Implicare civică

27/05/2020

Familia - prin ochi de copil

Ne-am culcat intr-o lume si ne-am trezit intr-o alta lume, o lume a pandemiei. Ziua nu mai era zi, noaptea nu mai era noapte, oamenii nu mai erau aceeiasi oameni,…totul si toate se schimbasera. Dintre toate acestea, o singura ,, cetate’’ ramasese in picioare : FAMILIA.

Asa cum este ea considerata, familia reprezinta ,,nucleul de baza a societatii ‘’ pentru ca cei mai importanti ani in dezvoltarea noastra, sunt petrecuti in caminul familiei.

Ziua Familiei este sarbatorita in fiecare an , pe data de 15 Mai. Familia este un grup de persoane legate intre ele prin casatorie sau rudenie, dupa cum este scris in Constitutie. Ea este formata din soti, copiii lor, parintii sotilor, precum si din alte persoane cu care se afla in relatii de rudenie.

Intr-o familie se da dovada de iubire desavarsita, comunicare, ajutor si intelegere reciproca, toate acestea conducand la armonie. Doar punand la ,, temelia’’ ei aceste valori, ,,cetatea’’ va rezista in timp.

Desi anul acesta Ziua Familiei a fost intr-o perioada mai putin placuta in viata noastra, s-a observat ca intreaga tara a format o familie, o familie mai mare care s-a bazat pe dragoste crestina, pe ajutor, pe solidaritate, pe empatie, pe rugaciune. Ziua de 15 Mai ar trebui asadar, sa fie pentru noi toti, o ocazie de sarbatoare, de liniste si pace in cadrul fiecarei familii, pentru ca o ,, cetate’’ va rezista doar in aceste conditii.

Buzatu Lucas, cls. a V-a B

Carabasu Miruna, cls. a VI-a A

Oamenii din preajma mea: mama

09/03/2020

Când vine martie, toți suntem mai sensibili și devenim mai atenți… ne uităm cu adevărat la mamele noastre și realizăm miracolul pe care acestea îl reprezintă.

Cine este mama mea? Pentru a vă da curajul să vă puneți acesta întrebare – care poate da naștere unor răspunsuri surprinzătoare – m-am hotărât să vorbesc eu prima despre mama mea.

Mama mea este cea mai optimistă persoană pe care o puteți imagina, este plină de viață și un sprijin permanent pentru mine. De la ea am învățat ce înseamnă să-ți ceri fericirea cu insistență și să o trăiești cu recunoștință.

Adolescența este o perioada controversată în viață fiecăruia dintre noi, în care încercăm să ne definim, iar aceia dintre noi care nu se descoperă de la început au nevoie de o mama, așa ca a mea (și o spun cu mândrie!) care să le deschidă ochii cu blândețe și să le arate că nu asta sunt ei cu adevărat și că înlăuntrul lor este mult mai multă iubire și mult mai puțină frică.Știu că fiecare dintre noi are mici (sau mai mari ) divergente cu mama, însă, analizând obiectiv, putem să ne dăm seama că mama este cel mai mare Maestru din viața noastră.

Mama este ființa (această este definiția pe care o regăsiți oriunde, în cărți, în dicționare) ce dă naștere copiilor și are posibilitatea de a-i crește (prin posibilitate înțelegem funcție biologică).Însă, emoțional vorbind, mama este persoana față de care și de la care simți cu adevărat dragoste necondiționată. Și asta pentru că (chiar dacă încercăm să negăm acest lucru) mama este sursă continuă de iubire și afecțiune, fără de care ne este greu să “ne reîncărcăm bateriile” atunci când suntem triști sau dezamăgiți.Pentru mine, mama este imaginea cea mai apropiată pe care o am despre iubirea necondiționată. De ce? Pentru că dintre toate persoanele pe care le vom cunoaște în viață noastră, singură care nu-și va dori nimic altceva decât binele nostru este mama. Mama este egal cu ideea de sacrificiu personal, de dragoste eternă nemărginită.

Încă din timpuri străvechi, oamenii au încercat să înțeleagă legătură pe care mamele o au în mod instinctiv cu viață. Adevărul e că așa ceva nu se poate înțelege, la nivelul intelectului, pentru că mamele au un mod unic, aparte, de a simți viață și de a o trăi.Eu cred că mama este îngerul nostru pe Pământ. De aceea, nici cuvintele frumoase scrise pe o foaie de hârtie, nici florile, nici zâmbetele, nici lacrimile nu sunt suficiente pentru a-i spune cât o prețuiesc.

Pentru a încheia, aș vrea să mulțumesc Vieții, Divinității sau Sorții pentru faptul că am o mama minunată și aș vrea să va îndemn și pe voi să va apreciați mamele acum, în acest moment în care suntem cu toții împreună.

