selectate cu ajutorul profesorului de muzică Tanja Krstevska. Peisajul de scenă, costumele, precum și sistemul de sunet pentru muzical au fost puse la punct de catre unii elevi.40 dintre membrii clubului dramatic (clasele a VII-a - a IX-a) ) au participat la muzical, precum și unii elevi de clasa I. În plus, peste 50 de elevi au fost implicați ca personaje extra.

Participanții la acest muzical spun că această sarcină a fost ceva nou și fără precedent pentru că vor realiza cu multă bucurie multe alte astfel de proiecte.

Musicalul a fost interpretat în data de 31.10.2019 în amfiteatrul a școlii. Un public numeros a fost prezent și au fost impresionați de profesionalismul tinerilor actori. Ei spun că le-au plăcut melodiile și scenele prezentate de studenți în cadrul muzicalului, care au reușit să ii ducă înapoi în zilele tinereții.

Autori: Anastasija Ilievska (clasa 9-5) și Ana Grivchevska (clasa 7-4)

Video: canalul YouTube Lazo Angelovski (https://www.youtube.com/watch?v=2e2i60-ldPA&feature=youtu.be)

Fotografii: descărcate de pe site-ul școlii „Lazo Angelovski” din OOU (Http://oulazoangelovski.com.mk/?p=6914)

Articol original publicat în ziarul digital online:

Stiati asta…?

În zilele noastre, internetul a devenit viața noastră de zi cu zi. Se estimează că oamenii petrec aproximativ 7 ore din zi online. Cu toate acestea, putem învăța ceva de pe internet, fără ca acesta să fie plictisitor?

Iată 10 fapte amuzante care vă vor îmbogăți cunoștințele despre lume într-un mod interesant:

1. Știați că Coreea de Nord și Cuba sunt singurele locuri unde nu puteți cumpăra Coca-Cola?

Indiferent unde te duci, este reconfortant să știi că te poți bucura întotdeauna de o Cola. Ei bine, aproape oriunde. Deși această băutură se vinde practic peste tot, tot nu a făcut (oficial) drum spre Coreea de Nord sau Cuba, relatează BBC. Acest lucru se datorează faptului că aceste țări se află sub embargouri comerciale pe termen lung.

2. Știați că întreaga populație a lumii poate incapea în Los Angeles?

Populația totală a lumii este de peste 7,5 miliarde. Și, evident, acest număr pare imens. Dacă fiecare dintre acești oameni ar fi stat unul lângă altul, toți s-ar putea încadra în 500 de mile pătrate de Los Angeles, potrivit National Geographic.

3. Știați că patru bebeluși se nasc în fiecare secundă din fiecare zi?

În fiecare secundă, primim patru copii noi în populația lumii. Fa putin matematica si vei afla ca asta inseamna ca sunt aproximativ 250 de nasteri pe minut, 150.000 pe ora si 360.000 pe zi. Există aproximativ 131,4 milioane de bebeluși născuți pe Pământ pe an, potrivit rețelei ecologice globale.

4. Știați că Mohamed este considerat cel mai popular nume din lume?

În afară de John, James, Mary și Jane - se crede că Mohamed este cel mai popular nume din lume. Potrivit Independent, aproximativ 150 de milioane de bărbați și băieți din întreaga lume împărtășesc acest nume. Popularitatea se datorează tradiției musulmane de a numi fiecare fiu născut după profetul islamic.

5. Știați că există un site web care monitorizează populația lumii în timp real?

Începând cu anul 2019, populația umană totală este estimată la peste 7,7 miliarde. Și dacă doriți să observați acea creștere în timp real, vă puteți alătura Ceasului Populației Mondiale, care arată numărul de copii născuți și oameni care mor. De asemenea, puteți vizualiza populațiile actuale din diferite țări, inclusiv China (1.420.000.000+), India (1.368.000.000+) și Statele Unite (329.000.000+).

6. Știați că doar două țări din lume au folosit culoarea mov pe steagurile lor?

Steagul statului Nicaragua are un centru curcubeu care include o culoare violetă, în timp ce steagul Dominica se mândrește cu o imagine cu Shiseruparrot, o pasăre cu pene mov. Aceste elemente fac din aceste steaguri singurele două steaguri din lume care folosesc culoarea violet.

7. Știați că Tokyo este cel mai mare oraș din lume cu 37 de milioane de oameni?

Tokyo este un oraș mare - nu doar după standardele japoneze, ci și în comparație cu alte orașe din întreaga lume. Cu aproximativ 37 de milioane de oameni care trăiesc în Tokyo, este cel mai mare oraș din lume când vine vorba de mărimea populației, relatează Reuters. Următorul oraș cel mai mare este Delhi, India (populație de 29 de milioane) și Shanghai, China (populație de 26 de milioane).

8. Știați că pictura Mona Lisa a fost în dormitorul lui Napoleon Bonaparte câțiva ani?

9. Știați că cuvântul spaniol "esposas" înseamnă și "cătușe" și "soții"?

10. Știați că degetele mijlocii ale lui Galilei Galilei se păstrează în Muzeul Științei din Florența?

Autor: A. Ilievska (clasa 9-5) Fotografii: Internet

Articol original publicat în ziarul digital online: https://in-formator.weebly.com/1044107210831080-108910901077-107910851072107710831077