MACEDONIA DE NORD
Al 34-lea Târg Anual de Carte
07.05.2022 marchează a treia zi a celui de-al 34-lea Târg de Carte, care se desfășoară în renumita locație- centrul sportiv „Boris Trajkovski” în ultimii ani.
Târgul de carte este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din țară, care are cel mai mare număr de autori autohtoni și străini, opere literare contemporane și clasice, literatură științifică și de ficțiune profesională, manuale și manuale școlare, enciclopedii și cărți de cultură și artă. .
În ciuda faptului că era a treia zi de târg, au fost mulți oameni, scriitori celebri, dar nu au lipsit cărțile. Acest eveniment a fost special pentru iubitorii de carte de pretutindeni, mai ales anul acesta, deoarece, din cauza pandemiei, târgul anual de carte nu a avut loc doi ani consecutiv.
Anul acesta, un grup organizat de elevi de clasa a IX-a de la Școala Primară LazoAngelovsk împreună cu profesoara lor de limba macedoneană BlagicaAngelovska au vizitat târgul de carte. Cu vădit entuziasm, curiozitate, bucurie și interes, elevii au vizitat editurile, au trecut în revistă cărțile expuse, s-au interesat de conținut, au stat de vorbă cu librării capricioase, au cerut sfaturi despre ce carte ar trebui să cumpere în funcție de nevoile și gustul lor și ce carte o vor citi cu mare plăcere în timpul liber.
Unii dintre cei mai cunoscuți scriitori care au fost prezenți la târg au fost: profesorul nostru de limba macedoneană, DushkoTrifunovski, care a condus standul pentru literatura.mk, actorul și scriitorul Igor Dzambazov, precum și ElizabetaBakovska și SashoDimoski care își promovau cea mai nouă carte – „Во главата пишувам расказ / Scriu o poveste în capul meu...“.
Autor: G. Azmanov(9-1)
Imagini: G.A.
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii :L.A. IN-formator
Tinerii inovatori ECO au obținut finanțe pentru a-și realiza soluțiile de protecție a resurselor de apă
Pe 18 aprilie 2022, la Skopie, a avut loc un atelier de gândire creativă în care cinci echipe cu participanți cu vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani au obținut 120.000 de denari pentru a-și realiza soluția de echipă pentru protecția și îmbunătățirea resurselor de apă din zona în care locuiesc și, prin urmare, să reduce efectele nocive ale schimbărilor climatice care afectează întreaga lume.
Participanții fac parte din programul UPSHIFT în care 10 echipe de 50 de liceeni din diferite orașe din Macedonia, Skopje, Tetovo, Valandovo, Strumica, Prilep, Veles și Berovo, au participat la atelierul care a folosit metodologia gândirii creative. Echipele au fost monitorizate de profesori și mentori care i-au ajutat să-și dezvolte ideile și să dobândească noi abilități în acest proces.
Cele mai bune cinci echipe care au obținut finanțe pentru a-și implementa ideile sunt:
• SUGS „BrakaMiladinvci”, Skopje va lucra la reducerea consumului de apă potabilă pentru irigare și întreținere a curții școlii și a grădinii grădinii zoologice prin restaurarea fântânii școlii.
• SOU „OrdeChopela”, Prilep și SUGS „VladoTasevski”, Skopje vor lucra la colectarea și utilizarea apei pluviale în recipiente subterane și de suprafață care vor fi folosite pentru irigarea plantelor din curțile școlii lor.
• SSOU „KoleNedelkovski”, Veles va lucra la prevenirea pierderilor de apă în sistemul de apă din orașul Veles prin instalarea de senzori în conductele de apă care vor trimite informații directe către JKP „Derven” prin sistemul SCADA.
• OSEU „8 septembrie”, Tetovo va lucra la purificarea apei potabile în școala lor prin instalarea de filtre.
UPSHIFT este una dintre numeroasele inițiative susținute de UNICEF în care atelierele pentru inovații sociale pentru tineri sunt combinate cu mentorat, materiale și finanțe. Scopul UPSHIFT este de a încuraja gândirea inovatoare și creativă a tinerilor pentru ca aceștia să înțeleagă provocările cu care se confruntă și să îi ajute să vină cu soluții inovatoare sub formă de produs sau serviciu. Se bazează pe metodologia gândirii designerilor care este transferabilă și poate ajuta profesorii și elevii să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale, cum ar fi: managementul proiectelor, gândirea critică, munca în echipă și comunicarea de succes.
Autor: G. Azmanov(9-1)
Imagini: УНИЦЕФ
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii :L.A. IN-formator
Eveniment literar pe 21 februarie -
Ziua Internațională a Limbii Materne
Anul trecut, pe 21 februarie - Ziua Internațională a Limbii Materne, școala noastră OOU LazoAngelovskian a anunțat un concurs literar pe tema: „Grație față de limba noastră maternă – datoria și dreptul nostru sfânt”. La acest concurs au participat elevi din clasele III-IX, iar lucrările lor autentice au fost împărțite. în două categorii: poezie (pentru elevii din clasa a 3-a până la a 5-a) și text în proză (pentru elevii din clasa a 6-a până la a IX-a). Din cauza predării online și a situației pandemiei, evenimentul s-a desfășurat online anul trecut pe platforma Microsoft Teams, iar anul acesta s-a desfășurat din nou pentru profesorii și reprezentanții din fiecare catedre a școlii noastre.
La categoria de la clasa a III-a până la a V-a, câștigătorii în 2021 au fost:
Locul 1: MarijaKuzmanovska clasa a 5-a (acum în clasa a 6-a)
Locul 2: JakovPavlovski clasa a IV-a (acum în clasa a 5-a)
Locul 3: Lana Nastevska clasa a III-a (acum în clasa a IV-a)
La categoria de la clasa a VI-a la a IX-a, câștigătorii au fost
Locul 1: VeronikaIlijevskaToskovska clasa a 6-a (acum în clasa a 7-a)
Locul 2: AleksandarCvetkovski clasa a VI-a (acum în clasa a VII-a)
Locul 3: Vanesa Dimovska clasa a 7-a (acum în clasa a 8-a)
Pe 21 februarie 2022, de Ziua Internațională a Limbii Materne, în holul școlii a avut loc o lectură literară a lucrărilor premiate. Lectura literară a fost susținută de secția dramă. Evenimentul a început cu o scurtă prezentare a celor mai importanți scriitori, revivalişti și educatori macedoneni. Prezentarea a fost pregătită de elevi din clasa 9-1. Apoi directorul școlii a ținut un scurt discurs și i-a invitat pe câștigători să-și ridice premiile. După ceremonia de decernare a premiilor, mai mulți membri ai secției dramă au susținut un scurt spectacol pentru a arăta publicului cât de importantă este cu adevărat limba maternă pentru o persoană. După această reprezentație, toți câștigătorii și-au citit lucrările în care și-au demonstrat dragostea, respectul și demnitatea față de limba maternă macedoneană.
Autor si fotografii: А. Grivchevska (9-1)
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii : L.A. IN-fortmator
Cum să ne protejăm datele
Datele noastre personale sunt foarte importante pentru noi și pentru identitatea noastră. De aceea trebuie să le protejăm cu grijă. BozhidatSpirovski a împărtășit câteva sfaturi despre cum să ne protejăm mai bine datele în cadrul evenimentului „Fii egoist cu datele tale”, „Be selfish with your data" organizat de fundația Metamorphosis, care a avut loc în cadrul inițiativei „Discuții privind confidențialitatea”. Este inginer cu experiență de 20 de ani și conduce diferite echipe tehnice și de securitate informațională.
În ceea ce privește politicile de confidențialitate ale rețelelor de social media, el spune că, deși sunt prezentate, acestea au ca scop protejarea utilizatorilor; de fapt, nu fac asta. Aceste politici servesc doar companiilor care dețin aplicațiile pentru a se asigura că utilizatorii aplicației sunt informați doar despre modul în care funcționează companiile. Conținutul acestor politici este foarte greu de citit, conține mult jargon legal și adesea foarte lung, iar mulți utilizatori nu sunt informați cu nimic nou după ce l-au citit.
Mulți dintre banii pe care îi fac companiile care dețin rețelele de socializare provin din reclame care sunt afișate de obicei pe site. Aceste reclame au conținut atractiv care ne face să stăm mai mult timp pe site pentru că se schimbă constant. Cu cât sunt afișate mai multe reclame, companiile câștigă mai mulți bani. Pentru a ne asigura că utilizatorul rămâne mai mult timp pe site, companiile folosesc și conținut emoțional care ne face să lăsăm mai multe „like-uri” și comentarii care, în plus, fac mai mulți bani pentru proprietari.
În timpul pandemiei de Covid-19, a apărut la modă termenul „doomscrolling", care este legat de timpul mai lung petrecut online, de obicei pe platformele de socializare. Acest lucru este certificat prin faptul că în 2020 Oxford English Dictionary l-a numit cuvântul anului(a word of the year). „Doomscrolling” afectează și sănătatea mintală a utilizatorilor. Termenul înseamnă a prelua multă energie negativă și a provoca gânduri negative, cel mai adesea din cauza știrilor false online și a expunerii noastre la conținut negativ care ne poate face să ne simțim răniți, deprimați, triști și cu frică din cauza diferitelor lucruri (Source).
Spirovski, într-unul dintre sfaturile sale, ne-a sugerat să folosim browsere care nu folosesc și colectează datele noastre, dar respectă siguranța utilizatorilor. În loc să utilizați Chrome, puteti folosi FireFox, Opera sau Brave sau browsere precum DuckDuckGoorQwant care respectă confidențialitatea utilizatorului. De asemenea, pentru o protecție suplimentară, el sugerează să instalăm extensii precum Ublock Origin, Privacy Badger și DuckDuckGo, elementele esențiale de confidențialitate. De asemenea, este important să fim atenți la ce aplicații permitem accesul la camerele noastre, microfoanele etc. Unele dintre aplicații, cărora le acordăm acces, încearcă să colecteze o mulțime de date despre comportamentul nostru, despre discuțiile și conversațiile noastre, despre lucrurile pe care le citim sau vizionam online etc. (Source).
Rețelele sociale populare precum Instagram, Facebook și TikTok colectează o mulțime de date personale pe care ulterior le vând pentru marketing sau pentru diferite campanii. Ei vând în mod constant aceste date pana cand care publicul detectează aceste instanțe și trebuie să își ceară scuze și să se apere public, tocmai pentru a putea continua să facă același lucru în moduri noi și mai creative.
În final, Spirovski a subliniat că ar trebui să fim atenți și la „follow-urile” pe care le primim pe rețelele de socializare precum și la „like-urile” pe care le lăsăm, pentru că acestea nu valorează mult, dar arată multe despre noi și despre viata noastra, in mod public .
Autor: D. Bozhik (9-6)
Fotografii: Unsplash
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii : L.A. IN-fortmator
Biblioteca necenzurată din lumea jocurilor
Pe 12 martie, de Ziua Mondială împotriva cenzurii cibernetice, biblioteca Necenzurată a fost disponibilă pentru toți cei interesați. Biblioteca necenzurata permite accesul la informatii independente tinerilor din intreaga lume printr-un mediu pe care il pot folosi pentru a comunica prin jocuri. Biblioteca este disponibilă prin serverele Minecraft cu scopul de a partaja informații fără cenzură. Acest lucru este foarte important pentru toți jurnaliștii din lume, în special în părțile lumii în care libertatea de exprimare este restricționată, permițând vizitatorilor să se informeze despre situația politică reală din țări și să poată afla importanța libertății presei.
Biblioteca digitală a fost „deschisă” pentru prima dată anul trecut, când jucătorilor Minecraft li s-a permis să citească articole necenzurate din Arabia Saudită, Mexic, Rusia și Vietnam, iar anul acesta s-au adăugat Belarus și Brazilia, țări în care accesul la știri și informații gratuite este foarte limitat. (Souce).
Biblioteca este un proiect de proporții enorme, construit într-un stil arhitectural neoclasic. Este menit să funcționeze în mod similar cu instituțiile bine-cunoscute, cum ar fi Biblioteca publică din New York. Biblioteca folosește peste 12,5 milioane de blocuri de Minecraft. Fiecare țară care este prezentată în bibliotecă, precum și partea pentru Reporteri fără frontiereReporters without borders, are propria sa aripă care are numeroase articole disponibile în limba engleză, precum și în limba originală în care a fost publicat articolul. Articolele din bibliotecă sunt încorporate în cărți din cadrul jocului care pot fi accesate prin rafturi și pot fi citite de la mai mulți jucători în același timp. Aceste articole vorbesc de obicei despre cenzură, pedepse ilegale și alte tipuri de critici la adresa guvernelor care i s-a făcut autorului articolului.
Arhitectura internă a sălii pentru fiecare dintre țări simbolizează situația unică din fiecare țară și provocările cu care se confruntă jurnaliștii de acolo. În plus, biblioteca dispune de o sală principală în care este prezentat Indexul libertății de exprimare și situația actuală a libertății de exprimare pentru fiecare țară menționată în Index. Partea mexicană a bibliotecii are și monumentele jurnaliștilor care au fost uciși din cauza articolelor lor. Biblioteca are peste 200 de cărți diferite care conțin o mulțime de informații.
Autor: G. Azmanov(9-1)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școliiL.A. IN-fortmator
Acțiunea „Plantează un copac,
plantează-ți viitorul”
În data de 20.10.2021, elevii din clasa a VIII-a au realizat o acțiune de plantare de copaci în cadrul inițiativei de promovare a unui climat democratic în școala noastră.
În cadrul lecțiilor de Cetățenie(Educatie Sociala), elevii de clasa a VIII-a au discutat subiectul inițiativelor democratice ale elevilor și scopul acestor inițiative. Li s-a sugerat să se gândească la subiect și să vină cu tipul de activități care ar putea fi realizate în școala noastră. Printre numeroasele sugestii, au decis să înceapă cu prima activitate – O acțiune de plantare a copacilor pentru a crește gradul de conștientizare ecologică a celorlalți elevi și a comunității locale. Prin această activitate, elevii și-au dorit să crească conștientizarea ecologică în comunitatea locală și să promoveze importanța protecției mediului de viață sănătos.
Acțiunea s-a desfășurat în cursul lunii octombrie 2021 când pomii au fost cumpărați și cu ajutorul portarului școlii, au săpat gropi în curtea școlii unde au plantat copacii. De asemenea, au atașat diferite mesaje pe copaci cu care au dorit să crească conștientizarea ecologică a celorlalți elevi și a comunității.
Scopul principal al acestei activități a fost încurajarea sentimentului de responsabilitate în rândul elevilor cu privire la condițiile și cerințele din școală și comunitate și de a întări inițiativa elevilor de a întreprinde acțiuni pentru schimbări pozitive.
