Implicare civică

Noi suntem schimbarea ...

18/12/2019

Voluntariatul este și trebuie tot mai mult să rămână o activitate demnă de a fi practicată în școli . Voluntariatul înseamnă să socializăm mai mult, să-i ajutăm pe semenii noștri, să dăm dovadă de compasiune, înțelegere și dragoste. Competențele obținute în urma voluntariatului nu se vad decât la o analiză mai atentă a activităților .

Astfel, ca urmare a unei colaborări cu diferite instituții și asociații din comunitatea noastră, un grup de elevi inimoși ai Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu -Alexandria s-au oferit voluntari pentru a-i ajuta pe copiii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului -Teleorman. Cu toate că la început elevii școlii noastre au fost puțin emoționați, în cele din urmă s-au adaptat și au creat o punte de legătură cu noii lor prieteni prin atitudine, prin cuvinte de suflet, fiind deschiși și prietenoși, în final comunicând prin gesturi și cuvinte simple. Copiii s-au bucurat de darurile primite, iar elevii voluntari au fost mulțumiți că au avut ocazia de a-i ajuta pe semenii lor lucrând în echipă și în același timp experimentând lucruri noi.

Întâlnirea din decembrie, când ai noștri au fost Spiridusii Moșului, va fi urmată de alte activități derulate în cadrul Proiectului Dăruiește si ajută !

GROSEANU TEODORA -VI B

Primii pasi spre antreprenoriat încep la scoala

20/12/2019

Marii antreprenori sunt inovatori, lideri, independenți, creatori, energici, optimiști, orientați spre rezultate. Ce părinte nu și-ar dori ca aceste trăsături sa le dezvolte si copilul lui, chiar dacă nu intenționează să înceapă o afacere când va crește?

Dar este posibil să formezi acel spirit antreprenorial cu produse de Crăciun?

Ei bine, răspunsul este da! Elevii Scolii „Mihai Eminescu” au învățat cum să imbine spiritul Crăciunului cu un aspect mai pragmatic, acela de a învăța cum să obtina, să administreze și să investească bani, ghidați atât de părinți, cât și de profesori.

Elevii școlii noastre au incheiat semestrul I, înainte de sărbători, într-o atmosferă festivă. Începând cu 16 decembrie, in holul scolii, a fost organizata o noua editie a Târgului de Crăciun.

Elevi si părinți implicați

Și părinții au fost dornici să ofere o lecție de empatie și solidaritate, astfel că s-au implicat activ în confecționarea și vânzarea exponatelor.

„A fost o muncă constructivă pentru că facem acest gest din dragoste pentru copii. De la an la an produsele sunt mai interesante și mai elaborate, copiii sunt interesați, în special de lucrurile hand-made. Ne mai inspirăm de pe internet pentru a le confecționa și ne bucurăm că multe dintre ele sunt din materiale reciclabile sau din natură – conuri, ghinde.”, a menționat E. C., o mămică care a dat o mână de ajutor în organizarea evenimentului.

A fost un bun prilej pentru elevi de a socializa, de a învăţa să-şi negocieze produsele, de a-și dezvolta spiritul antreprenorial și, mai presus de toate, de a-i ajuta pe cei care au nevoie.

,, Lucram de aproape două luni la realizarea produselor expuse spre vânzare şi elevii se pregătesc intens pentru exerciţiul de organizare a standului şi mai ales de prezentarea şi vânzarea produselor muncii lor.”, a spus Corina Voicu Popescu, unul dintre cadrele didactice care s-a implicat in organizarea Târgului de Crăciun.

Credem că este o oportunitate valoroasă pentru elevii scolii, aceea de a organiza ca o comunitate, un proiect atât de complex, în fapt o adevărată întreprindere de producţie şi vânzare, cu obiectivul bine stabilit de învestire a banilor într-un mod în care să beneficieze toţi elevii din școală. Considerăm că a fost o minunată ocazie de învățare. Școlarii văd cum munca lor este valorificată și descoperă ce înseamnă să câștigi bani muncind (primele concepte de anteprenoriat). Învață că stă în puterea lor să își îndeplinească dorințele și că este nevoie de un efort dedicat pentru a avea rezultate.

De asemenea, este un adevărat exercițiu de a lega teoria de practica – copiii sunt cei care vând, calculând ce sume trebuie să primească (prețurile sunt anume alese pentru a exersa calcule ceva mai complexe – 2,3, 5, 8, 10 lei) exersându-și astfel noțiunile de matematică. Am descoperit cu încântare cum duc chiar mai departe elementele de viață practică, oferind discounturi la achiziții mai mari, negociind sau prezentându-și marfa plini de pasiune (mai ales când declară, mândri, că este realizată chiar de ei).

Bogdan Păunica

Roxana Cobârlie - IV A