Andreea Popescu , V A

Noi suntem schimbarea ...

18/12/2019

Voluntariatul este și trebuie tot mai mult să rămână o activitate demnă de a fi practicată în școli . Voluntariatul înseamnă să socializăm mai mult, să-i ajutăm pe semenii noștri, să dăm dovadă de compasiune, înțelegere și dragoste. Competențele obținute în urma voluntariatului nu se vad decât la o analiză mai atentă a activităților .

Astfel, ca urmare a unei colaborări cu diferite instituții și asociații din comunitatea noastră, un grup de elevi inimoși ai Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu -Alexandria s-au oferit voluntari pentru a-i ajuta pe copiii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului -Teleorman. Cu toate că la început elevii școlii noastre au fost puțin emoționați, în cele din urmă s-au adaptat și au creat o punte de legătură cu noii lor prieteni prin atitudine, prin cuvinte de suflet, fiind deschiși și prietenoși, în final comunicând prin gesturi și cuvinte simple. Copiii s-au bucurat de darurile primite, iar elevii voluntari au fost mulțumiți că au avut ocazia de a-i ajuta pe semenii lor lucrând în echipă și în același timp experimentând lucruri noi.

Întâlnirea din decembrie, când ai noștri au fost Spiridusii Moșului, va fi urmată de alte activități derulate în cadrul Proiectului Dăruiește si ajută !

GROSEANU TEODORA -VI B

Primii pasi spre antreprenoriat încep la scoala

20/12/2019

Marii antreprenori sunt inovatori, lideri, independenți, creatori, energici, optimiști, orientați spre rezultate. Ce părinte nu și-ar dori ca aceste trăsături sa le dezvolte si copilul lui, chiar dacă nu intenționează să înceapă o afacere când va crește?

Dar este posibil să formezi acel spirit antreprenorial cu produse de Crăciun?

Ei bine, răspunsul este da! Elevii Scolii „Mihai Eminescu” au învățat cum să imbine spiritul Crăciunului cu un aspect mai pragmatic, acela de a învăța cum să obtina, să administreze și să investească bani, ghidați atât de părinți, cât și de profesori.

Elevii școlii noastre au incheiat semestrul I, înainte de sărbători, într-o atmosferă festivă. Începând cu 16 decembrie, in holul scolii, a fost organizata o noua editie a Târgului de Crăciun.

Elevi si părinți implicați

Și părinții au fost dornici să ofere o lecție de empatie și solidaritate, astfel că s-au implicat activ în confecționarea și vânzarea exponatelor.

„A fost o muncă constructivă pentru că facem acest gest din dragoste pentru copii. De la an la an produsele sunt mai interesante și mai elaborate, copiii sunt interesați, în special de lucrurile hand-made. Ne mai inspirăm de pe internet pentru a le confecționa și ne bucurăm că multe dintre ele sunt din materiale reciclabile sau din natură – conuri, ghinde.”, a menționat E. C., o mămică care a dat o mână de ajutor în organizarea evenimentului.

A fost un bun prilej pentru elevi de a socializa, de a învăţa să-şi negocieze produsele, de a-și dezvolta spiritul antreprenorial și, mai presus de toate, de a-i ajuta pe cei care au nevoie.

,, Lucram de aproape două luni la realizarea produselor expuse spre vânzare şi elevii se pregătesc intens pentru exerciţiul de organizare a standului şi mai ales de prezentarea şi vânzarea produselor muncii lor.”, a spus Corina Voicu Popescu, unul dintre cadrele didactice care s-a implicat in organizarea Târgului de Crăciun.

Credem că este o oportunitate valoroasă pentru elevii scolii, aceea de a organiza ca o comunitate, un proiect atât de complex, în fapt o adevărată întreprindere de producţie şi vânzare, cu obiectivul bine stabilit de învestire a banilor într-un mod în care să beneficieze toţi elevii din școală. Considerăm că a fost o minunată ocazie de învățare. Școlarii văd cum munca lor este valorificată și descoperă ce înseamnă să câștigi bani muncind (primele concepte de anteprenoriat). Învață că stă în puterea lor să își îndeplinească dorințele și că este nevoie de un efort dedicat pentru a avea rezultate.

De asemenea, este un adevărat exercițiu de a lega teoria de practica – copiii sunt cei care vând, calculând ce sume trebuie să primească (prețurile sunt anume alese pentru a exersa calcule ceva mai complexe – 2,3, 5, 8, 10 lei) exersându-și astfel noțiunile de matematică. Am descoperit cu încântare cum duc chiar mai departe elementele de viață practică, oferind discounturi la achiziții mai mari, negociind sau prezentându-și marfa plini de pasiune (mai ales când declară, mândri, că este realizată chiar de ei).

Bogdan Păunica

Roxana Cobârlie - IV A