Autor: G. Azmanov (9-1)
Fotografii: school website
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii: L.A. IN-fortmator
Elevii șolii noastre au participat
la o tabără de vară în Letonia
În proiectul nostru Erasmus+ KA229 Slow down education in the nature(Încetinirea educației în natură), un schimb de experienta a avut loc în perioada 19-23.08.2021. Au participat elevi și profesori din toate școlile partenere din Letonia, Estonia, România și Macedonia. De la școala noastră, cinci elevi au participat la tabăra de vară din Letonia: HristijanJakimov, Sara Stevanovska, Anastasija Nikolova, Matej Pavlovski și Marko Pavleski. Școala gazdă a fost școala gimnazială Stalgene din Letonia. Am intervievat elevii participanți la tabăra de vară din Letonia, pentru a va putea transmite impresiile lor din această experiență.
L.A. IN-formator: Care au fost criteriile pe care a trebuit să le îndepliniți pentru a participa la acest schimb?
H.Jakimov: A trebuit să participăm activ la activitățile din grupul de hobby STEM și să depunem mult efort în activități
S.Stevanovska: Am vrut să vorbim bine engleza, să fim harnici și organizați, să fim pregătiți să participăm la activitățile care ne-au fost oferite
A.Nikolova: Am fost membri ai grupului de hobby STEM din școala noastră și a trebuit să îndeplinim toate sarcinile date de profesori
M.Pavleski, M.Pavlovski: Trebuia să fim membri ai grupului de hobby STEM și să fim activi
L.A. IN-formator: Ce cunoștințe trebuia să aveți pentru a participa la acest schimb?
H.Jakimov: Sa vorbim bine engleza, sa putem comunica cu alte persoane si sa avem cunostinte bune de la disciplinele STEM (biologie, fizica, chimie)
S.Stevanovska: Sa vorbim bine engleza pentru a putea vorbi cu ceilalți studenți din alte țări și pentru a avea cunoștințe bune la disciplinele STEM (matematică, biologie, fizică, chimie)
A.Nikolova: Trebuia să vorbim bine engleza, să fim buni la socializare, să ne purtăm bine în compania celorlalți și să nu fim timizi
M.Pavleski: Să avem bune abilități de vorbire a englezei, cunoștințe bune în matematică, biologie, fizică și chimie și să fie buni comunicatori
M.Pavlovski: Să avem bune abilități de vorbire a englezei.
L.A. IN-formator: Ce pregătiri ați avut înainte de schimb?
H.Jakimov: Am pregătit o prezentare pentru a ne prezenta țara, a trebuit să obținem imputernicire de la părinți, să facem teste Covid și am avut și o întâlnire cu directorul școlii noastre și profesorii responsabili din proiect care ne-au explicat condițiile de deplasare și activitățile pe care urma să le facem acolo
S.Stevanovska, A.Nikolova: A trebuit să facem o prezentare despre Macedonia și cu câteva zile înainte de schimb, am avut o întâlnire pentru a exersa prezentarea. De asemenea, am avut două întâlniri cu profesorii responsabili și directorul nostru, în timpul cărora ne-au explicat ce vom face acolo și cum urmează să călătorim. A trebuit să facem și teste Covid.
M.Pavleski: În primul rând, am avut o întâlnire în cadrul căreia ni sa spus că trebuie să pregătim o prezentare pentru a ne prezenta țara. În prezentare, am prezentat simbolurile țării noastre, precum și cultura și tradițiile țării noastre. Am convenit să luăm cu noi niște mâncăruri tradiționale, cum ar fi ajvar, slatko (gem de smochine), etc. De asemenea, a trebuit să avem un test Covid-19 negativ.
M.Pavlovski: A trebuit să facem un test Covid și să fim negativi, iar părinții noștri au trebuit să ne dea permisiunea pentru a putea participa la schimb. De asemenea, am avut o întâlnire cu directorul și profesorii noștri responsabili, unde ne-au explicat activitățile pe care urma să le facem în Letonia.
L.A. IN-formator: Cum ai călătorit în Letonia?
H.Jakimov, S.Stevanovska, A.Nikolova, M.Pavleski, M.Pavlovski: Am calatorit cu trei avioane, primul de la Skopje la Zagreb, al doilea de la Zagreb la Frankfurt și ultimul de la Frankfurt la Riga
L.A. IN-formator: Unde ati stat pe perioada mobilității?
H.Jakimov, S.Stevanovska, A.Nikolova, M.Pavleski, M.Pavlovski: Am stat în căminul elevilor din școala-gazdă
L.A. IN-formator: V-ati făcut noi prieteni?
H.Jakimov, S.Stevanovska, A.Nikolova, M.Pavleski, M.Pavlovski: Da ne-am făcut o mulțime de prieteni noi printre copiii din România, Estonia și Letonia
L.A. IN-formator: Ați participat la vreo lecție acolo sau ați avut alte activități? Ce fel de activități ați avut?
H.Jakimov: Am avut diferite proiecte care au fost cu adevărat distractive și am învățat o mulțime de lucruri noi.
S.Stevanovska: În timpul activităților am lucrat în diferite grupuri și că modul în care am comunicat, am fost creativi și ne-am distrat.
A.Nikolova: Nu, nu am participat la lecții, dar am avut o mulțime de activități interesante care ne-au ajutat să învățăm lucruri noi și să-i cunoaștem mai bine pe ceilalți participanți.
M.Pavleski, M.Pavlovski: Am lucrat la diferite proiecte și am avut diferite activități, astfel încât să putem afla despre celelalte țări.
L.A. IN-formator: Ați învățat ceva nou din această experiență?
H.Jakimov, S.Stevanovska, M.Pavlovski: Da, am învățat câteva lucruri noi despre România, Estonia și Letonia și am aflat despre diferite lucruri despre viața în Letonia.
A.Nikolova: Da, am învățat multe lucruri noi și am învățat despre cultura altor țări.
M.Pavleski: Am avut câteva experiențe noi despre copiii din Europa.
L.A. IN-formator: Ați dobândit abilități și cunoștințe noi?
H.Jakimov: Am aflat despre noi moduri de a calcula înălțimea și vârsta copacilor, diferite moduri de a comunica și lucruri similare
S.Stevanovska: Da, am învățat o mulțime de abilități noi, de exemplu cum să dansăm dansul popular leton și românesc și alte abilități
A.Nikolova: Da, am învățat noi cunoștințe despre celelalte țări
M.Pavleski: În Letonia, am învățat să vopsim, am participat la Jocurile Olimpice și am aflat despre celelalte țări
M.Pavlovski: Am învățat cum să dansăm dansul popular tradițional leton și cum să pulverizăm vopsea
L.A. IN-formator:A fost prima ta experiență în acest gen de activitate?
H.Jakimov, S.Stevanovska, A.Nikolova, M.Pavleski, M.Pavlovski: Da, aceasta a fost prima mea experiență într-o mobilitate în altă țară
L.A. IN-formator: A fost aceasta o experiență pozitivă pentru tine?
H.Jakimov, S.Stevanovska, A.Nikolova, M.Pavleski, M.Pavlovski: Da, aceasta a fost o experiență extrem de pozitivă pentru noi toți
L.A. IN-formator: Ați lua parte la o altă activitate ca aceasta?
H.Jakimov, S.Stevanovska, A.Nikolova, M.Pavleski, M.Pavlovski: Da, am fi bucuroși să participăm la o altă activitate ca aceasta în viitor
Autor: А.Grivchevska (9-4)
Fotografii: school's website
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii L.A. IN-fortmator
Cea mai mare sărbătoare creștină - Paștele
Una dintre cele mai importante sărbători creștine – Paștele, se apropie. Ea celebrează învierea lui Iisus Hristos după răstignirea sa ca dovadă a puterii sale divine. Sfânta Biblie mărturisește că această tradiție religioasă a fost practicată încă din secolul I d.Hr. adică încă de pe vremea ucenicilor săi, apostolii.
Paștele și sărbătorile aferente acestuia aparțin grupului „sărbătorilor mobile”, ceea ce înseamnă că în fiecare an au loc la o dată diferită. Pentru a determina data, biserica ortodoxă ia prima săptămână după luna plină care este în echinocțiul de primăvară sau imediat după aceasta. Această dată este întotdeauna între 4 aprilie și 8 mai. Anul acesta, această mare sărbătoare creștină este pe 2 mai.
Multe obiceiuri și tradiții ale culturii macedonene sunt legate de această sărbătoare, pregătirile încep cu Postul Mare, care începe cu șase săptămâni înainte de Paște.
Joia Mare este prima zi a sărbătorilor pascale. În această zi a fost înființată Sfânta Împărtășanie, când Iisus Hristos i-a hrănit pe apostoli cu pâine și vin simbolizând trupul și sângele Său
Joia Mare este ziua celei mai mari tradiții de Paște – vopsirea ouălor în culoarea preponderent roșie ca simbol al sângelui lui Iisus și al înfrângerii morții. În trecut, ouăle erau vopsite doar în culoare roșie, dar acum familiile le vopsesc în culori diferite. Se crede că vopsirea ouălor provine de la Maria Magdalena. Există mai multe povești legate de asta și unii dintre ei spun că ea a dus ouă fierte la răstignirea lui și au fost vopsite în roșu din sângele lui. Alții spun că Maria Magdalena a dus ouă în mormântul lui, la trei zile după moartea lui Hristos și s-au vopsit în roșu când i-au deschis mormântul și au văzut că era gol. Primele trei ouă roșii sunt dedicate lui Dumnezeu, stăpânului casei, iar al treilea pentru fericirea și belșugul căminului.
Vinerea Mare este ziua răstignirii lui Hristos. Aceasta este o zi de post strict în care mulți credincioși nu mănâncă și nu beau nimic până la apusul soarelui.
Sâmbăta Mare, cu o zi înainte de Paști, este momentul în care credincioșii merg la biserică și exact la miezul nopții se sparg primele ouă marcând începutul sărbătoririi Paștilor.
Paștele este ziua învierii lui Hristos. În această zi se încheie perioada de Postului Paștelui. În această și în următoarele patruzeci de zile, creștinii ortodocși se salută cu „Hristos a înviat” și se raspunde cu „Adevarat a înviat” (traducere din „Христос воскресна“ на што се одговара се одговара се одговара со со сорина со „Нара со „Нара со „Нари со „Наресна)
Din cauza pandemiei, anul acesta, la fel ca anul trecut, Paștele va fi sărbătorit într-un mod diferit. Adunarile familiilor mari care stau în jurul meselor pline, bisericile pline, prietenii în vizită și alte adunări comunitare vor fi înlocuite cu sărbători mai simple în casele noastre, doar cu cei mai apropiați membri ai familiei în jurul nostru. Majoritatea credincioșilor vor trebui să evite aglomerația din biserici, cu respectarea măsurilor impuse de Guvern, iar unele liturghii bisericești vor fi disponibile la televizor.
Cel mai important lucru în această perioadă este să avem grijă de sănătatea noastră și a celorlalți și să avem o vacanță fericită alături de cei mai apropiați în același timp. Paste Fericit!
Autori: A. Dzugovska (9-1) și M. Popovska(9-1)
Foto: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii L.A. IN-formator
MAI 2021
Bursa „Boris Trajkovski” și liceul NOVA International- pentru a mă ajuta să-mi dezvolt talentele și potențialul
NOVA este o școală internațională independentă situată în Skopje. Cerințele pentru a vă înscrie la această școală sunt cunoștințe avansate de limba engleză și de matematică, precum și rezultate excelente din clasa a 6-a până în clasa a IX-a, o recomandare din partea profesorului clasei și a unui alt profesor care a predat elevului. Pe parcursul procesului de selecție, candidații sunt testați pentru cunoștințele lor de limba engleză și matematică. De asemenea, candidații trebuie să trimită un eseu( video) în care își prezintă obiectivele în învățarea colaborativă, care este una dintre valorile primare, pe care Nova o susține, și trebuie să creeze o prezentare în echipă a unei soluții pentru o problemă specifică stabilită anterior, în Macedonia.
Kalina Gocevska, Iskra Mitevska și Mihail Mirchevski din clasa a IX-a sunt a 17-a generație de elevi care urmează să fie înscriși la liceul NOVA International cu sprijinul bursei „Boris Trajkovski – NOVA”. Aceasta acoperă întreaga sumă a cheltuielilor pentru cei patru ani în NOVA, perioadă în care se așteaptă să dobândească o educație de înaltă calitate prin cele mai avansate metode de predare; să-și dezvolte aptitudinile și abilitățile personale, să coopereze cu oameni din diferite culturi și să se transforme în noi lideri ai comunității, pregătiți pentru provocările viitoare ale vieții. Anul acesta, peste 100 de candidați au aplicat pentru bursa „Boris Trajkovski -NOVA” și 20 dintre ei au trecut în faza a doua a selecției care a durat câteva săptămâni. Procesul de selecție a fost realizat integral online pentru prima dată în acest an.
Ziarul nostru a pregătit un interviu cu Kalina Goevska, elevă de la școala „Johan HajnrihPestaloci” din Skopje și una dintre câștigătoarea burselor Boris Trajkovski-NOVA”.
L.A. IN-formator: Care a fost inspirația ta pentru a aplica la liceul internațional NOVA?
Liceul KG:NOVA a fost dintotdeauna una dintre opțiunile pentru a-mi continua studiile. Pe măsură ce absolvirea mea se apropia, am decis să cunosc programa și viața din această școală. Cu cât citeam mai mult pe internet, mă documentam și vorbeam cu oamenii, cu atât imi dadeam seama că NOVA oferă o mulțime de oportunități pentru viitorul meu. Mai ales că este o școală internațională, procesul de predare este în limba engleză, așa că îmi va fi mai ușor să-mi continui studiile în străinătate. De asemenea, am aflat că talentul și potențialul fiecărui student sunt detectate și dezvoltate acolo. Acesta este motivul pentru care am ajuns la concluzia că ar fi o idee grozavă să aplici pentru bursă.
L.A. IN-formator: De cât timp lucrezi la ideea de a te înscrie la NOVA și ce pregătiri ai făcut pentru a deveni un candidat de succes?
KG: Nu este posibil să fii pe deplin pregătit pentru concursul de burse, deoarece există puține informații detaliate împărtășite public pentru procesul și criteriile lor de selecție, dar poți fi sigur că cele mai importante lucruri sunt competența limbii engleze, gândirea critică și modul de lucru. obiceiuri. De câțiva ani particip la concursuri la diferite materii, iar acest lucru m-a ajutat să-mi construiesc încrederea în sine și cunoștințele, dar nu m-a ajutat să câștig direct bursa.
L.A. IN-formator: Care sunt așteptările tale de la educația ta în liceul NOVA?
KG: Am auzit doar comentarii bune despre școală și am așteptări mari. Sunt sigur că voi obține o educație vastă în domeniile științelor și artelor, artelor vizuale și culturii. Știu că mi se vor oferi o mulțime de oportunități bune pentru viitorul meu. De asemenea, îmi voi face mulți prieteni noi din medii și culturi diferite, care mă vor ajuta să înțeleg lumea din diferite perspective mai bine și, desigur, să mă distrez.
L.A. IN-formator: Care este scopul tău pentru studiile tale ulterioare la universitate și de ce crezi că te va ajuta să studiezi la NOVA?
KG.: Sincer să fiu, nu am un obiectiv clar definit sau un plan detaliat. De fapt, nu m-am decis cu adevărat ce carieră aș vrea să am. Sper să descopăr ce îmi place cu adevărat unde sunt predispozițiile mele în NOVA. Deocamdată nu pot decât să spun că sunt pasionat de științe, mai ales de biologie și anatomie, dar și de arte, scris și literatură mai exact. Singurul plan sigur pe care îl am este să merg să studiez la o universitate străină, sper că una dintre școlile Ivy League.
L.A. IN-formator: Ai participat la lecții suplimentare de engleză în ultimii ani?
KG: Da, dtudiez limba engleză de 10 ani. Aș dori să subliniez că este bine să vă îmbunătățiți cunoștințele de limba engleză chiar și în afara clasei. Citesc des cărți în engleză, reviste și ziare și sunt la curent cu știrile.
L.A. IN-formator: Ce alte materii crezi că te vor ajuta în NOVA?
KG: Cred că trebuie să ai anumite cunoștințe generale despre toate subiectele. Dar, desigur, nu trebuie să fii cel mai bun în fiecare dintre ele. Din câte știu, toate talentele sunt la fel de apreciate și în curs de dezvoltare și oricine poate găsi ceva din interesul său.
Autor: G. Azmanov (8-1)
Foto: Internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii: L.A. IN-formator
Marija Spasovska – o tânără cântăreață talentată, care incanta auzul prin vocea ei puternică
Marija Spasovska este o fată de cincisprezece ani care a reprezentat Macedonia la concursul Eurovision Junior Eurovision contest 2018, unde a cântat piesa „Acasă” („Home" )și a ocupat locul 12 în concurs. De asemenea, cântă la diferite instrumente, iar hobby-ul ei este să cânte nu numai propriile melodii, ci și o mulțime de melodii diferite pe care le publică pe canalul ei de YouTube channel.
Am avut ocazia să o întâlnim pe Marija Spasovska și să realizam un interviu cu ea.
L.A. IN-formator: De unde a venit ideea de a intra în concursul Eurovision?
M.S: Întotdeauna mi-am dorit să cânt pe scena Eurovision. Când eram mica, mă uitam la toate concursurile Eurovision și abia așteptam să cresc și să am șansa de a face parte din spectacol. Când am văzut pe canalul MTV anunțul despre Junior Eurovision, am fost la audiție și am fost aleasă să reprezint Macedonia, ceea ce era unul dintre visurile mele.
L.A. IN-formator: Aveai de gând să înregistrezi propria ta melodie înainte de a participa la Eurovision?
M.S: Da, înainte să particip la Eurovision am înregistrat prima mea melodie de adolescentă „Dansez cu inima” pe care am înregistrat-o la Belgrad. O puteti vedea pe canalul myYouTube channel.
https://www.youtube.com/watch?v=MEoROXfCtHo
L.A. IN-formator: Cum ai intrat la concursul Eurovision?
M.S: După cum am menționat deja, în vară, am văzut un anunț pe canalul MTV TV și le-am spus părinților mei că aș vrea să merg la audiții. Mi-au susținut dorința și m-au dus la audițiile care a avut loc în studioul MTV. Acolo am cântat două cântece pentru juriu. La scurt timp după audiții, am primit vestea că am fost aleasă să reprezint Macedonia în concurs.
L.A. IN-formator: Există ceva special care te leagă de muzică?
M.S: Pentru mine muzica este totul și este ceva prezent în viața mea în fiecare zi. Nu pot evidenția un moment special care mă leagă de muzică pentru că încă de când eram copil am cântat și a făcut întotdeauna parte din viața mea. Dragostea pe care o simt față de muzică este de neînlocuit.
L.A. IN-formator: Există vreuna dintre melodiile tale care să fie cea preferată?
M.S: Îmi iubesc toate melodiile în moduri diferite și fiecare dintre ele este preferata mea în diferite perioade din viața mea, dar trebuie să spun că sunt practic conectată la noua mea melodie în care sunt autoarea muzicii și textului. Sunt foarte încântată și fericită că am putut crea această operă de artă la o vârstă atât de fragedă.
L.A. IN-formator: La ce instrumente cânți?
M.S: Pot să cânt la vioară, pian și chitară, dar îmi petrec cea mai mare parte din timp cântând la pian. Exersez câteva ore în fiecare zi și încerc să mă perfecționez din ce în ce mai mult. Totuși, trebuie să spun că vioara este prima mea dragoste, pentru că acesta este instrumentul la care am învățat să cânt in copilarie.
L.A. IN-formator: Cum ai simțit participarea la concursul Junior Eurovision?
M.S: A fost incredibil; chiar nu poți descrie sentimentul. Nimic nu poate înlocui acea experiență și sunt foarte recunoscător că am putut avea șansa de a face parte dintr-un astfel de spectacol.
L.A. IN-formator: Ce ți-a plăcut cel mai mult la concurs?
M.S: Totul a fost incredibil. Concursul Eurovision este un eveniment internațional și totul a fost organizat perfect. Scena a fost spectaculoasă și momentele petrecute pe ea sunt una dintre momentele mele preferate din concurs.
L.A. IN-formator: Cum te-ai simțit să poți concura împotriva tinerilor din întreaga lume?
M.S: A fost un sentiment foarte special. Am întâlnit mulți tineri interpreți talentați, am putut să stăm împreună în timpul evenimentului și mă bucur să spun că sunt în contact cu mulți dintre ei chiar și acum.
L.A. IN-formator: Care este cântăreața ta preferată?
M.S:Toshe Proevski și Kaliopi sunt cu siguranță în fruntea listei mele de cântăreți preferați, dar o ascult adesea și pe Adele.
Autor: M.Kuzmanovak (5-1)
Fotografii; Internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
APRILIE 2021
Aplicația Walkiie- printre cei șapte câștigători ai competiției mondiale „Idei pentru acțiune”
Walkiiei este o aplicație mobilă care poate fi folosită de copiii și tinerii cu dizabilități. Această aplicație este realizată de un grup de tineri voluntari, Elena, Laze I Dzvezda, ce fac parte din echipa „Ceva atipic”, care a fost unul dintre câștigătorii la provocarea națională de tineret „Generație fără frontiere”. Scopul aplicației Walkiie este de a pune în legătură copiii și tinerii cu dizabilități și părinții și tutorii lor cu voluntari care îi pot ajuta prin plimbări pentru ca aceștia să poată socializa și astfel,cumva incluși în societate.
În același timp, aplicația Walkiie, în competiție cu alte patru mii de idei, a fost printre cei șapte câștigători la competiția mondială „Idei pentru acțiune” (Ideas4Action), care a fost organizată de Banca Mondială și Centrul Ziklin al Școlii de Afaceri Wharton din Universitatea din Pennsylvania (Sursa)
În acest moment, aplicația este disponibilă pentru Android pe PlayStore și se lucrează ca aceasta să fie disponibilă și pentru AppStore. Modul în care funcționează aplicația Walkiie este că, după ce este descărcată, fiecare utilizator își face propriul profil. După aceea, ai opțiunea de a alege dacă vrei să fii beneficiar (client) sau voluntar. Voluntarul își poate lăsa biografia și perioadele în care este disponibil, în timp ce beneficiarul (clientul) poate vedea lista de voluntari și poate alege voluntarul care i se potrivește cel mai bine. Securitatea pentru utilizatorii acestei aplicații este destul de ridicată datorită interfeței aplicației care permite beneficiarilor (clienților) să poată revizui informațiile voluntarilor în timp ce voluntarii nu pot vedea informațiile beneficiarilor, dar permite părinților și tutorilor alegerea orelor și perioadelor pentru întâlniri.
Inspirația pentru a crea această aplicație au fost chiar persoanele cu dizabilități sau, cu alte cuvinte, dorința ca aceștia să fie egali cu restul oamenilor în ciuda dezavantajelor cu care se confruntă. În timp ce echipa lucra la aplicație, ei erau conștienți de provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, dar, în același timp, au putut să se afunde mai adânc în problemele acestor oameni. Sprijinul pe care l-a primit echipa de la părinți a fost și el de mare ajutor.
Promovarea aplicației trebuia să se facă prin școli, dar din cauza pandemiei care a sosit între timp, aceștia au reușit să viziteze doar o singură școală în care interesul elevilor de a deveni voluntari era mare. Ulterior, au început să promoveze aplicația prin apeluri telefonice și prin rețelele de socializare. social media networks.
Scopul principal al aplicației este de a promova socializarea persoanelor cu dizabilități. Aplicația are și multe beneficii precum: obținerea de noi prietenii, incluziunea socială largă a persoanelor cu dizabilități precum și posibilitățile ca părinții copiilor cu dizabilități să poată avea mai mult timp pentru ei înșiși, lucru pe care nu l-au avut niciodată până acum.
Autor: A. Dzugovska (9-1)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link:
Soluția unei probleme pe termen lung: construirea unor săli de clasă suplimentare
Există peste o mie patru sute de elevi în școala noastră și, din această cauză, școala noastră s-a confruntat cu o problemă pe termen lung: numărul mare de elevi și lipsa sălilor de clasă. Acestea sunt motivele pentru care lecțiile pentru elevii din clasele inferioare au fost organizate în trei schimburi. S-a găsit o soluție după ani în care s-a confruntat cu această problemă. Proiectul de construire a unor săli de clasă suplimentare în școală este o inițiativă a directoruului școlii noastre, Pero Arsenovski. Acesta este motivul pentru care l-am vizitat si i-am solicitat urmatorul interviu:
L.A. IN-formator: Care a fost motivul pentru a începe acest proiect?
P.A .: Principalele motive ale acestui proiect sunt: numărul mare de elevi, lipsa de spațiu (săli de clasă), lucrul în trei schimburi, combinații diferite de organizare a lecțiilor, dorința noastră de a elimina a treia tură. Avem 1470 de elevi și avem de ani buni problema lipsei de săli de clasă.
L.A. IN-formator: Când ați început ideea pentru acest proiect?
P.A .: A început acum doi ani și jumătate, când am devenit directorul școlii, dar această idee a existat și în trecut.
L.A. IN-formator: Cum finanțează acest proiect?
P.A .: Municipalitatea Aerodrom este fondatorul școlii și municipalitatea finanțează și administrează acest proiect.
L.A. IN-formator: A cui idee a fost construirea sălilor de clasă suplimentare?
P.A .: Ideea a fost a mea, dar și profesorii și ceilalți angajați din școală au susținut-o. Inițiativa este a mea și a apărut datorită relațiilor mele strânse cu primarul municipalității.
L.A. IN-formator: Câte clase suplimentare vor fi construite?
P.A .: În timpul acestui proiect vor fi construite patru săli de clasă, patru toalete și două încăperi suplimentare. Clasele vor fi, de asemenea, echipate de către fondator. Au oferit aproximativ 60 de banci, 60 de scaune și table pentru sălile de clasă.
L.A. IN-formator: Acest proiect implică doar construirea de săli de clasă suplimentare sau vor avea loc alte renovări în alte părți ale școlii?
P.A.:Acest proiect va implica doar construirea de săli de clasă suplimentare, dar există și alte proiecte care vor implica alte schimbări în școală.
L.A. IN-formator: Vor fi sălile de clasă suplimentare pentru elevii din lecțiile clasice sau pentru cei din lecțiile școlare de toată ziua?
L.A. IN-formator: Care este planul pentru viitor, cum vor fi organizate lecțiile?
P.A .: Planul este ca școala să poată lucra în două schimburi, dar asta ar depinde și de situația cu pandemia Covid-19 în viitor.
L.A. IN-formator: Știți cât vor dura lucrările de construcție?
P.A .: Termenul limită pentru finalizarea tuturor lucrărilor de construcție ar trebui să fie până la sfârșitul acestui an școlar. Între timp, sălile de clasă ar trebui să fie echipate și pregătite pentru începutul anului școlar următor.
L.A. IN-formator: Sunteți mulțumit de dinamica lucrărilor de construcție de până acum?
P.A .: Da, deocamdată.
L.A. IN-formator: Credeți că vor exista și alte proiecte ca acesta în viitor, care vor implica o renovare sau construirea altor lucruri în școală?
P.A .: Bineînțeles că vor fi. De fapt, există câteva alte proiecte care au implicat fie renovarea, fie construirea unor lucruri diferite în școală.
Autori: A. Grivchevska (8-4) și D. Bizhikj (8-6)
Fotografii: site-ul web al Aerodrom Municipality
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link:
MARTIE 2021
Eveniment literar online -"Recunostința față de limba noastră maternă – datoria și dreptul nostru sfânt”
Cu ocazia zilei de 21 februarie – Ziua internațională a limbii materne, școala noastră a anunțat un concurs literar cu tema: „Recunostinta față de limba maternă – datoria și dreptul nostru sfânt”. Mulți elevi din clasa a III-a până în clasa a IX-a s-au înscris în concurs cu lucrările lor literare personale, care au fost împărțite în două categorii: scrierea unei poezii pentru elevii din clasa a III-a până la a V-a și redactarea unui eseu pentru elevii din clasa a VI-a până la a IX-a. Comisia de concurs formată din profesori și pe baza criteriilor stabilite a evaluat toate operele literare și a ales cele mai bune lucrări:
La categoria elevilor din clasele inferioare:
Locul 1: MarijaKuzmanovska clasa 5-1
Locul 2: JakovPavlovski clasa 4-1
Locul 3: Lana Nastevska clasa 3-2
La categoria elevilor din clasele superioare:
Locul 1: VeronikaIlijevskaToskovska clasa 6-6
Locul 2: AleksandarCvetkovski clasa 6-1
Locul 3: Vanesa Dimovska clasa 7-5
În data de 26.02.2021, la ora 13, a avut loc un eveniment literar, unde elevii premiați și-au citit lucrările. Evenimentul a avut loc online folosind MS Teams. La eveniment, care a fost organizat de bibliotecara noastră școlară, domnișoara Blagica Angelovska. In afară de toți elevii premiați, au fost prezenți și profesorii-mentori precum și alți membri ai comunității locale. La început, bibliotecarul nostru a întâmpinat oaspeții cu o primire călduroasă și a prezentat ocazia pentru care se desfășoară evenimentul: 21 februarie – Ziua internațională a limbii materne. A urmat recitalul poeziei „Vesilka” de Blazhe Koneski, fondatorul limbii literare macedonene. După aceasta, elevii premiați și-au citit lucrările și și-au arătat respectul, dragostea și demnitatea față de limba noastră maternă.
Numele elevilor care au participat la concurs pot fi găsite pe site-ul școlii la următorul link.
Autori: A. Kostovski (9-5) și M. Popovska (9-1)
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
,,Govorko ”- un instrument pentru o comunicare mai ușoară pentru copiii cu dizabilități de vorbire
Aplicația „Govorko” este creată de studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologii Informaționale împreună cu Asociația „Deschide-ți ferestrele” și Asociația „KreativaIstok”
Imagine (Logo Govorko)
Crearea aplicației a început în 2019. Primul care a început să lucreze la acest proiect a fost GjorgjiSmilevski, care a realizat prima versiune a aplicației. Scopul acestei aplicații a fost de a crea un instrument care să ajute la integrarea persoanelor cu dizabilități.
Aplicația este utilizată pentru exprimarea mai ușoară a gândurilor, sentimentelor și nevoilor copiilor cu nevoi speciale. Modul în care funcționează aplicația este că există înregistrări vocale speciale. Pentru fiecare înregistrare există o versiune de voce masculină și feminină. Pentru ca utilizatorii să creeze un mesaj vocal, câmpurile cu cuvinte și imagini diferite apar în aplicație. Dacă apăsați oricare dintre câmpuri, puteți asculta înregistrarea vocală. Această aplicație este făcută pentru persoanele cu dizabilități de vorbire, persoanele cu paralizie cerebrală, precum și persoanele cu dizabilități intelectuale și persoanele care au dificultăți de vorbire din cauza leziunilor capului sau creierului.
Imagine (presă online-Govorko)
În acest moment, aplicația este disponibilă în limba macedoneană pentru utilizatorii de Android, dar creatorii lucrează la posibilitatea ca aplicația să fie disponibilă în alte limbi, precum și pentru utilizatorii Apple.
A doua versiune a aplicației, precum și dezvoltarea actuală este posibilă datorită muncii celor patru studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică. Profesorul, BranislavGerazov, a spus că studenții au făcut un studiu științific care a fost acceptat pentru prezentare.
Până în prezent, nu exista niciun comunicator în limba macedoneană, deși era necesar un comunicator pentru persoanele cu nevoi speciale. Până acum, ei foloseau discursuri foarte scumpe, deoarece nu erau disponibile pe piața macedoneană și erau greu de achiziționat.
Când aplicația a fost testată, mulți copii care aveau probleme de vorbire au reacționat pozitiv la aplicația „Govorko”. Copiii mai mari au folosit aplicația pentru a-și exprima gândurile, în timp ce cei mai mici au folosit-o pentru a denumi termeni din viața de zi cu zi.
Odată cu introducerea acestei aplicații în Macedonia, colaborarea pentru persoanele cu dizabilități va fi ușoară și, în același timp, comunicarea lor în viața de zi cu zi va fi activată, deoarece își pot exprima gândurile și sentimentele.
Cum functioneaza aplicatia(video):
Autor: A. Dzukovskaа (9-1)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
FEBRUARIE 2021
„Știință pentru copii” – platformă cu conținut științific
„Science for kids” este o inițiativă care vine de la un grup de oameni de știință și este deschisă tuturor. Platforma este necomercială și are ca scop promovarea culturii științifice și a gimnasticii mentale pentru tinerele generații. În același timp, poate fi folosit și ca sursă de resurse educaționale digitale care pot fi utilizate direct în procesul educațional.
Poza - Logo (naukazadeca)
„Science for kids” este format din patronatul inițiativei civile Qantarot. Inițiativei s-au alăturat și următorii parteneri: OHO, cu scopul de a încuraja transformarea digitală a educației macedonene și ONG-ul Dig-Ed, a cărui misiune este promovarea resurselor digitale. in educatie.
Pandemia a făcut ca toată lumea să se gândească serios la digitalizarea învățământului macedonean. În aceste vremuri, părinții au înțeles și că copiii lor au avut o concentrare limitată într-o situație în care nu sunt alături de semeni și profesori. Profesorii au conștientizat, de asemenea, că sistemul nu a fost făcut pentru a sprijini învățământul la distanță și că conținutul educațional trebuia adaptat la noua era. Oamenii de știință au avut șansa de a promova alfabetizarea științifică în rândul copiilor prin utilizarea resurselor care erau ușor disponibile.
Există trei tipuri de activități, care sunt disponibile pe site-ul „Știință pentru copii”:
1. În colaborare cu FuseSchool, anumite videoclipuri științifice care sunt realizate ca lecții interactive au fost adnotate sau traduse în macedoneană. În plus, cu ajutorul OHO, unele dintre videoclipuri au fost dublate și în macedoneană.
2. Oamenii de știință care s-au alăturat inițiativei și-au creat propriile experimente și instrucțiuni pentru experimente științifice care pot fi efectuate acasă. Acestea sunt distribuite cu hashtag-ul #Stay at home and experiment!
3. Totodată, studenții de la facultatea de IT Finki au creat scurte videoclipuri pentru experimente care pot fi efectuate și acasă și au fost distribuite pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #Science for kids.
Această inițiativă intenționează să traducă cel puțin 100 de videoclipuri educaționale. În plus, este planificată și posibilitatea de a introduce întrebări cu răspunsuri interactive în videoclipuri.
Speranța este că numărul de videoclipuri va crește pe măsură ce trece timpul și că mai mulți profesori, studenți și pasionați de știință se vor alătura inițiativei. Aspirația este ca mai multe resurse educaționale digitale și conținut în limba macedoneană să fie publicate.
Autor: K. Todorovski (8-4)
Fotografii: de pe site-ul webScience for kids
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
DECEMBRIE 2020
Scaun cu rotile inteligent - inovație care poate ajuta mii de persoane cu dizabilități
În cadrul provocării pentru tineri "Generation Unlimited“, organizată de UNICEF, echipa the team From Zero to Hero(De la zero la erou), ai cărei membri erau studenți de la facultatea FINKI și studenți de liceu, au realizat un prototip de scaun cu rotile inteligent care ar putea face viața persoanelor cu dizabilități mult mai ușoară. După cum putem vedea de pe site-ul oficial al „Generation Unlimited“, scopul acestei provocări a fost de a încuraja tinerii inovatori să gândească și să creeze idei și produse durabile care ar putea ajuta persoanele cu dizabilități în viața lor de zi cu zi.
https://youtu.be/SaFkRmqkJwE (iată-i pe finaliștii povocarii)
Membrii echipei De la zero la erou, David Lazaroski, Martin Dinev I BlagojchePavleski, inspirați de prietena lor Veronica, care are dizabilități fizice și se află într-un scaun cu rotile, au dezvoltat o inovație care o poate ajuta pe ea și pe alte persoane care sunt în scaune cu rotile.
Scaunul cu rotile funcționează în felul următor: persoana care folosește scaunul cu rotile folosește ochelari care au camere încorporate care urmăresc mișcarea irisului utilizatorului. În acest fel, scaunul cu rotile se mișcă cu ajutorul mișcării ochilor persoanei care se află în el. Scaunul cu rotile are, de asemenea, un sistem de monitorizare a sănătății încorporat pentru utilizator, care este integrat într-un cip încorporat. Acest sistem monitorizează starea fizică și emoțională a utilizatorului, păstrând statistici despre caracteristicile de sănătate ale acestora, cum ar fi temperatura, pulsul și ECG. Aceste date sunt disponibile părinților sau medicilor utilizatorului printr-o aplicație și îi pot monitoriza în timp real.
Într-un interviu pentru portalul Inovatinost, membru al echipei De la zero la erou, David Lazaroski, spune că, deși proiectul este încă în curs de dezvoltare, echipa a primit deja comenzi pentru acest sistem. Echipa a creat mai întâi modelul pentru scaunul cu rotile, care a fost testat. În a doua etapă modelul a fost îmbunătățit, iar în a treia etapă a fost creat porotipul scaunului cu rotile inteligent care se poate mișca cu ajutorul mișcării ochilor. (Source)
„Viziunea noastră este ca sistemul să fie îmbunătățit la un nivel care să poată fi utilizat pentru controlul picioarelor robotului care pot înlocui scaunul cu rotile în viitor”, spune Lazaroski.
El spune că aceste tipuri de sistem există deja în lume, dar ceea ce este caracteristic pentru sistemul lor este că poate fi încorporat în scaune cu rotile deja existente și, prin urmare, îl fac mai accesibil la un preț mai mic.
Despre proiect, el spune că lucrul cu persoanele cu dizabilități a fost o ocazie excelentă de a putea „să se pună în locul altor persoane” și să învețe astfel să înțeleagă mai mult problemele de zi cu zi cu care se confruntă.
Autor: M. Popovska (9-1)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link:
Eroii urbani din emisiunea TV „ZokiPoki”
Fiecare epocă își aduce eroii, așa că în aceste zile moderne avem proprii noștri eroi urbani moderni. Am avut norocul să putem asista la realizarea unui nou serial TV bazat pe una dintre cele mai preferate cărți pentru copii, povestea „ZokiPoki” scrisă de autorul OliveraNikolova. Cartea „ZokiPoki” a fost publicată pentru prima dată în 1963 și, de mai bine de jumătate de secol, se află pe lista obligatorie de citire a cărților pentru elevii din școlile primare. Cartea a fost tradusă în multe limbi: sârbă, română, ucraineană, cehă, italiană, slovenă, turcă, albaneză și germană.
Serialul TV este format din 10 episoade pline de aventuri interesante din viața de zi cu zi. Emisiunea TV este produsă de producția „Kino Oko” a producătorului RoberNaskov și a fost prezentată la postul național de televiziune MTV.
Poza 1 (zoki-poki)
Am avut plăcerea să intervievăm câteva dintre personajele din spectacolul „ZokiPoki”; Anastasija Anevska, cunoscută și sub numele de Lidija în spectacol, și MatejZimbakov, cunoscut sub numele de Goki în spectacol. Anastasija are 12 ani și este elev la școala primară „KuznamJosifovski-Pitu”, iar Matej are 10 ani și student la școala noastră „LazoAngelovski”. Citiți interviul de mai jos și găsiți răspunsurile pe care ni le-au dat cu privire la producția emisiunii.
Trailer din emisiunea TV https://youtu.be/InyvyFmAX3o
L.A. IN-formator: Când și cum ați obținut dorința de a juca?
A.A .: De când eram mică, am avut dorința de a mă apuca de actorie, deoarece actoria a fost ceva care mi-a atras interesul și m-a făcut să mă simt fericita și vesela, precum și alte sentimente plăcute.
M.Z .: Ideea pentru actorie mi-a venit din dorința de a deveni un actor celebru pentru copii și am reușit să reușesc acest lucru când am avut șansa de a participa la castingul emisiunii TV care a avut loc în școala mea.
L.A. IN-formator: Ați mai fost membru al unui studio de actorie sau al unui grup de teatru? Dacă răspunsul este da, care?
A.A .: Da, sunt membru al grupului de actorie „Detskisvet” care face parte din comedia de teatru condusă de Magdalena Rizova în ultimii 3-4 ani.
M.Z.:Nu, nu am făcut parte din niciun grup de actorie, dar sunt membru al grupului de teatru din școala mea.
L.A. IN-formator: Este prima dată când acționezi într-o emisiune TV sau ai mai jucat în alte seriale sau filme?
A.A .: Nu, nu este prima dată când fac parte din acest tip de proiecte. Am acționat în două, foarte curând în trei scurte filme: „Sticker” și „Skopje 2020” și am filmat trei reclame: „Risko”, o reclamă pentru UNICEF și o reclamă pentru Stopanska Banka. De asemenea, am participat la două spectacole în teatrul Drama: „Festen” și „Pillow man” și alte spectacole cu grupul meu de actorie din teatrul Comedy. V-aș recomanda să urmăriți toate aceste emisiuni, inclusiv desenele animate pentru copii de pe canalul TV Pikaboo, unde dublez vocea mai multorpersonaje, cum ar fi Dora exploratoare, echipa Odd, Paw patrol și multe altele.
M.Z.:Da, pentru prima dată acționez într-o emisiune TV.
L.A. IN-formator: Cum ați intrat pentru a participa la emisiunea TV ZokiPoki?
A.A .: La început nu știam că spectacolul ZokiPoki urma să fie filmat, așa că nu știam că există un casting. Dar, în timpul uneia dintre lecțiile mele de actorie, profesorii mei mi-au spus despre acest proiect și așa am intrat să iau parte la el, ceea ce în cele din urmă a fost o experiență minunată pentru mine.
M.Z.:Am intrat să iau artă în ZokiPoki în timpul sesiunii de casting care a avut loc în școala mea. Ne-au dat o lucrare în care alegem dacă dorim să participăm la spectacol.
Poza 2 (Anastasija)
Poza 3 (Matej)
L.A. IN-formator: Ce personaj jucați în spectacol?
A.A .: În emisiunea TV ZokiPoki am jucat rolul Lidijei.
M.Z.:În emisiunea TV ZokiPoki am interpretat rolul lui Goki.
L.A. IN-formator: Câte episoade există în emisiunea TV ZokiPoki?
A.A.andM.Z .: Primul sezon al emisiunii TV ZokiPoki are 10 episoade frumoase.
L.A. IN-formator: Cât a durat producția întregii emisiuni TV și cât a durat producția unui episod?
A.A. andM.Z .: Filmarea unui episod a durat în jur de 4 sau 5 zile, dar producția întregului spectacol a durat aproximativ 1-2 luni.
L.A. IN-formator: În ce locații a avut loc filmarea emisiunii TV? Și care a fost locația dvs. preferată?
A.A.: Filmarea a avut loc în mai multe locații, cum ar fi școala primară „Petar Pop Arsov”, în clădirea ZokiPoki, parcuri și chiar într-un garaj unde s-au filmat una sau două scene din al treilea episod. Din toate aceste locații, preferatele mele erau cele din parcuri și locuri de joacă, pentru că a fost frumos să privim împrejurimile în timp ce filmam. Cu toate acestea, mi-a plăcut și când filmam în subsolul „înfricoșător” în al treilea episod.
M.Z.:Au fost diferite locații care au fost folosite pentru filmarea spectacolului ZokiPoki: școala „Petar Pop Arsov”, grădina zoologică din Vodno, aproape de centrul orașului. Locația mea preferată a fost în școala „Petar Pop Arsov”.
L.A. IN-formator: Spuneți-ne despre o situație din filmare pe care o veți aminti pentru totdeauna (un moment / situație fericită sau tristă).
A.A.:Au fost multe momente prețioase pe care mi le voi aminti, dar două dintre cele care îmi plac cel mai mult. Primul a fost în timpul filmării primului episod în Teatru pentru copii și tineri, când noi toți a trebuit să mâncăm tort pentru a sărbători ziua de naștere a lui Zoki. Momentul amuzant a fost când fața lui Goki era acoperită cu tort, deoarece Boki i-a spart tortul în față. A existat un alt moment când am fost triști și fericiți în același timp și a fost ultima zi a filmării spectacolului. Am fost cu toții fericiți, dar și triști, pentru că știam că nu ne vom vedea în fiecare zi și ne vom bucura de filmări, deoarece pentru noi filmarea spectacolului a fost distractivă. Ne-am dat cu toții cadouri și am plâns puțin.
M.Z.: Un moment amuzant de la împușcare a fost când mă ascundeam sub un pat, așa că nu voi mai fi filmat, iar după aceea toată lumea striga „Goki sub pat, Goki sub pat!”
L.A. IN-formator: Ați rămas în contact cu unii dintre ceilalți actori după terminarea filmării spectacolului?
A.A.:Da, după terminarea filmărilor, rămânem cu toții în contact unul cu celălalt, eu, Zoki, Goki și Boki. Cu toții am devenit prieteni în timpul celor două luni de filmare și suntem încă fericiți să rămânem prieteni în viitor.
M.Z.:Da, am rămas în contact cu unii dintre actori după filmare.
L.A. IN-formator: Actoria te face fericit? (Și dacă da în ce fel?)
A.A.:Bineînțeles că actoria mă bucură. Cel mai simplu mod de a descrie ce simt este printr-o situație în care ne-am găsit toți. De exemplu: când terminăm de scris o temă pentru teme sau când mâncăm întregul castron de fructe și legume, dar în schimb ajutam pe altcineva, cu toții ne simțim bine într-un fel, ne simțim împliniți și mândri. Așa simt când văd că publicul meu este mulțumit de ceea ce aud și văd și îmi dau un aplaud puternic. Aceasta este ca o recompensă pe care o primim pentru că muncim mult și din greu. Cu toate acestea, în afară de această satisfacție, am și sentimentul de fericire pe care îl primesc atunci când sunt pe scena sau locația în care acționăm pentru că poți fi liber și faci toate lucrurile care îți plac. Poți să acționezi și să te relaxezi făcând unele lucruri care ar putea fi considerate nebunești doar pentru că sunt neobișnuite. Acestea sunt sentimentul pe care îl simt de obicei atunci când acționez și sunt suficient pentru a continua să acționez.
M.Z.: Da, actoria mă bucură și îmi permite, de asemenea, să-mi fac prieteni noi. În timpul filmării spectacolului, președintele a venit în vizită și, de asemenea, s-au întâmplat o mulțime de lucruri diferite.
L.A. IN-formator: Ați dori să acționați într-un alt spectacol sau film și care sunt planurile dvs. în acest sens în viitor?
A.A.:Așa cum am menționat deja, am început deja să filmez un alt mare proiect numit Stela și Sani în care sunt Stela. Este primul film de animație realizat în țara noastră și sunt foarte recunoscător că pot lua parte la el și să cânt melodii care nu sunt disponibile în limba macedoneană. Puteți consulta canalul YouTube pentru Stela și Sani, unde puteți vedea două melodii care au fost deja publicate. De asemenea, am terminat cu filmarea unui nou film care va fi difuzat în curând numit „Iepurele alb”. Și, ca întotdeauna, sper că în curând voi putea continua munca în grupul meu de actorie și am lucrat deja cu vocea peste alte desene animate pe canalul TV Picaboo împreună cu studioul „Klarion”.
M.Z.:Da, aș intra într-un alt casting pentru a putea filma din nou. De asemenea, aș vrea să joc într-o altă emisiune TV.
Video (întâlnește-l pe Goki-MatejZumbakov) https://youtu.be/O-mXtVswG2Q
Video (întâlnește-o pe Lidija-Anastasija Anevska) https://youtu.be/fM0wSiNUn7I
Toate episoadele emisiunii TV ZokiPoki sunt disponibile pe site-ul lor oficial pe următorul link, precum și pe canalul lor YouTube.
Autori: D.Bozhikj (8-6), M. Kuzmanovska și K.Petrushevski (5-1)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
Realizările elevilor din OOU „LazoAngelovski” chiar și în pandemia COVID-19
Unul dintre elevii de la școala noastră, care a participat la competiția online care a avut loc în ultima perioadă în ciuda pandemiei Covid-19, este Katerina Ivanova din clasa 8-6. A participat la concursul de biologie și a câștigat locul 3 în competiția regională și națională. Elevul care a câștigat locul 1 la competiția regională și de stat la biologie este și eleva de la școala noastră „LazoAngelovski”, iar numele ei este TeonaTreneska. Competiția regională a avut loc la 26.08.2020, în timp ce competiția de stat a avut loc la 28.9.2020. Prin răspunsurile lor la întrebările jurnaliștilor din grupul secțiunii Media, vom afla care este experiența participării la un concurs online.
Informator L.A.: Cum te-ai simțit înainte și în timpul concursului de biologie online?
K.I .: Înainte de început și în timpul competiției online, m-am simțit foarte speriat, pentru că totul se întâmpla pentru prima dată și nu aveam experiență anterioară cu privire la modul în care va decurge competiția.
T.T .: M-am simțit puțin entuziasmata, deoarece competiția online a fost puțin diferită.
Informator L.A.: Când vă simțiți mai entuziasmați și la ce tip de competiție doriți să mergeți mai mult, cu prezență fizică sau online?
K.I .: Mă simt mai entuziasmat când merg la competiții cu prezență fizică. Am o dorință mai mare de a merge la competiții cu prezență fizică, pentru că am mai multă experiență .
T.T .: Mă simt mai încântată la competițiile cu prezență fizică. Ambele tipuri de competiții sunt interesante, dar cred că prefer competițiile cu prezență fizică.
Informator L.A.: Ați avut vreo pregătire din partea profesorilor înainte de concurs?
K.I .: Pregătirea pentru concurs s-a făcut numai prin trimiterea de materiale de către profesori. Nu s-au făcut pregătiri pentru competiția dintre noi, elevii și profesorii.
T.T .: Da, profesorul mi-a trimis întrebări prin e-mail.
Informator L.A.: În câte întrebări a constat testul competiției regionale și câte concurs de stat și cât au durat?
K.I. și T.T .: Competiția regională a constat în cincizeci de întrebări, în timp ce competiția de stat a constat în patruzeci și șapte de întrebări. Competiția a durat cincizeci de minute plus cincisprezece minute pentru conectare și întrebări înainte de competiție.
Informator L.A.: Cât a durat să obțineți rezultatele din concurs și care au fost rezultatele dvs.?
K.I .: Eu și ceilalți participanți am obținut rezultatele relativ repede. Am primit rezultatele concursului regional în aceeași zi, în timp ce am primit rezultatele concursului de stat în două zile. Am obținut rezultate foarte bune, adică treizeci și două de puncte în regional și treizeci și patru de puncte în competiția de stat de biologie la care am participat, câștigând locul trei la ambele competiții.
T.T .: Am primit rezultatele prin e-mail la o zi după concurs. Am câștigat primul loc la ambele competiții.
Informator L.A.: Ce tip de întrebări au existat la concursurile la care ați participat?
K.I .: Au existat multe întrebări logice, dar majoritatea întrebărilor au fost din manualele din clasa a șasea, a șaptea și a opta.
T.T .: Întrebările privind concursurile au fost în principal întrebări cu alegeri multiple, iar unele dintre întrebări au fost întrebări cu informații care completează lacune. Printre întrebări, au fost sarcini în care a fost necesar doar rezultatul final.
Informator L.A.: Au existat profesori de la școala noastră „LazoAngelovski” prezenți la concurs?
K.I .: La concurs nu au fost prezenți profesori de la școala noastră, dar au fost profesori din mai multe universități și au fost și profesori de la Societatea Biologică Macedoneană.
T.T .: Cred că nu au fost profesori din școala noastră prezenți la întâlnirea Zoom.
Informator L.A.: Ce preferați mai mult, pentru a participa la competiții fizice sau online?
K.I .: Prefer să particip la competiții cu prezență fizică și unul dintre motive este că în competițiile online există șanse de a trisa prin tot felul de pagini web.
T.T .: Prefer să particip la competiții cu prezență fizică, deoarece există mai mult timp pentru a răspunde la întrebări, în timp ce competițiile online au întrebări mai scurte, dar cu mai puțin timp.
Informator L.A.: Unde ați fost conectat pentru a face examenul pentru concurs?
K.I. și T.T .: Am fost conectați prin Zoom cu cameră și microfon și am făcut examenul prin intermediul site-ului online Classmarker.
Informator L.A.: Care au fost regulile concursului?
KA: Regulile competiției au fost: punerea întrebărilor chiar înainte de începerea concursului, microfonul și camera trebuiau să fie pornite tot timpul, precum și regula ca nimeni altcineva să nu fie prezent în cameră, cu excepția elevului .
T.T .: A fost interzisă deconectarea de la întâlnirea Zoom pentru mai mult de 2 minute (deoarece cu deconectarea întrebărilor de la examen închise). Examenul ar putea fi început nu mai târziu de 5 minute după ce a fost încărcat pe ClassMaker (timpul de răspuns la întrebări a expirat individual pentru fiecare student). De asemenea, nu ni s-a permis să revenim la întrebările anterioare.
Author: D.Bozikj(8-6)
Photo: Internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link:
NOIEMBRIE 2020
Filmul macedonean „Willow” – nominalizat la „Oscarul european”
După cum a anunțat Academia Europeană de Film (EFA), filmul „Willow” al regizorului de film macedonean Milcho Manchevski face parte din selecția pentru cel mai bun film 2020 la cea de-a 33-a ediție a Premiilor Filmului European, cunoscut și sub numele de „Oscarul european”.
Anul acesta concurează 38 de filme și prin votul a peste 3800 de membri ai academiei vor fi selectate cinci nominalizări, la cinci categorii: cel mai bun film, regizor, actor, actriță și scenariu.
Nominalizările vor fi anunțate pe 7 noiembrie la festivalul de la Sevilla, Spania, iar premiile vor fi prezentate pe 12 decembrie la Berlin, Germania.
Filmul este o poveste despre trei mame. Rolurile principale sunt interpretate de Sara Klimoska ca Donka, Natalija Teodosieva ca Rodna și Kamka Tocinovski ca Katerina. Filmul este regizat de Milcho Manchevski, care este și autorul scenariului. Filmul a fost produs de „Banana Film”, producătorul filmului este Jane Kortoshev, directorul de fotografie este Tamash Dobosh, costumele sunt opera Zaklina Krstevska și Gjergji Sakac, muzica este de Kiril Dzajkovski, iar directorul de casting este Milka Anchevska.
https://www.youtube.com/watch?v=cULU4diaiMM
După premiera sa din octombrie 2019, „Willow” a doborât recordul de spectatori în Macedonia și nu numai. „Willow” este câștigătorul premiului „Manuel de Oliveira” la Fantasporto din Porto, premiul pentru cel mai bun film la Wellington, Noua Zeelandă, și am văzut premiera la numeroase festivaluri, precum Festivalul de Film de la Roma, de unde a plecat cu pozitiv. recenzii, Festivalul de Film de la Beijing, Sarajevo, Istanbul, Festivalul de Film FEST din Belgrad, Bengaluru din India și multe altele.
„Willow” nu este primul film macedonean care a intrat în selecția pentru Premiile Filmului European. În 2011, a fost selectat filmul „Mamele”, care este regizat și de Milcho Manchevski și filmul „Honeyland” în 2019.
Într-un interviu pentru Televiziunea 24, Milcho Manchevski a spus despre această realizare: „Pentru mine, personal, premiile nu înseamnă absolut nimic, faci munca exclusiv pentru muncă, nu pentru premii, nominalizări, bani, sau chiar pentru public, ci Sunt conștient că au o mare importanță pentru muncă și pentru cultura noastră (Sursa)
Autor: M.Popovska (9-1)
Foto: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
https://in-formator.weebly.com/105210721082107710761086108510891082108010861090-1092108010831084-10421088107310772/35
Anul școlar 2020-2021 a început într-un mod diferit
Acest an școlar este diferit de anul precedent. Din cauza pandemiei mondiale cauzate de virusul Covid-19, guvernul nostru a decis ca anul școlar 2020-2021 să înceapă o lună mai târziu, pe 1 octombrie, și să aibă un program școlar mai scurt.
Lecțiile se vor desfășura online prin Platforma Națională de învățământ la distanță(The National platform for distance learning) pentru elevii din clasele IV-IX din școlile gimnaziale/liceale și pentru elevii din anii I-IV din școlile primare.
Pentru elevii din clasele I-III din școlile primare au început cursurile cu prezență fizică în școli cu toate măsurile de prevenire a virusului Covid-19. Cursurile în școli se țin în conformitate cu protocoalele date: dezinfectare regulată, aerisire regulată a încăperilor, luare a temperaturii la intrarea în școli, distanțare socială de 2 metri etc. Puteți vedea în următorul videoclip cum arată întoarcerea la școli cu aceste noi măsuri:
Unii dintre elevii din clasele I-III au decis să nu se întoarcă la școală cu prezență fizică, ci să urmeze lecțiile online prin intermediul Platformei Naționale de învățământ la distanță.
Platforma națională de învățământ la distanță este creată de Facultatea de Informatică și Inginerie The Faculty of Computer Science and Engineering (FINKI) și Ministerul Educației și Științei. În momentul de față Platforma funcționează parțial, profesorii nu pot programa întâlniri (cursuri) pe ea, nu pot încărca materiale de studiu, iar elevii nu își pot scrie temele sau temele. Din acest motiv, folosim aplicația Microsoft Teams , prin care se țin cursurile. S-a anunțat că Platforma Națională va începe să funcționeze corespunzător de săptămâna viitoare pentru toți profesorii și elevii.
Autor: A. Kostovski(9-5)
Foto: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
Dependența de jocuri video
Odată cu modul modern de viață, precum și cu dezvoltarea noilor tehnologii și a telefoanelor și tabletelor moderne, crește interesul pentru utilizarea acestora de către generația tânără, care se poate transforma în plus.
Ce este dependența? Dependență de jocul video?
Un dependent, prin definiție, este o persoană care este obsedată de jocurile video până la punctul în care nu își poate îndeplini în mod normal activitățile de zi cu zi. Toate celelalte lucruri din viață sunt neglijate deoarece se acordă prioritate jocurilor video pe care le joacă, indiferent de consecințele negative pe care le-ar putea aduce acest comportament. Dependența de jocuri video este din ce în ce mai prezentă la nivel global. Se estimează că aproximativ două miliarde de oameni din întreaga lume joacă jocuri video, iar aproximativ 4% dintre ei sunt dependenți de jocuri video (source). Dependența poate fi întâlnită la copiii care au 11 ani, cu limita inferioară de vârstă până la 25 de ani. În 2018, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat dependența de jocuri video drept tulburare(video game addiction as a disorder). Statisticile se schimbă în fiecare an pentru că tot mai mulți copii intră în contact cu jocurile video încă de la o vârstă fragedă.
Sunt copii care sunt doar fani ai jocurilor video și folosesc jocurile ca divertisment, dar sunt copii care petrec multe ore pe rețelele de socializare și jucând jocuri video. Acești copii în limbajul de zi cu zi se numesc „Gamers”, dar, din păcate, pot deveni dependenți. Din aceasta îi putem distinge pe cei care sunt fani ai jocurilor video și dependenți care au nevoie de ajutor profesional.
Dependența de jocuri video poate avea multe consecințe asupra sănătății copiilor, cum ar fi: probleme cu vederea, dureri de spate, curbura coloanei vertebrale cauzate de poziția atipică a corpului timp de câteva ore etc. Lipsa de mișcare și pozitia incorectă în fața computerului prea mult timp, pot provoca, de asemenea, dureri la picioare. Pentru a economisi timp, dependenții se sustrag de la gătit și aleg să mănânce fast-food, ceea ce este nesănătos. Acest lucru are o influență proastă asupra sistemului digestiv și a metabolismului. Din acest motiv, oamenii pot deveni obezi sau, invers, pot fi subnutriți. Există, de asemenea, o mulțime de consecințe psihologice negative. Dependenții pot fi adesea nesocializați, izolați de restul societății și fără autocontrol. (source)
Jocurile video la început se întâmplă spontan, de obicei în timpul liber. Odată cu mai mult timp petrecut jucând jocuri, abilitățile jucătorilor se îmbunătățesc și jocul trece de la a fi doar pentru divertisment la a deveni un obicei și de a fi un obicei devine o dependență. O dependență psihologică apare și din sentimentul de victorie și succes. Chiar și atunci când nu joacă, dependenții se gândesc la noi tactici și modalități de a se îmbunătăți și de a se îmbunătăți în câștig.
Pe măsură ce timpul trece, nevoia de a juca jocuri crește. Dependentul pierde controlul timpului real și încearcă să-și petreacă fiecare moment jucând jocuri. La început, jocurile video sunt jucate în weekend, când oamenii au cel mai mult timp liber. În timp, jocul video devine o activitate de zi cu zi, dar la intervale mai scurte, de exemplu câteva ore pe zi. Pe măsură ce dependența psihologică crește, timpul petrecut jucând jocuri crește la zece sau mai multe ore pe zi. Faptul îngrijorător este că sunt puține cazuri de deces înregistrate cu jucători care au jucat continuu mai mult de 20 de ore (source).
Jocul ore în șir la jocuri video începe să perturbe activitățile normale din viața de familie a dependentului. Comportamentul dependentului este dăunător pentru obligațiile de zi cu zi și poate duce la conflicte cu părinții și prietenii, pierderea interesului pentru școală, activități, hobby-uri și rutine anterioare. Dependentul neagă în primul rând că există o problemă și încearcă să o minimizeze. De asemenea, oferă scuze pentru a putea petrece toată ziua în fața computerului. Încep să mintă pentru a evita eventualele sancțiuni. Uneori, nevoia de a juca jocuri este mai puternică decât bunul simț. Dependenții de jocuri știu că ceea ce fac este dăunător, dar nu pot rezista nevoii. De obicei, în această etapă a tulburării, au nevoie de ajutorul experților.
Cu toate acestea, a juca o mulțime de jocuri video nu înseamnă automat că cineva este dependent. Conform clasificării dependenței de jocgame addiction, date de Organizația Mondială a Sănătății trebuie să existe dovezi pentru comportamentele menționate mai sus pe o perioadă de 12 luni pentru ca aceasta să fie clasificată ca adaos din jocurile video.
Autor: K. Todorovski (8-4)
foto: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
„Cele mai fericite” țări din lume în 2020
Ar putea părea ciudat să ne gândim la țări ca fiind „fericite” într-o perioadă în care lumea se confruntă cu pandemia de Covid-19. Pe 28 martie 2020, cercetătorii au publicat raportul anual din acest an care clasifică țările din lume după cât de fericite sunt (Sursa: World Happiness Report 2020)
Pentru a-și face o idee despre cât de fericiți sunt oamenii, cercetătorii le-au spus oamenilor să-și imagineze viața ca pe o scară. Cea mai proastă viață posibilă ar fi pe treapta 0. Cea mai bună viață posibilă ar fi treapta 10. Apoi cercetătorii au întrebat oamenii unde se află pe scară.
Ei au pus această întrebare a 1.000 de oameni din 156 de țări diferite în ultimii trei ani.
Pentru al treilea an consecutiv, raportul a numit Finlanda drept cea mai fericită țară din lume. Cele mai "fericite" cinci țări au fost Danemarca, Elveția, Islanda și Norvegia.
Pentru a explica rezultatele, cercetătorii au analizat mai multe domenii importante, cum ar fi cât de mult câștigă oamenii, cât de mult trăiesc, cât de liberi sunt, cât de mult sprijin primesc din partea guvernului și a oamenilor din jurul lor.
Desigur, genul de fericire care este măsurat de raport nu este doar despre râs, zâmbet și glume. Este mai mult despre cât de mulțumiți sunt oamenii de viața lor. Cercetătorii spun că atunci când oamenii trăiesc într-un loc în care au încredere în alți oameni și în guvern, sunt mai probabil să fie fericiți.
Țări din nordul Europei, precum Finlanda, Danemarca, Norvegia și Suedia, au condus întotdeauna rezultatele fericirii, de când raportul a fost publicat pentru prima dată în 2012. Toate sunt țări destul de bogate, dar guvernele au și programe puternice pentru a-și sprijini cetățenii.
Pe măsură ce țările din întreaga lume se confruntă cu provocările masive aduse de virusul Covid-19, autorii raportului notează că fericirea nu dispare întotdeauna în perioadele dificile. simțindu-se în timp ce se unesc pentru a ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă.
Iată o listă a celor mai fericite 20 de țări din raport:
1. Finlanda
2. Danemarca
3. Elveția
4. Islanda
5. Norvegia
6. Olanda
7. Suedia
8. Noua Zeelandă
9. Austria
10. Luxemburg
11. Canada
12. Australia
13. Regatul Unit
14. Israel
15. Costa Rica
16. Irlanda
17. Germania
18. Statele Unite ale Americii
19. Cehia
20. Belgia
Cu actuala pandemie de Covid-19, acesta ar putea fi cel mai nefericit moment pentru întreaga lume, dar nu ar trebui să uităm de ceea ce ne face fericiți. După cum am menționat deja, Finlanda este clasată drept cea mai fericită țară al treilea an la rând, așa că să vedem ce îi face pe finlandezi atât de fericiti.Iata cateva sfaturi :
1. Mergeti adesea prin pădure
Primul lucru pe care ar trebui să-l știm este că 70% din Finlanda este acoperită cu păduri. „Natura este secretul nostru”, spun finlandezii. „Ne place să ne punem ghetele și să ne îndreptăm spre pădure pentru a ne calma sau doar pentru a ne relaxa”.
Cu toate acestea, dacă nu vă puteți părăsi acasă, puteți totuși să reproduceți această experiență de acasă, ascultând sunetele relaxante ale Laponiei prin Scapes(Scapesalbum) pe Spotify. „Închide ochii, relaxează-te pe canapea și faci o călătorie imaginară în pădurea Finlandeza”.
2. Începeți ziua cu un duș rece
Finlandezilor le place să înoate în lacuri și în timpul iernii. Odată ce se întorc pe uscat, corpul începe să se încălzească și acest lucru îi face să se simtă fericiți. Cel mai simplu mod de a face acest lucru acasă este să faci un duș rece. Și nu vă faceți griji, doar câteva minute ar face o mare diferență. Dacă faci asta dimineața, nu poți cere un mod mai revigorant de a-ți începe ziua.
3. Citiți mai multe cărți
În 2016, Națiunile Unite a numit Finlanda cea mai alfabetizată națiune din lume. Finlandezilor le place să citească cărți. Sunt 5,5 milioane de oameni și împrumută aproape 68 de milioane de cărți pe an. Cu toate acestea, dacă nu poți merge la bibliotecă, citirea cărților acasă sau online pe internet poate avea aceeași influență asupra sănătății și fericirii tale mintale. Pentru început, lectura (despre orice subiect) te va relaxa mai mult decât navigarea pe rețelele de socializare.
4. Gatiti sau faceti o specialitate alimentara
Finlandezii sunt obsedați de specialitatea lor locală numită „korvapuusti“ (în engleză chiflă cu scorțișoară). „Ne începem ziua cu asta și cu siguranță nu numărăm caloriile”, spun finlandezii despre această specialitate. „Aceste interdicții cu scorțișoară sunt hrana perfectă pentru noi. Când le coacem, din bucătărie iese acest miros plăcut care amintește de zilele copilăriei când le mâncam cu un pahar de lapte”, spune un cetățean finlandez. De fapt, finlandezilor în vârstă le place să combine această specialitate cu cafeaua. Acesta este un fel de comoară națională și are un cuvânt special numit pullakahvit, care se traduce „cafea chiflă”.Pe următorul link puteți găsi rețeta pentru a face korvapuusti.
5. Bucurați-vă de artă online
Un alt semn distinctiv Finlandez este arta sa bogată. Țara găzduiește mai mult de 55 de muzee de artă, iar cea mai mare parte a artei țării este inspirată de relația strânsă a finlandezilor cu natura. De asemenea, finlandezii folosesc arta pentru a-și calma mintea. Așa că de ce nu faci un tur virtual de pe canapeaua ta, la muzeele finlandeze(Finnish museums), ca să poți înțelege cum arta poate aduce fericire.
Autor: T. Milchevska (clasa 9-4)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul linkhttps://in-formator.weebly.com/105310721112108910881077111610851080-107610881078107210741080-10741086-108910741077109010861090-10791072-2020-107510861076108010851072/-2020
Tinerii și rețelele sociale - YouTube
Scopul principal al proiectului nostru Erasmus+ este dezvoltarea alfabetizării media pentru tineri. În era digitală, rețelele sociale fac parte din viața de zi cu zi a tinerilor. De aceea, astăzi continuăm seria noastră de articole pe tema „Tinerii și rețelele sociale”. Dacă nu ați citit articolul nostru anterior din seria despre Twitter, îl puteți găsi pe următorul link.
Astăzi vom prezenta rețeaua de socializare YouTube.
Youtube este o rețea de socializare, care este folosită pentru încărcarea și partajarea videoclipurilor. YouTube ca platformă online de partajare video a fost creată în 2005 în California, SUA și s-a dezvoltat în anii următori devenind din ce în ce mai populară.
Din această rețea de socializare au apărut mulți oameni celebri, dar asta nu înseamnă că toate canalele YouTube disponibile sunt interesante sau educative. Există multe canale YouTube care sunt interesante de urmărit, precum și educaționale.
Opțiunea „abonare” pe YouTube permite utilizatorilor să urmărească conținutul online, care este postat, și din această cauză pot deveni mai populari la o mulțime de abonați/followeri. Iată câteva exemple de canale populare:
Cu toate acestea, există o mulțime de canale educaționale și pe YouTube. Aceste canale oferă conținut diferit pe subiecte precum știință, chimie, fizică, geografie, istorie, astrologie, meteorologie și tehnologie.
Unele dintre cele mai populare canale științifice sunt:
Vsauce– Canalul prezintă videoclipuri pe subiecte științifice, psihologice, matematice și filozofice
AsapSCIENCE – Canalul produce videoclipuri care ating multe subiecte diferite ale științei folosind desene.
SmarterEveryDay – Acest canal oferă videoclipuri despre diferite fapte științifice.
Kurzgesagt– Acest canal se concentrează pe conținut educațional animat minimalist. Se discută subiecte științifice, tehnologice, politice, filozofice și psihologice.
SciSHOW–Acest lucru explorează neașteptatul, aprofundând subiectele științifice care ne sfidează așteptările și ne fac și mai curioși!
Veritasium – Acest canal vă poate ajuta să studiați fizica și are multe videoclipuri științifice
Minute Physics– videoclipurile canalului folosesc animație whiteboard pentru a explica subiecte legate de fizică în aproximativ un minut.
It’s Okay to Be Smart– acest canal este condus de un adevărat om de știință și are videoclipuri despre univers
Periodic Videos– Acesta este cel mai mare canal de chimie
Home Science – Acest canal vă poate ajuta să faceți experimente acasă
O listă cu 100 de canale educaționale YouTube poate fi găsită pe următorul link:
https://blog.feedspot.com/educational_youtube_channels/
Acum, iată câteva sfaturi despre cum să fii în siguranță și să te protejezi în timp ce folosești YouTube:
● Limita de vârstă pentru a avea un profil pe YouTube este de 13 ani
● Puteți modifica setările videoclipurilor dvs. alegându-le să fie publice, private sau nelistate
● Puteți raporta un abuz online pe următorul link: https://www.youtube.com/reportabuse
● Intimidarea și hărțuirea sunt strict interzise. Aceasta include: postarea de videoclipuri, comentarii sau mesaje cu insulte, partajarea/postarea de informații private, filmarea altora în videoclipuri fără consimțământul lor, postarea de conținut cu intenția de a umili pe cineva sau comentarii cu conținut sexual. Puteți preveni astfel de acțiuni raportând-o pe următorul link: https://support.google.com/youtube/answer/2802268
● Nu vă întâlniți în persoană cu nimeni pe care l-ați întâlnit doar online și informați întotdeauna un adult dacă vă aflați vreodată într-o astfel de situație
● Fiti atent la conținutul videoclipurilor voastre: oamenii au dreptul la confidențialitate (trebuie să aveti consimțământul tuturor din videoclip înainte de a-l publica) și videoclipul nu trebuie să conțină cuvinte profane sau jignitoare.
● Aceasta despre ceea ce postați, deoarece părinții, prietenii și familia pot vedea conținutul. Tot ceea ce este postat pe internet rămâne acolo pentru totdeauna – fiți atenți la amprenta digitală
● Ai grijă la ce postati în comentarii la videoclipuri, deoarece cineva le poate folosi împotriva ta. Nu începe niciodată o ceartă (luptă cu cineva). Blocați pe oricine vă hărțuiește sau lasă comentarii nepotrivite.
Autor: G. Azmanov (clasa 7-1)
Foto: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online al școlii IN-formator pe următorul link
Puterea muzicii în perioada stĂrii de urgenȚĂ
Prima asociere cu Paștele, în afară de ouăle roșii vopsite, este desigur legendarul cântăreț macedonean Dzina Papas Dzoksi și melodia sa „M-am îndrăgostit de Paște” (На Велигден сум се заљубил). Simbolic și aproape natural, corelam cel mai mare hit al lui Dzoksi cu sărbătorile de Paște.
Cu toate acestea, cine a spus că nu putem sărbători cea mai mare sărbătoare creștină, Paștele, de acasă? Adică, Dzoksi împreună cu corul academic „MircheAcev”, aflat sub bagheta dirijorului JasminaGjorgjeska și aranjamentul orchestral din DamirImeri, cu ajutorul unei aplicații online, au inregistrat din casa fiecarui participant melodia legendară și au transmis un puternic mesaj video tuturor.
Link către videoclipuri din melodia refăcută
https://www.youtube.com/watch?v=uj0LG4BdEyI
Piesa a fost scrisă pentru prima dată în 1990, dar din motive religioase, nu a fost lansata până la independența macedoneană din anul urmator. Piesa a fost cântată pentru prima dată la radioul macedonean în 1991 și de atunci a devenit una dintre cele mai populare melodii din toate timpurile. Această frumoasă versiune a cântecului a devenit imnul neoficial pentru sărbătorile de Paști.
În acest an, din cauza măsurii de prevenire a răspândirii virusului Covid-19, a fost pusa în aplicare starea de ugenta de 85 de ore și toți cetățenii din țara noastră au fost închiși în casele lor, petrecându-și vacanța de Paște in izolare. Cu toate acestea, puterea muzicii are propriile căi în situații de acest fel. Oamenii din Ohrid, cu trupa lor de carantină, care are 50 de membri, împreună cu GjorgjeVasikj, alias Dzina Papas Dzoksi, au cântat „M-am îndrăgostit de Paște” din casele lor și au transmis un mesaj puternic tuturor oamenilor. Ascultă cum sună melodia când este cântată cu 50 de persoane în același timp într-un mediu virtual.
Link din melodie
https://www.youtube.com/watch?v=WG7fbPbrsW0&feature=youtu.be
Autor: T. Gjorgjieva (clasa 7-1)
Videoclipuri: YouTube
Articolul original este publicat în ziarul digital online școlar IN-formator pe următorul linkhttps://in-formator.weebly.com/10521086111610901072-10851072-10841091107910801082107210901072-10741086-10741088107710841077-10851072-108710861083108010941080108910821080-109510721/9662778
APRILIE 2020
Ora PamÂntului
Fiecare dintre noi avem o responsabilitate față de planeta Pământ. Tot ce avem nevoie este voia noastră bună și sensibilizarea pentru a ne păstra planeta. Ora Pamantului este cea mai mare campanie ecologică la nivel mondial, al cărei obiectiv este să trimită un mesaj puternic pentru salvarea planetei noastre prin oprirea luminilor timp de o oră. Ora Pământui a început în 2007 la Sydney, Australia, când World Wide Life Fund a încurajat 2,2 milioane de oameni să-și stingă lumina și să sprijine acțiunile pentru schimbările climatice. Atracții mondiale precum Turnul Eifel, Big Ben, Opera House din Sydney, Palatul Buckingham, Colosseum și EdinburghCastle au fost invaluite de intuneric, de asemenea, timp de o oră.
În 2019 au avut loc evenimente mari în aer liber, la care au participat peste 180 de țări. Anul acesta, evenimentul s-a desfășurat pe 28 martie (sâmbătă) la ora locală 20:30, când 8000 de orașe din 162 de țări din întreaga lume s-au întunecat, inclusiv părți din N.Macedonia. Din cauza pandemiei globale cu virusul Covid-19 Fondul Mondial pentru Viața Sălbatică a sfătuit toate țările să ia parte la eveniment. Un număr mare de celebrități au sprijinit acțiunea online pentru a face oamenii constienti despre problemele cu care se confruntă planeta noastră. Africa de Sud a început campania digitală „Puterea către oameni” pentru reînnoirea surselor de energie. Australia a participat la eveniment organizând #EarthHourLive cu acte de muzică, comedianți și experți. Singapore a organizat Earth Hours 2020 - Live & Unplugged, cu trei ore de difuzare în direct a unor animatori celebri și discuții de experți. Turcia a fost, de asemenea, gazda unei campanii digitale, iar multe alte țări au fost încurajate să trimită fotografii și videoclipuri despre importanța protejării mediului.
Scopul Orei Pamantului nu este doar să stingă luminile timp de o oră în timpul evenimentului, ci și să îi facă pe oameni să se gândească dincolo de aceasta oră, prin sprijinirea proiectelor și campaniilor locale în propriile țări sau să înceapă mișcări în comunitatea lor locală. În ultimii 10 ani, oameni din toată lumea s-au reunit pentru a depune eforturi pentru a face față schimbărilor climatice. Astăzi ,evenimentul a încurajat discuțiile și discuțiile globale despre protecția mediului, nu numai pentru că aceasta este cea mai bună modalitate de a face față crizei climatice, ci și pentru că este singura modalitate de a ne asigura sănătatea, fericirea, prosperitatea și supraviețuirea.
Iată câteva lucruri pe care Earth Hour le-a obținut de la începutul mișcării:
• WWF în Uganda a creat prima pădure a Lumii Pământului ;
• Peste 250.000 de ruși și-au exprimat sprijinul pentru o mai bună protecție a mărilor și pădurilor din țara lor ;
• Argentina a folosit campania sa din 2013 Ora Pamântului pentru a ajuta la aprobarea proiectului de lege al Senatului pentru 3,4 milioane de hectare în zona protejată marină din țară;
• Mii de sobe economice au fost distribuite familiilor din Madagascar ;
• Luminile cu energie solară au fost instalate în satele fără electricitate din India;
• Au fost lansate programe de educație pentru școli în Thailanda și Taiwan;
• Sute de mii de lumini LED au fost instalate de către cercetașii din SUA.
In linkul următor puteți găsi mai multe informații despre cum puteți face mai mult decât să stingeți luminile în timpul Orei Pământului și să participați la această acțiune globală.
Autor: T. Gjorgjieva (clasa 7-1)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online școlar IN-formator pe următorul link:
https://in-formator.weebly.com/10631072108910861090-10851072-108710831072108510771090107210901072-10471077108411121072/3798182
Lucruri interesante despre anul bisect
Un an durează 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 46 de secunde. Aceste 5 ore suplimentare, despre care oamenii nu vorbesc adesea, sunt de fapt motivul pentru fiecare al patrulea an să fie un an bisect.
Anul bisect sau „al doilea salt”
Scopul anului bisect este de a ajuta ajustarea calendarului gregorian la cel astronomic și de a permite ca unele dintre evenimente, cum ar fi echinocțiul de primăvară, să se întâmple în același timp. Cu toate acestea, chiar și ziua suplimentară din februarie, la fiecare patru ani, nu poate asigura o echivalare totală și, din această cauză, oamenii de știință apelează uneori la „saltul secund”. Secunda de salt permite, de fapt, adăugarea unei secunde pentru a face față diferenței dintre timpul precis, pe care îl măsurăm cu orele cu ceasuri atomice și timpul solar imprecis, care variază datorită neregulilor și încetinirii pe termen lung a rotației Pământului.
Primul an bisect: Iulius Cezar a introdus primul calendar bisect în anul 46 î.Hr. în calendarul său și a existat o singură regulă: fiecare al patrulea an a fost un an bisect. Acest lucru a permis mulți ani de salt. Mai târziu, Papa Grigorie al XIII-lea și-a creat calendarul gregorian mai mult de 1.500 de ani mai târziu.
Cum putem ști ce an este bisect?
Dacă ultimele două cifre ale anului pot fi împărțite la patru (de exemplu: 2016, 2020, 2024 ..), acesta este un an bisect. Anii care marchează sfârșitul unui secol sunt exceptate de la această regulă. Aceștia trebuie împărțiți la patru mii pentru a fi considerați ani buni. Acesta este motivul pentru care 2000 și 2400 sunt ani buni, dar 2100 nu. Filmul „Anul bisect” Amy Adams, in rolul lui Brady, și Adam Scott in rolul lui Jeremy sunt actorii principali ai filmului „Leap Year”, care a apărut în 2010. În film, Brady intenționează să călătorească la Dublin, Irlanda pentru a propune căsătoria cu iubitul ei Jeremy în ziua de salt deoarece, conform tradiției irlandeze, dacă un bărbat primește o propunere de căsătorie în această zi, el trebuie să o accepte.
Persoanele născute pe 29 februarie
Aproximativ 4 milioane de oameni din lume sunt născuți în ultima zi a lunii februarie. De obicei își sărbătoresc ziua de naștere pe 28 februarie sau 1 martie. Șansele ca un copil să se nască la 29 februarie sunt 1: 1.500, ceea ce este echivalent cu 0,0689%. Persoanele celebre care sunt născute pe 29 februarie sunt: Mel Gibson, Sandra Bullock, Christina Aguilera, Scarlett Johansson, actorul James Mitchell, actorul bulgar Hristo Cheshmedzhiev și mulți alții.
Credințe despre 29 februarie
● Pentru persoanele născute pe 29 februarie
Se crede că oamenii născuți în această zi sunt foarte creativi, diferiți de ceilalți și au un al șaselea sens dezvoltat. Cu toate acestea, există și opinii opuse, că ghinionul i-ar urma pe parcursul vieții. De aceea, mulți părinți decid să scrie ziua de naștere a copiilor lor în ziua precedentă sau a doua zi.
● Propunerea căsătoriei
Conform tradiției, se crede că femeile pot propune căsătoria bărbaților pe 29 februarie. Această credință are legătură cu diferiți oameni istorici, inclusiv St.Briged (patronul irlandez) care s-a plâns la St.Patrick că femeile trebuie să aștepte prea mult timp pentru ca părinții să își propună căsătoria. În acest scop, St.Patrick a oferit această zi femeilor când pot propune căsătoria cu bărbații (sursa BBC)
Un alt aspect este că regina Margareta din Scoția (avea doar 5 ani la acea vreme) introduce sancțiuni pentru bărbați dacă refuză propunerea de căsătorie a femeilor în timpul bisericii (compensația pentru refuzul căsătoriei a fost: o pereche de mănuși de piele, una de trandafir, o liră și un sărut).
Există alte tradiții pentru prețul „Nu”. Dacă un bărbat refuză o propunere de căsătorie în timpul anului bisect, aceasta îl va costa. În Danemarca, dacă un bărbat refuză o propunere de căsătorie de la o femeie pe 29 februarie, el trebuie să îi ofere o duzină de perechi de mănuși (sursa The Mirror). În Finlanda, bărbatul neinteresat trebuie să ofere femeii care i-a propus căsătoriei suficient material pentru ca ea să-și facă o fustă.
Pe de altă parte, în Grecia, propunerea căsătoriei pe 29 februarie este considerată ghinion. Cuplurile din Grecia evită să își propună căsătoria în această zi cu orice cost (sursa The Telegraph).
● Orașul capitală al anului bisect
Orașul Anthony, care se află la granița dintre Texas și New Mexico, este un auto-proclamat oras al anului bisect. În fiecare al patrulea an are loc un festival mare și o sărbătoare a zilei de naștere pentru toți oamenii născuți pe 29 februarie.
Autor: T. Milchevska (9-4)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online școlar IN-formator
PROGRAMAREA pentru copii
noul tip de alfabetizare în secolul XXI
Noțiunea de coding este adesea folosit atunci când vorbim despre programare, script și codare. Este de fapt procesul de proiectare, scriere și tastare a diferitelor coduri sursă . Codul sursă este scris într-unul sau mai multe limbaje de programare. Scopul programării este de a proiecta instrucțiuni, care pot fi utilizate de computer pentru a realiza diferite operații sau pentru a obține un anumit rezultat de programare.
Cu toții, în special copiii, ne petrecem cea mai mare parte a timpului liber în fața calculatoarelor, jucând jocuri sau căutând diferite informații pe Internet. Foarte des, părinții noștri fie ne oferă restricții, fie avertizări că petrecem prea mult timp pe computer, că petrecem mai mult timp jucându-ne în loc să folosim Internetul pentru a învăța ceva. Cu toate acestea, adevărul este că trebuie să facem parte din aceste noi tehnologii și trebuie să învățăm despre ele și cum să le folosim.
Deoarece suntem tineri, învățăm mai ușor și mai rapid prin redare sau prin videoclipuri animate, audio sau diferite tipuri de prezentări care implică activitățile menționate anterior. În plus, în aceste zile, copiii pot participa la diferite cluburi școlare după școli, unde sunt gândiți cum să folosească algoritmi, aplicații sau să învețe cum să folosească Internetul.
Făcând acest lucru, copiii pot înțelege că calculatoarele și telefoanele inteligente nu sunt magice, ci că trebuie programate pentru a face lucrurile pe care le dorim. Așa cum este cazul învățării mersului cu bicicleta, cum să scrii și să citești, să înveți cum să faci cod este mai ușor dacă este învățat la vârste fragede.
Codificarea este distractivă și interesantă. Dezvoltă încrederea în sine a copiilor și îi ajută să învețe cum să se exprime în moduri diferite. În acest sens, codificarea le permite să fie creativi, să lucreze la proiecte interesante și să își petreacă timpul în fața computerelor într-un mod inteligent. Învățarea codului dezvoltă următoarele lucruri la copii: gândirea computatională, modalități creative de învățare, capacitatea de a rezolva problemele, lucrul în echipă (munca în echipă) și sentimentul de a finaliza cu succes o sarcină care îi influențează productiv pentru provocările viitoare din viață.
Există diferite modalități de a învăța codificarea. Una dintre ele este învățarea folosind platforme online. Există diferite platforme de învățare, vom menționa unele dintre ele: Code.org – site-ul internet care poate fi un punct de plecare pentru începători. Puteți găsi multe resurse utile, aplicații chiar și școli locale care oferă lecții de codificare copiilor.
Cod Monster - foarte util pentru copii. Code Monster are două cutii. Codul copil într-o casetă, iar rezultatul este afișat în cealaltă casetă. Când „jucați” cu codul, puteți afla cum funcționează fiecare comandă.
Scratch - proiectat de studenți și destinat copiilor de 8-16 ani, acest limbaj simplu de calculator permite copiilor să construiască orice au visat vreodată. Nu există linii de cod confuze. În schimb, trebuie să mute și să aranjeze diferite blocuri de cod, cum ar fi piesele virtuale Lego. Platforma este mai mult decât un simplu ghid pentru codificare, este o comunitate online în care programatorii pot schimba idei și inspirații.
Swift Playgraunds - Proiectat pentru Apple pentru iPad, Swift Playgrounds este o platformă sofisticată. Copiii pot rezolva puzzle-uri interactive în lecțiile ghidate „Învățați să codați” pentru a învăța elementele de bază ale codificării sau pentru a experimenta cu o selecție largă de provocări care permit utilizatorilor să exploreze multe experiențe unice de codare.
Pentru cei interesați să învețe mai multe, puteți găsi informații suplimentare despre alte site-uri web gratuite care oferă lecții de codare pe următorul link.
Autor: K. Todorovski (7-4)
Fotografii: internet
Articolul original este publicat în ziarul digital online școlar IN-formator
Ziua internațională a limbii materne
Ziua internațională a limbii materne este o zi în care s-au organizat proteste dramatice pentru limba bengaleză. Mai târziu, în 2000, această zi a fost proclamată Ziua multilingvismului. Marcăm Ziua Internațională a Limbii Materne pe 21 februarie a fiecărui an cu sprijinul UNESCO, pentru a sărbători peste 6000 de limbi diferite vorbite de oameni din întreaga lume.
În acest scop, pe 21 februarie 2020, elevii de la clasa a III-a până la a IX-a din școala noastră au marcat această vacanță cu gândul la deviza lui Blaze Koneski : „Ar trebui să ne valorificăm limba, dacă nu vrem să ne auto-umilim”. Aceștia și-au prezentat lucrările în holul școlii. Tema acestei competiții „Limba maternă - comoara spirituală care merită păstrată și hrănită” i-a făcut pe studenți să se gândească și să scrie pe acest subiect iar pentru aceasta au fost premiați pentru lucrările lor.
Elevii premiati din clasele inferioare sunt:
Filip Atanasov III-1, Vangelija Mitanoska III-4, Eva Brankovska III-1, Nemanja Jordanov V-6, Valeria Mitanoska III-4, Maksim Zbilic III-1, Teona Angjelovska V-5, Viktor Misailovski V-1, Konstantinin și Elena Barajanoski V-5, Anna Stancheva III-1.
Elevii premiati din clasele superioare sunt: Anastasia Simovic IX-5, Hristina Mladenovska VI-1, Georgina Mitrevska VI-1, Renata Sinadinovski VIII-5.
Eleviii premiați din clasele inferioare:Primul loc: Diona Borimeckovska III-3; Locul doi: Mihela Janevska III-1;Locul trei: Angela Stamkova V-2.
Elevii premiați din clasele superioare: Locul întâi: Katerina Ivanova VII-6; Locul II: Iva Dautovska IX-5; Locul al treilea: Miljana Stojanovic IX-4.
Nu este nimic mai bun decât să vorbești limba ta maternă, așa că merită să o păstrezi și să o valorifici.
O zi internațională a limbii materne fericită!
Autor: Anja Djugovska (clasa 8-1)
Foto: M. Pavlova-Anevska
Articolul original este publicat în ziarul digital la următorul link:IN-FORMATOR
FEBRUARIE 2020
Poluarea aerului
Pe 2 februarie 2020 (duminică) de la ora 21:00, Skopje a fost pe locul șase pe lista orașelor cu cel mai poluat aer. Indicele de poluare a fost de 170, iar în partea de sus a listei se afla Hanoi, Vietnam. Pe site-ul web AirVisual (https://www.airvisual.com/), o stație specializată de monitorizare a aerului online, clasamentul se bazează pe colectarea datelor din stațiile de măsurare înființate în orașele lumii care se confruntă cu o calitate slabă a aerului. Stațiile de măsurare a capitalului au măsurat particule PM10 la 700 micrograme pe metru cub. În Novo Lisicheon 03.02.2020, stația de măsurare la 19 pmshowed 218 micrograme / m3. Între timp, în Crniche, stația de măsurare a arătat 49 micrograme / m3, în timp ce în Karposh 99 micrograme / m3.
Neîndeplinirea de măsuri pentru o problemă atât de gravă nu trebuie tolerată, mai ales că există experți în țară cu propuneri relevante în acest domeniu. În același timp, Macedonia nu este prima țară din lume care se confruntă cu poluarea aerului și ar trebui să utilizeze bunele practici ale altor țări pentru a rezolva această problemă. Aerul din Macedonia este poluant alarmant. Acest lucru este indicat prin stațiile de măsurare care înregistrează aproape zilnic poluarea mai mare decât cea permisă. Analiza Băncii Mondiale arată că centrele extrem de industrializate, cum ar fi Skopje, Bitola (energie), Kavadarci (metalurgie) și Miladinovci (rafinarea petrolului) contribuie semnificativ la calitatea slabă a aerului. Autoritățile orașului Skopje propun măsuri care ar contribui la reducerea poluării, iar noi, oamenii trebuie să fim mai conștienți pentru a reduce poluarea aerului.
Unele dintre măsurile de reducere a poluării sunt:
o Filtre de aer pe coșurile de fum din fabrică
o Reducerea utilizării lemnului de foc pentru încălzire
o Utilizarea transportului public urban
o Plantarea copacilor în mediul urban.
Autor: Т. Gjorgjieva (clasa 7-1)
Fotografii: Internet
Articolul original este publicat în ziarul digital la următorul link:IN-FORMATOR
IANUARIE 2020
Atât de tânăr ȘI atât de talentat
Nikola Tushevski, care vine de la școala elementară „GligorPrilicev” din Zelezara, se remarcă prin talentul său incredibil. Acest tânăr artist, deși are doar 12 ani, este plin de motivație, inspirație și ambiție.
L. A. IN-formator: Ce fel de tehnică utilizați? Poate cineva să lucreze cu această tehnică?
Nikola: Tipul de desen cu care lucrez se numește „Doodle”. Acest gen de artă constă în imaginații ale caricaturilor personajelor fictive. Desigur, oricine poate lucra cu acest gen de artă, este doar o chestiune de dorință și perfecționare a tehnicii de desen.
L.A. IN-formator: Ce instrumente sunt necesare pentru realizarea unei opere de artă atât de fascinante?
Nikola: Următoarele instrumente sunt necesare pentru realizarea unei astfel de lucrări:
un creion sau un creion mecanic pentru desenarea schiței; radiera, pentru corectarea greșelilor în timpul desenării schiței; rapidograf (stilou tehnic) pentru evidențierea schiței deja desenate; pixuri cu fetru pentru retușarea desenului.
L. A. IN-formator: Ce te inspiră să creezi acest tip de artă?
Nikola: Motivația mea vine din dorința mea de a mă perfecționa cu fiecare desen ulterior. Am aflat pentru prima dată despre această tehnică pe YouTube de la reputatul artist Vexx care a stăpânit această tehnică, deși folosește o serie de alte tehnici de desen. Mai târziu am aflat despre alți artiști. Desenele mele nu ar fi la fel fără muzică.
L.A. IN-formator: Îți faci creațiile pe cont propriu sau primești ajutor de la cineva?
Nikola: La început mă uitam la tutoriale pe diverse site-uri web de diverși artiști celebri din lume. Acum, că am trecut perioada novice, nu mai am nevoie de astfel de surse și am propriile mele idei pentru creațiile viitoare.
L. A. IN-formator: Și, în sfârșit, aș dori să vă întreb, este interesant să lucrați cu o astfel de ramură a artei?
Nikola: Sigur, este interesant, dar în țara noastră această ramură a artei nu este în prezent prea cunoscută și dezvoltată. Nu pot spune că știu ce se va întâmpla în continuare, dar am doar 12 ani și nimeni nu știe ce s-ar putea întâmpla în viitor. Dacă acest gen de artă se dezvoltă aici, în Macedonia, în viitor poate acest hobby va fi profesia mea viitoare.
După cum vedeți, acest tânăr artist al cărui hobby este această ramură a artei este nu numai talentat, dar are și ambiții mari pentru viitorul său. Prietenii săi îl consideră înzestrat și îl admiră.
Autor și fotografie: A. Grivcevska (clasa 7-4) Video: Vexx YouTube
Canal https://www.youtube.com/watch?v=ztRD2mu0nqQ&feature=youtu.be
Articol original publicat în ziarul digital online: IN-FORMATOR
IANUARIE 2020
Stiati asta…?
În zilele noastre, internetul a devenit viața noastră de zi cu zi. Se estimează că oamenii petrec aproximativ 7 ore din zi online. Cu toate acestea, putem învăța ceva de pe internet, fără ca acesta să fie plictisitor?
Iată 10 fapte amuzante care vă vor îmbogăți cunoștințele despre lume într-un mod interesant:
1. Știați că Coreea de Nord și Cuba sunt singurele locuri unde nu puteți cumpăra Coca-Cola?
Indiferent unde te duci, este reconfortant să știi că te poți bucura întotdeauna de o Cola. Ei bine, aproape oriunde. Deși această băutură se vinde practic peste tot, tot nu a făcut (oficial) drum spre Coreea de Nord sau Cuba, relatează BBC. Acest lucru se datorează faptului că aceste țări se află sub embargouri comerciale pe termen lung.
2. Știați că întreaga populație a lumii poate incapea în Los Angeles?
Populația totală a lumii este de peste 7,5 miliarde. Și, evident, acest număr pare imens. Dacă fiecare dintre acești oameni ar fi stat unul lângă altul, toți s-ar putea încadra în 500 de mile pătrate de Los Angeles, potrivit National Geographic.
3. Știați că patru bebeluși se nasc în fiecare secundă din fiecare zi?
În fiecare secundă, primim patru copii noi în populația lumii. Fa putin matematica si vei afla ca asta inseamna ca sunt aproximativ 250 de nasteri pe minut, 150.000 pe ora si 360.000 pe zi. Există aproximativ 131,4 milioane de bebeluși născuți pe Pământ pe an, potrivit rețelei ecologice globale.
4. Știați că Mohamed este considerat cel mai popular nume din lume?
În afară de John, James, Mary și Jane - se crede că Mohamed este cel mai popular nume din lume. Potrivit Independent, aproximativ 150 de milioane de bărbați și băieți din întreaga lume împărtășesc acest nume. Popularitatea se datorează tradiției musulmane de a numi fiecare fiu născut după profetul islamic.
5. Știați că există un site web care monitorizează populația lumii în timp real?
Începând cu anul 2019, populația umană totală este estimată la peste 7,7 miliarde. Și dacă doriți să observați acea creștere în timp real, vă puteți alătura Ceasului Populației Mondiale, care arată numărul de copii născuți și oameni care mor. De asemenea, puteți vizualiza populațiile actuale din diferite țări, inclusiv China (1.420.000.000+), India (1.368.000.000+) și Statele Unite (329.000.000+).
6. Știați că doar două țări din lume au folosit culoarea mov pe steagurile lor?
Steagul statului Nicaragua are un centru curcubeu care include o culoare violetă, în timp ce steagul Dominica se mândrește cu o imagine cu Shiseruparrot, o pasăre cu pene mov. Aceste elemente fac din aceste steaguri singurele două steaguri din lume care folosesc culoarea violet.
7. Știați că Tokyo este cel mai mare oraș din lume cu 37 de milioane de oameni?
Tokyo este un oraș mare - nu doar după standardele japoneze, ci și în comparație cu alte orașe din întreaga lume. Cu aproximativ 37 de milioane de oameni care trăiesc în Tokyo, este cel mai mare oraș din lume când vine vorba de mărimea populației, relatează Reuters. Următorul oraș cel mai mare este Delhi, India (populație de 29 de milioane) și Shanghai, China (populație de 26 de milioane).
8. Știați că pictura Mona Lisa a fost în dormitorul lui Napoleon Bonaparte câțiva ani?
9. Știați că cuvântul spaniol "esposas" înseamnă și "cătușe" și "soții"?
10. Știați că degetele mijlocii ale lui Galilei Galilei se păstrează în Muzeul Științei din Florența?
Autor: A. Ilievska (clasa 9-5) Fotografii: Internet
Articol original publicat în ziarul digital online: https://informator.weebly.com/1044107210831080-108910901077-107910851072107710831077
DECEMBRIE 2019
Cartea de benzi desenate este o temă?
Elevii clasei a saptea de la OOU „LazoAngelovski”, au adaptat cartea „Siljan berza” ca o revista de benzi desenate
Profesoara de limba macedoneană, Valentina Petrova, a avut o idee pentru elevii de clasa a șaptea, ca acestia să adapteze cartea „Siljan berza” ca pe o carte de benzi desenate. Au adaptat această carte folosind site-ul webhttps: //makebeliefscomix.com , unde pot fi realizate benzi desenate.
Elevii spun că le-a plăcut, dar, de asemenea, a fost un pic stresant pentru ei, deoarece, potrivit lor, nu au avut suficient timp pentru a termina benzile desenate, dar și ca tabletele rulau lent.
„Ne place să facem benzi desenate foarte mult și ne-am simțit foarte bine să le facem, dar a existat o problemă: 40 de minute pe care le-am avut în clasă nu erau suficiente pentru a termina benzile desenate. Cu toate acestea, ne-am distrat de minune. ”- a spus unul dintre elevi.
A fost o coincidență interesantă faptul că în săptămâna în care elevii făceau benzile desenate, profesorii de la școala noastră partenera din Turcia au venit pentru o vizită în școala noastră. Profesorii au participat la câteva dintre cursuri și a fost interesant pentru ei să vadă cât de mult le plăcea elevilor ceea ce făceau.
Autori: Filip Biskoskii Marko Biskoski( clasa 7-1)
Fotografii: Valentina Petrova
Articol original publicat în ziarul digital online :
DECEMBRIE 2019
Ce vor copiii din OOU „Lazo Angelovski”?
Anul acesta școala noastră a sărbătorit ziua școlii cu numeroase activități. Una dintre aceste activități a fost muzicalul numit „Noi, copiii vrem…” susținut de școala Drama Club.
Copiii încep pregătirile pentru musical în octombrie 2019, începând cu ideea și scrierea textului pentru muzical, atribuirea și împărtășirea rolurilor, selectarea melodiilor potrivite, realizarea peisajului, selectarea costumelor etc. După cum spun elevii, la repetiții, pe lângă multă distracție, s-a făcut și multă muncă serioasă. Au avut două-trei repetiții pe săptămână, care au durat de la o oră la o oră și jumătate. O mare parte a muzicalului, pe lângă studenți, au avut profesorii: Kostadinka Popovska (profesor de limba macedoneană), Blagica Angelovska (bibliotecară școlară) și Tanja Krstevska (profesoară de muzică). Tinerii actori au salutat numeroasele sfaturi și critici atribuite lor.
Un grup de membri din clubul de teatru a scris textul dramatic cu mai multe corecții din partea mentorilor. Melodiile pentru muzical au fost selectate cu ajutorul profesorului de muzică Tanja Krstevska. Peisajul de scenă, costumele, precum și sistemul de sunet pentru muzical au fost puse la punct de catre unii elevi.40 dintre membrii clubului dramatic (clasele a VII-a - a IX-a) ) au participat la muzical, precum și unii elevi de clasa I. În plus, peste 50 de elevi au fost implicați ca personaje extra.
Participanții la acest muzical spun că această sarcină a fost ceva nou și fără precedent pentru că vor realiza cu multă bucurie multe alte astfel de proiecte.
Musicalul a fost interpretat în data de 31.10.2019 în amfiteatrul a școlii. Un public numeros a fost prezent și au fost impresionați de profesionalismul tinerilor actori. Ei spun că le-au plăcut melodiile și scenele prezentate de studenți în cadrul muzicalului, care au reușit să ii ducă înapoi în zilele tinereții.
Autori: Anastasija Ilievska (clasa 9-5) și Ana Grivchevska (clasa 7-4)
Video: canalul YouTube Lazo Angelovski (https://www.youtube.com/watch?v=2e2i60-ldPA&feature=youtu.be)
Fotografii: descărcate de pe site-ul școlii „Lazo Angelovski” din OOU (Http://oulazoangelovski.com.mk/?p=6914)
Articol original publicat în ziarul digital online: IN-FORMATOR